Oče in sin, Reinhard in Maximilian Engel

Klobasa, viski in pivo

Nürnberg (4)

Za kosilo so nürnberški pečenici na krožniku delale družbo tudi druge klobase, zelje in tradicionalno tudi brez okisanega krompirja ter vrčka domačega piva ni šlo.

Mesar Manfred Seitz je poskrbel, da je bil proces nastajanja nürnberške pečenice vse bolj zanimiv, krožnik s svežimi pečenicami pa vse bolj poln. Dr. Hartmut Frommer je kot predsednik združenja, posvečenega nürnberški pečenici ali klobasi, delil z nami zgodovino te zanimive mesne specialitete, ki se ponaša tudi z zaščiteno geografsko označbo. Osnovne sestavine zanjo so svinjina, sol, poper in majaron, če kje dodajo ščepec svojih začimb ali recimo pimenta, morda malo limone – te finese prepuščajo njenim proizvajalcem oziroma mesarjem. Pomembni sta tudi teža in dolžina: od 20 do 25 gramov ter od sedem do devet centimetrov. Originalna nürnberška pečenica je tako v bistvu klobasica, čeprav ima mogočno ime, ki daje vtis, da bo po velikosti komaj šla na krožnik.

Po kosilu smo pot nadaljevali še do stare pivovarne Altstadthof, kjer smo izvedeli, kako nastaja njihovo rdeče pivo, medtem ko je najnovejša pridobitev mojstra Reinharda Engla frankovski viski. Pri tem je imel verjetno največ prstov vmes sin Maxsimilian, ki pa ga zanima tudi gin in prve steklenice so že ugledale luč. Leta 2015 so v Nemčiji glede na kvaliteto njihov viski (Ayrer's) izbrali za najboljšega v državi, a vseeno gre še vedno za butično izdelavo, tako da ga lahko okušate le pri njih, kupite pa ravno tako samo znotraj države. Temu primerna je seveda tudi njegova cena, ki se za pollitrsko steklenico začne nekje pri petdeset evrih …

Naš obisk oziroma spoznavanje kulinaričnega Nürnberga se je zaključil. In boljšega zaključka kot sta klobasa ter pivo, za piko na i pa še okušanje viskija, si turist v teh krajih niti ne more želeti.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Naše evropejstvo

Nedeljske volitve v evropski parlament sem doživel kot »nič posebnega«, neprijetno me je presenetil samo eden od izidov: nizka volilna udeležba. Nižja kot v Sloveniji je bila samo še na Slovaškem...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 30. september 2011 / 07:00

Čarobna kuhinja

S kulinaričnim večerom in priznanim kuharjem Damjanom Babičem, ki ga poznamo tudi iz televizijskih ekranov, so septembra v gostilni Pod Krvavcem poskrbeli za prvi dogodek v sklopu Čarobne kuhinje...

Prosti čas / petek, 30. september 2011 / 07:00

DownTown Festival še do nedelje

V Kranju na dvorišču Rock Bara DownTown še vedno poteka 5. DownTown Festival. Danes ob 21. uri v okviru klubskega maratona Radia Študent vabljeni na koncerta skupin The Hoax Program iz Ajdovščine...

Prosti čas / petek, 30. september 2011 / 07:00

Na visokih petkah si je pritekla tisoč evrov

Središče Ljubljane so v soboto dopoldne preplavila dekleta v visokih petah. Potekal je že peti Cosmopolitanov tek v petkah, trasa teka pa je potekala med Mestnim in Prešernovim trgom. Najhitrejša...

Prosti čas / petek, 30. september 2011 / 07:00

Festival novih in starih koračnic

V sklopu Mihaelovega sejma je v soboto v Mengšu potekal že 15. Festival koračnic. Zmagala je skladba Zdaj gre zares Mengšana Primoža Kosca.

Naklo / petek, 30. september 2011 / 07:00

Krajevni urad Naklo na novi lokaciji

Naklo - Upravna enota Kranj je v sodelovanju z občino Naklo pred kratkim preselila sedež Krajevnega urada Naklo v prvo nadstropje Zdravstvenega doma Naklo. Uradne ure so vsak čet...