Polpeti s tunino in salsa

Polpeti so še posebno hvaležni, saj jih je mogoče jesti na več načinov. Lahko so sestavni del glavnega obroka, z njimi popestrimo sendvič, jih dodamo na solato ali pa jih preprosto pojemo kar take za malico. Poleg tega pri pripravi porabimo še tisti zadnji kos kruha, ki je že nekoliko posušen in nam kot takšen ne tekne preveč. Čeprav so polpeti že sami po sebi okusni, jih lahko še dodatno popestrimo s salso.

Za pripravo polpetov s tunino potrebujemo: 150 g odcejane tunine iz pločevinke, 1 čebuo, pol rdeče paprike, 1 korenček, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 150 g starejšega kruha, 3 žlice olivnega olja (1 za čebulo in 2 za premaz), ščepec soli, šopek peteršilja ali drobnjaka, krušne drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na centimeter velike kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olivnega olja ter jo nekoliko ohladimo. V posodo stresemo odcejano tunino. Dodamo na drobno narezano rdečo papriko, korenček in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Primešamo ohlajeno prepraženo čebulo ter narezan kruh. K mešanici dodamo še kislo smetano in jajce. Posolimo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo toliko krušnih drobtin, da masa ne bo preveč lepljiva in bomo iz nje lahko oblikovali polpete. Oblikovane polpete polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko. Po zgornji strani jih premažemo z olivnim oljem. Postavimo jih v pečico, ogreto na 180°C. Najprej pečemo 15 minut, nato vzamemo pekač iz pečice. Polpete obrnemo okrog, jih po vrhu premažemo z olivnim oljem in pečemo še 15 minut.

Nasvet: preden pričnemo z oblikovanjem polpetov, lahko maso postavimo za 30 minut v hladilnik, saj bo tako postala bolj kompaktna. Nepečene polpete naredimo na zalogo, saj jih lahko za nekaj dni shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo.

Za salso potrebujemo: 4 paradižnike, 1 žlička paradižnikovega koncentrata, 1 rdečo čebulo, pol žličke čilije v prahu, pol žličke origana, 1 ščepec popra, 1 ščepec soli, 1 ščepec sladkorja, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Paradižnik narežemo na kocke. V ponvi na olju prepražimo čebulo in dodamo paradižnik. Dušimo 15 minut. Dodamo vse preostale sestavine, dobro premešamo ter pustimo, da se omaka ohladi.

Nasvet: v pravi salsi seveda ne sme manjkati čili. Če ga imamo na voljo, ga nasekljamo in dodamo k omaki. Salsa se postreže hladna, vendar se k polpetom prileže tudi topla. Uporabimo jo lahko tudi kot omako za tortilje, koruzni čips in druge mehiške jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. maj 2007 / 07:00

eGorenjska bo nova prelomnica

"Osebno razvoj eGorenjske primerjam z dvema zgodovinskima prelomnicama. Prva je bila uveljavitev obveznega osnovnošolskega sistema v času Marije Terezije, druga pa vzpostavitev železničarske mreže po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 30. marec 2007 / 06:00

V suhih letih vzdržujejo pasijonsko kondicijo

Škofjeloški pasijon, loško velikonočno procesijo avtorja Lovrenca Marušiča (1676-1748) z redovnim imenom pater Romuald, Muzejsko društvo Škofja Loka letos povezuje s hrvaškim združenjem Pasijonska baš...

GG Plus / petek, 30. marec 2007 / 06:00

Škofjeloški pasijon v Zagrebu

Muzejsko društvo Škofja Loka skrbi za loške vrednote in njihovo promocijo. Ocenilo je, da je Škofjeloški pasijon premalo poznan zunaj Škofje Loke in Slovenije.

GG Plus / petek, 30. marec 2007 / 06:00

Predsednikovo razgibavanje

V zadnjem obdobju je bil Janez Drnovšek skoraj dnevno tarča medijskih razprav in ugibanj.

GG Plus / petek, 30. marec 2007 / 06:00

Časopis z ulice ali univerza pod zvezdami

V Ljubljani so e pred kratkim odprli Distribucijski dnevni center društva Kralji ulice. Center je namenjen prodajalcem uličnega časopisa Kralji ulice in avtorjem prispevkov.

GG Plus / petek, 30. marec 2007 / 06:00

Računalnik in jaz: Vedno z vami

Odločil sem se. Kupil bom nov prenosni računalnik. Stari je že malce »zmahan«, ne deluje več tako, kot bi moral, za prenašanje naokoli pa je pretežek in nič kaj lepega videza. Poznajo se mu pač let...