Vesoljski potilnik
(ali Weltraumschwitzer v originalu). Kaj naj bi to bilo? (Besede ni v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.) Če je hladilnik predmet, v katerem se hrana hladi, je potilnik nekaj, v čemer se kdo ali kaj poti. To je moja logika, ko si v kupolasti dvorani Muzeja sodobne umetnosti 'Space1' z Izbranim ogledujeva velikanski, 40 m dolg nežno rožnat volnen pulover z živo zeleno obrobo, ki ločuje prostor. Muzej je bil zgrajen leta 2003, ko je bila v Gradcu evropska prestolnica kulture. V nenavadni modri stavbi, ki spominja na astralni objekt, je razstava Erwina Wurma, najbolj znanega avstrijskega kiparja, ki se lahko pohvali s številnimi visokimi nagradami doma in v svetu in je znanec prenekaterih najboljših galerij v tujini. Letos ga je videti tudi v avstrijskem paviljonu na beneškem bienalu. Wurmova moč je v preoblikovanju povsem banalnih stvari v umetniške predmete. Njegove skulpture dihajo satiričnost in humor, obenem pa večplastnost in tudi dialog. Razstava se imenuje Ilovnata kepa velikosti nogometne žoge na sinji strehi avtomobila, kar navdušuje mlade (prisluškujem srednješolcem) in spravlja v grozo neskončno urejene priletne gospe z veliko zlatega nakita, ki tarnajo: Die Welt geht wirklich zugrund … (Svet gre pa res h koncu …) Ampak ena med njimi ne tarna in je očitno v soglasju s časom, ko ob 'Ljudeh na podestu' (čeprav na njih ni postav) pravi: No, v prospektu piše, da si jih moramo ustvariti v domišljiji … Wurm želi iz latentnih opazovalcev izmamiti ustvarjalce … Moja fantazija je zelo poskočna, ko preberem 'Iti čez posteljo, se pogrezniti vanjo kot v sneg in pustiti sled' … Obstaneva pred štiri metre visoko skulpturo elegantne kumare iz brona, ki tehta 445 kg in se imenuje Essiggurkerl (Kisli-kumarčni-kerlc, mi nepravilno šine v glavo), in spominja, da so bile nekoč v kis vložene kumare zimska zelenjava marsikje v Avstriji … Na Grajskem hribu je zdaj tudi pokrita terasa Skybar s fantastičnim razgledom, a s kar drago kavo, pijačo in sladicami.
Jabolčni tiramisu brez jajc
Za 6–8 oseb potrebujemo: 250 g sira mascarpone, 250 g sladke smetane, 1 zavojček sredstva za strjevanje smetane, 250 g jabolčne čežane (iz 3–4 jabolk), 80 g sladkorja ali nekaj stevie, pol žličke cimeta, 1 neškropljeno limono (lupinico in sok), pol stroka vanilje, 200 ml jabolčnega soka, 2 klinčka, 1 cimetovo palčko, zavojček otroških ali polnovrednih piškotov in še enkrat pol žličke cimeta.
Najprej naredimo jabolčno čežano. Jabolka olupimo in narežemo na ploščke. Damo v kozico in prelijemo z malo vode, dodamo cimetovo palčko in klinčka. Čežana ne sme biti preredka! Zavremo, nato kuhljamo, da se jabolka zmehčajo, pretlačimo in ohladimo.
Gladko umešamo mascaropone, čežano, sladkor, cimet, nastrgano limonino lupinico in sok ter dodamo pol stroka vaniljine sredice. Sladko smetano stepemo in jo dodamo kremi.
Piškote namakamo v jabolčni sok in jih zlagamo v kvadratasto porcelanasto posodo, da prekrijejo dno. Nato jih namažemo s kremo, spet prekrijemo s piškoti in dodamo kremo, ki jo lepo zgladimo. Tiramisu za najmanj 4 ure postavimo v hladilnik. Predem ponudimo, ga narahlo potresemo s cimetom.
Pa dober tek!