Vaniljeva ali mlečna krema z borovničevim prelivom
Pretekli teden smo že občutili prve letošnje zares vroče dni. V takih dneh se še posebej priležejo osvežilne sladice, kot so razne ohlajene kreme v kozarcih. Ker so v gozdu tudi že prve borovnice, iz njih naredimo preliv in tako še dodatno osvežimo sladico.
Za pripravo vaniljeve kreme potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 3 zravnane žlice ostre moke, malo ruma, 2 dl smetane; za preliv: 300 g borovnic, 4 žlice želirnega sladkorja.
Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in postopoma dodajamo moko. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Mleko zavremo. Vanj vlijemo pripravljeno maso in med stalnim mešanjem kuhamo še 5 minut, da se krema zgosti. Kremo nekoliko ohladimo. Smetano stepemo in jo nežno z lopatico vmešamo v kremo. Nadevamo v skodelice.
Preliv pripravimo tako, da v kozico stresemo borovnice, ki jim prilijemo 3 žlice vode. Vse skupaj segrejemo in kuhamo 5 minut. Zmeljemo s palčnim mešalnikom. Vmešamo želirni sladkor in počasi kuhamo še 10 minut. Preliv prelijemo čez pripravljeno kremo in počakamo, da se ohladi in strdi.
Za pripravo mlečne kreme potrebujemo s tekočim prelivom: 3 dl mleka, 0,5 l rastlinske smetane, 6 listov želatine; za preliv: 300 g borovnic, 3 žlice sladkorja.
Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Mleko segrejemo in vanj vmešamo ožeto želatino. Pomešamo, da se želatina raztopi in nato ohladimo. V ohlajeno mleko prilijemo rastlinsko smetano in stepamo, dokler se ne zgosti. Kremo nadevamo v kozarce in postavimo v hladilnik za dve uri.
Za preliv segrejemo borovnice, pomešamo s sladkorjem in počasi kuhamo 10 minut. Prelijemo po kremi in postrežemo, ko je preliv še topel.
Nasvet: Izberemo lahko tudi preliv iz zgornjega recepta. Še topel se odlično prileže k ohlajeni kremi.