Polpeti s tunino in salsa

Polpeti so še posebno hvaležni, saj jih je mogoče jesti na več načinov. Lahko so sestavni del glavnega obroka, z njimi popestrimo sendvič, jih dodamo na solato ali pa jih preprosto pojemo kar take za malico. Poleg tega pri pripravi porabimo še tisti zadnji kos kruha, ki je že nekoliko posušen in nam kot takšen ne tekne preveč. Čeprav so polpeti že sami po sebi okusni, jih lahko še dodatno popestrimo s salso.

Za pripravo polpetov s tunino potrebujemo: 150 g odcejane tunine iz pločevinke, 1 čebuo, pol rdeče paprike, 1 korenček, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 150 g starejšega kruha, 3 žlice olivnega olja (1 za čebulo in 2 za premaz), ščepec soli, šopek peteršilja ali drobnjaka, krušne drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na centimeter velike kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olivnega olja ter jo nekoliko ohladimo. V posodo stresemo odcejano tunino. Dodamo na drobno narezano rdečo papriko, korenček in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Primešamo ohlajeno prepraženo čebulo ter narezan kruh. K mešanici dodamo še kislo smetano in jajce. Posolimo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo toliko krušnih drobtin, da masa ne bo preveč lepljiva in bomo iz nje lahko oblikovali polpete. Oblikovane polpete polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko. Po zgornji strani jih premažemo z olivnim oljem. Postavimo jih v pečico, ogreto na 180°C. Najprej pečemo 15 minut, nato vzamemo pekač iz pečice. Polpete obrnemo okrog, jih po vrhu premažemo z olivnim oljem in pečemo še 15 minut.

Nasvet: preden pričnemo z oblikovanjem polpetov, lahko maso postavimo za 30 minut v hladilnik, saj bo tako postala bolj kompaktna. Nepečene polpete naredimo na zalogo, saj jih lahko za nekaj dni shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo.

Za salso potrebujemo: 4 paradižnike, 1 žlička paradižnikovega koncentrata, 1 rdečo čebulo, pol žličke čilije v prahu, pol žličke origana, 1 ščepec popra, 1 ščepec soli, 1 ščepec sladkorja, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Paradižnik narežemo na kocke. V ponvi na olju prepražimo čebulo in dodamo paradižnik. Dušimo 15 minut. Dodamo vse preostale sestavine, dobro premešamo ter pustimo, da se omaka ohladi.

Nasvet: v pravi salsi seveda ne sme manjkati čili. Če ga imamo na voljo, ga nasekljamo in dodamo k omaki. Salsa se postreže hladna, vendar se k polpetom prileže tudi topla. Uporabimo jo lahko tudi kot omako za tortilje, koruzni čips in druge mehiške jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Druženje ob zaključku sezone

Pred kratkim so odbojkarji OK UKO Kropa skupaj z zvestimi navijači Macolami, društvom Sožitje Radovljica ter donatorji zaključili odbojkarsko sezono. Piknika se je udeležilo več kot sto simpatizerjev...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...