Mesto na skali in v srcih

Kranjčani imamo dokumentarni film o svojem mestu. Ni bilo visokega proračuna niti velike produkcijske ekipe in ne večletnega raziskovanja ter pisanja scenarija. Film Kranj, mesto na skali je v gverilskem naskoku ustvarila ekipa Kranjčanov, prešteli so se na prste ene roke, ki jo je vodil scenarist in režiser Toni Cahunek. To, da ni veliko (če sploh) mest v Sloveniji, ki bi se lahko pohvalila s takim filmom, je sicer posreden, a zagotovo prvi razlog za ponos. Ta sicer vseskozi veje iz filma, saj v njem izvemo veliko zanimivih zgodovinskih podatkov in pomembnih dogodkov, ki mesto kažejo za posebno. Prav dejstvo, da Kranj v svojem drobovju sedemtisočletne zgodovine skriva ogromno zgodb, je avtorju, veščemu žanra dokumentarnega filma, narekovalo odločitev za kronološko predstavitev – od prve naselbine do današnjega časa, ko Kranj znova in ne prvič v svoji zgodovini išče svojo identiteto. In kdo je za pogled v preteklost primernejši kot strokovnjaki iz muzeja, za vizijo v prihodnost pa uspešni ljudje z različnih področij, od kulture prek turizma do športa.

Cahunek je v film povabil kar 22 kompetentnih sogovornikov, ki so tako po strokovni plati kot z drobnimi, iskrivimi zanimivostmi razkrivali kranjsko zgodbo. Čeprav se zgodovina včasih lahko zdi dolgočasna, tokrat ne dobimo takega vtisa. Nasprotno – prav minuli časi, za Kranjčane enkrat dobri, drugič slabi, so močan, lahko bi rekli nosilni del dokumentarca. In ob predstavitvi nekaterih pomembnih osebnosti, ki so tu živele ali delovale, tudi izvor našega ponosa. Seveda bo vsak domačin, ki čuti nekaj pripadnosti svojemu mestu, v filmu tudi marsikaj pogrešal. Pri sedmih tisočletjih in vsej genski raznolikosti ljudi, ki tu živimo, je to še kako razumljivo. A vendarle, po filmu bomo na hiše, ulice, trge, na tla pod svojimi nogami v spoznanju, kdo vse je tu živel, gledali drugače. Še tako velik pesimist in nergač odslej ne more reči, da je Kranj »k'r neki«.

Naj povzamem enega izmed v svetu znanih kranjskih športnikov, košarkarja Marka Miliča, ki je v filmu povedal, da so se v ameriški profesionalni ligi kolegi v ekipi običajno predstavljali z imeni slovitih univerz, ki so jih obiskovali, in velikih mest, v katerih so živeli, on pa je vedno rekel le, da je »Marko from Kranj«. Zame, Kranjčana, je izjava enakovredna vsem tistim slovenskim zastavam, ki vsako leto marca plapolajo v Planici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 26. junij 2015 / 19:09

Nova družinska tragedija

Kranj – Na Gorenjskem se je v četrtek proti večeru, kot kaže, zgodila zgodila družinska tragedija. Kakor so potrdili na kranjski policijski upravi, je ženska osumljena uboja svojega partne...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.