Prifarski muzikanti / Foto: arhiv ansambla

Novinci in stari znanci narečnih viž

Le še dva tedna nas ločita od 17. Večera slovenskih viž v narečju, ki bo 9. junija v Škofji Loki. Med devetimi tekmovalnimi ansambli, ki se bodo predstavili na odru Športne dvorane Trata, so tudi Prifarski muzikanti in ansambel Ano ur'co al' pej dvej. Slednji je star znanec občinstva v Škofji Loki, Prifarci pa bodo tam nastopili prvič.

Prifarski muzikanti

Prifarski muzikanti se bodo na Večeru slovenskih viž v narečju predstavili z vižo »Kraljica suhe ruobe« v dolenjskem narečju. Z narečnimi skladbami so sicer dokaj domači: dokler je še obstajal Festival narečnih popevk v Mariboru, so se tja odpravili petkrat, od tega so kar štirikrat zmagali.

Gre za uveljavljen ansambel s skoraj 30-letno tradicijo; glasbeno pot je začel leta 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, v zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili, saj pojejo tako zimzelene melodije, pesmi dalmatinskih klap, domače in tuje popevke kot tudi ljudske pesmi drugih narodov.

Poseben zvok dajejo skupini tamburaški instrumenti, violina, harmonika in druga tradicionalna glasbila. Odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem.

Prifarske muzikante sestavljajo Mitja Ferenc z berdo, kitaro in bas kitaro (drugi tenor), Valentin Južnič z bisernico (prvi bas), Martin Marinč z diatonično harmoniko (drugi bas), Toni Obranovič tudi s klavirsko harmoniko (prvi tenor), Uroš Obranovič z bugarijo (prvi tenor), Jernej Pečak z violino (drugi tenor) in Brane Počkar z bračem (prvi bas).

Ano ur'co al' pej dvej

Ansambel Ano ur'co al' pej dvej, ki prihaja iz tržaškega zaledja, je na škofjeloškem festivalu osvojil že več nagrad za najboljši nastop v celoti. Tokrat bo v tržaškem narečju izvedel skladbo Zbugan lastovca.

Skupina s sedežem na Opčinah pri Trstu deluje že skoraj 20 let. Sestavljata jo pevski kvartet: Marta Fabris, Sara Jablanšček, Boris in Igor Košuta ter instrumentalni trio: Aleksander Ipavec (harmonika), Igor Starc (kitara) in Peter Kuk (kontrabas). Nastopajo v tržaških narodnih nošah in so v taki zasedbi edini v zamejstvu.

Igrajo predvsem slovenske tržaške narodne ali ponarodele pesmi. Trudijo se ohranjati ljudsko izročilo in približati poslušalcem pesmi v sodobnejših priredbah, kmalu pa bodo predstavili tudi svoje starejše in novejše avtorske pesmi. Jeseni namreč nameravajo izdati album avtorskih pesmi. To bo njihova četrta zgoščenka, a prva z avtorskimi skladbami, na njej pa bodo tudi vse narečne viže, s katerimi so doslej sodelovali na festivalu v Škofji Loki.

V preteklosti so se udeležili tudi drugih glasbenih festivalov v Sloveniji, kjer so posegli po odličnih uvrstitvah. S svojimi nastopi so obogatili tudi različne kulturne prireditve v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Redno gostujejo v radijskih in televizijskih oddajah, v zadnjem obdobju so izdali tudi nekaj videospotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 20. junij 2014 / 08:54

Kamniti most – vse so naredili, le na ograjo so pozabili

Kamniti most je znamenita zbirka loških pravljic in bajk avtorja Lojzeta Zupanca, ki ima za Loko in Ločane poseben pomen. Kamniti most je tudi naslov ene od pripovedk, ki je osnova za osrednji dramski...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 8. julij 2021 / 17:12

Drugi rebalans v Kamniku

Z rebalansom se odzivajo na aktualne razmere, pravi župan, opozicija pa meni, da je posledica slabega planiranja.

Gospodarstvo / četrtek, 8. julij 2021 / 17:08

Za kmetijstvo dobra milijarda evrov

Začela se je javna razprava o predlogu Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027, ki bo trajala do 15. avgusta. Predvidenih je več javnih posvetov, 21. julija tudi v Cerkljah na Gorenjske...

Zanimivosti / četrtek, 8. julij 2021 / 17:07

Brdska čokoladna tortica

Od 1. julija 2021 in do zadnjega dne letošnjega decembra bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije. Na vrtiljak predsedovanja je istočasno stopila tudi kuharska in strežna ekipa JGZ Brdo in že pr...

Železniki / četrtek, 8. julij 2021 / 17:06

Prodaja Toplarne negotova

Za zdaj kaže, da do prodaje Toplarne Železniki ne bo prišlo, je na zadnji seji občinskega sveta povedal župan Anton Luznar. Cena dva milijona evrov, ki so jo postavili lastniki, za kupce ni sprejemlji...

Kranj / četrtek, 8. julij 2021 / 16:23

Brezplačno letovanje otrok na Debelem rtiču

Kranj – Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Kranj, tudi letos organizira brezplačna letovanja za otroke iz socialno ogroženih družin in otroke z zdravstveno indikacijo. Potekajo na Debelem rtič...