Župani za uresničevanje kohezijskih projektov

Kranj – V Kranju se je prejšnji teden sestal Svet gorenjske regije, ki ga sestavljajo župani osemnajstih občin. Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj, Rok Šimenc je župane seznanil z gradivom, ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarski razvoj in ga je obravnavala tudi vlada. »Gradivo je izjemno pomembno za nadaljnje aktivnosti, povezane s podpisom prvih dogovorov za razvoj regij in pripravo drugega povabila regijam za pripravo naslednjih dogovorov za razvoj regij,« poudarjajo na BSC Kranj. V okviru drugega povabila za pripravo projektov za vključitev v dogovore za razvoj regij, ki bo predvidoma odprt za prijave do konca oktobra, bo za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija, v katero spada tudi Gorenjska, na voljo 130,34 milijona evrov sredstev za spodbujanje podjetništva, multimodalne urbane mobilnosti, podporo naložbam za prilagajanje podnebnim spremembam ter vlaganje v vodni sektor.

V okviru prvega dogovora za razvoj regije je za Gorenjsko predvidena izvedba štirih projektov: Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda Gorki 2, druga faza, v vrednosti 6.598.893 evrov; Kolesarska povezava Jesenice–Lesce–Bled v vrednosti 447.191 evrov; Pilotni projekt bivalne enote, deinstitucionalizacija v vrednosti 350 tisoč evrov ter Regijska shema kadrovskih štipendij, za katero bo na Gorenjskem do leta 2022 na voljo 756.240 evrov.

Med drugim so se seznanili tudi s spremembami Regijske garancijske sheme za gorenjsko regijo in potrdili kreditno-garancijski odbor. Regijska garancijska shema tako malim in srednje velikim podjetjem omogoča pridobitev kredita z 80-odstotno garancijo, z 1,85-odstotno do 2,13-odstotno obrestno mero v višini od osem tisoč do petsto tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 23. julij 2018 / 10:34

Odbojkarji na Gorenjskem

V začetku tedna se je v Kranjski Gori zbrala slovenska moška odbojkarska reprezentanca ter začela priprave na septembrsko svetovno prvenstvo, ki ga bosta skupaj gostili Italija in Bolgarija.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 15. junij 2017 / 16:39

Vzgoja za varnost v prometu

Kranj – Prejšnji teden sta Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj in Policijska uprava Kranj na parkirnih površinah trgovskega centra Mercator pripravila prireditev, ki je bila namenj...

Rekreacija / četrtek, 15. junij 2017 / 16:34

Vonj po morju

Učka/Vojak (1401 m) – Bi dihali morski zrak? Bi, pa še v hribe bi šli? Imam odlično idejo. Najvišji vrh Istre, le čez mejo se je treba zapeljati. Lep vzpon na istrsko kraljico.

Šport / četrtek, 15. junij 2017 / 16:31

Ovire ali opeke?

Pridejo trenutki, ko se nam zdi, da je vse narobe. Od povsod se vsipajo težave. Bolj ko jih rešujemo, več jih je. Zveni znano?

Kultura / četrtek, 15. junij 2017 / 16:30

Liparjevi pevci na koroških poteh

Obiskali so dom Pavla Kernjaka, zapeli na grobu dr. Janka Mikule in Franca Treiberja ter koroško »rajžo« sklenili s petjem v Globasnici.

Škofja Loka / četrtek, 15. junij 2017 / 16:29

Loko polepšali glasbeni nastopi

Škofja Loka – Dvanajstič po vrsti je zazvenela O'glasbena Loka, nastop učencev Glasbene šole Škofja Loka po trgih, ulicah, atrijih, cerkvah in drugih kotičkih starega dela mesta. »To je lepa tradic...