Polpeti s tunino in salsa

Polpeti so še posebno hvaležni, saj jih je mogoče jesti na več načinov. Lahko so sestavni del glavnega obroka, z njimi popestrimo sendvič, jih dodamo na solato ali pa jih preprosto pojemo kar take za malico. Poleg tega pri pripravi porabimo še tisti zadnji kos kruha, ki je že nekoliko posušen in nam kot takšen ne tekne preveč. Čeprav so polpeti že sami po sebi okusni, jih lahko še dodatno popestrimo s salso.

Za pripravo polpetov s tunino potrebujemo: 150 g odcejane tunine iz pločevinke, 1 čebuo, pol rdeče paprike, 1 korenček, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 150 g starejšega kruha, 3 žlice olivnega olja (1 za čebulo in 2 za premaz), ščepec soli, šopek peteršilja ali drobnjaka, krušne drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na centimeter velike kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olivnega olja ter jo nekoliko ohladimo. V posodo stresemo odcejano tunino. Dodamo na drobno narezano rdečo papriko, korenček in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Primešamo ohlajeno prepraženo čebulo ter narezan kruh. K mešanici dodamo še kislo smetano in jajce. Posolimo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo toliko krušnih drobtin, da masa ne bo preveč lepljiva in bomo iz nje lahko oblikovali polpete. Oblikovane polpete polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko. Po zgornji strani jih premažemo z olivnim oljem. Postavimo jih v pečico, ogreto na 180°C. Najprej pečemo 15 minut, nato vzamemo pekač iz pečice. Polpete obrnemo okrog, jih po vrhu premažemo z olivnim oljem in pečemo še 15 minut.

Nasvet: preden pričnemo z oblikovanjem polpetov, lahko maso postavimo za 30 minut v hladilnik, saj bo tako postala bolj kompaktna. Nepečene polpete naredimo na zalogo, saj jih lahko za nekaj dni shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo.

Za salso potrebujemo: 4 paradižnike, 1 žlička paradižnikovega koncentrata, 1 rdečo čebulo, pol žličke čilije v prahu, pol žličke origana, 1 ščepec popra, 1 ščepec soli, 1 ščepec sladkorja, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Paradižnik narežemo na kocke. V ponvi na olju prepražimo čebulo in dodamo paradižnik. Dušimo 15 minut. Dodamo vse preostale sestavine, dobro premešamo ter pustimo, da se omaka ohladi.

Nasvet: v pravi salsi seveda ne sme manjkati čili. Če ga imamo na voljo, ga nasekljamo in dodamo k omaki. Salsa se postreže hladna, vendar se k polpetom prileže tudi topla. Uporabimo jo lahko tudi kot omako za tortilje, koruzni čips in druge mehiške jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 10:44

Tatvini na Bledu

Bled – Policisti so minuli teden na Bledu obravnavali dve tatvini. Neznani tat je turistki iz nahrbtnika odtujil torbico, na Ljubljanski cesti pa je nekdo vlomil v gostinski lokal, iz katerega je o...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 16. november 2014 / 11:55

Poroke velika poslovna priložnost

Na Svetovni turistični borzi v Londonu je v začetku novembra svojo turistično ponudbo predstavila tudi Slovenija. Letos so posebej izpostavili Bled.

Kronika / nedelja, 16. november 2014 / 11:54

Zagorelo zaradi dotrajane peči

Žiri – Pod Žirkom v Žireh je v sredo popoldne izbruhnil požar v stanovanjski hiši. Domači gasilci so požar pogasili in s polivinilom pokrili streho. Po ugotovitvah policije je zagorelo zaradi dotra...

Kronika / nedelja, 16. november 2014 / 11:54

Pesjaka ovadili zaradi posojila Merkurju

Ljubljana – Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so po poročanju časnika Dnevnik zaradi suma zlorabe položaja pri posojilu, ki ga je Factor banka odobrila Merkurju, ovadili nekdanjega prv...

Šport / nedelja, 16. november 2014 / 11:53

Jurše novi selektor veslačev

Kranj – Dolgoletnemu selektorju slovenske veslaške reprezentance Milošu Janši je v torek sporazumno prenehal mandat, nadomestil pa ga je Dušan Jurše, glavni trener mariborskega veslaškega kluba in...

Kultura / nedelja, 16. november 2014 / 11:53

Pavla nad prepadom

Kranj – V ponedeljek, 17. novembra, ob 19.30 bodo v Prešernovem gledališču za izven ponovili odlično predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Pavla nad prepadom, avtorja Andreja E. Skubica. Pre...