Prestradani kojot

Ne, to ni žival, ampak ime, ki si ga je v mladostnem izgnanstvu pri Aztekih nadel Nezahualcoyotl, poznejši vladar mestne državice Texcoco, danes v bližini mesta Ciudad de Mexico. Kaj se skriva za tem na prvi pogled težko izgovorljivim imenom? Ena izmed najbolj markantnih osebnosti predkolumbovske dobe. Nezahualcoyotl se je rodil pred 615 leti, 28. aprila 1402, umrl pa sedemdesetleten leta 1472, potem ko je vladal 43 let. Rodil se je čičimeškima plemenitnikoma z imenom Ixtlilxochitl in Matlalcihuatzin. Starša so mu Tepaneki ubili leta 1418 in zbežal je v Tenotchitlan, v mogočno prestolnico visoke azteške civilizacije, kjer je imel sorodnike. (Okrog Tenochtitlana je zrasla sedanja mehiška prestolnica.) Bil je deležen dobre izobrazbe, vojaških veščin, bleščečih dvorskih obredov. V letih čakanja na priložnost, da zavzame svoje kraljestvo Texcoco, si je nadel ime Prestradani kojot. Bil je izjemno nadarjen za arhitekturo in zakonodajo. Posvečal se je religiji, filozofiji in pesništvu. Njegova poezija se je ohranila v ustnem izročilu, zapisana pa je tudi v kodeksu Ixtlilxochitl. Že v svojem času je zaslovel z akvaduktom, po katerem je (v danes izsušeno) slano jezero Texcoco v bližini mesta Ciudad de Mexico napeljal sladko vodo. Ohranjenih je trideset njegovih pesmi, iz njih pa zveni želja dojeti resnico. Presenetljiva so tudi dejstva: v odkritem boju je ubil 12 nasprotnikov, nikoli ni bil ranjen ali premagan, trenutki njegovega vladanja pa so bili prežeti tudi z užitki – kakav, halucinantne gobe in ženske. Imel naj bi več kot petdeset otrok …

Azteška ponev

Za 4–5 oseb potrebujemo: olje, 250 g riža, 3 čebule, 2 rdeči papriki, 1 zeleno papriko, 300 g koruze iz kozarca, 160 g rdečega fižola kidney, 400 g piščančjega fileja, 300 ml paradižnikovega soka, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 30 g zdrobljenih bučnih semen, sol, nekaj vejic koriandra ali peteršilja, čiliji po okusu.

Izvirni recept vsebuje šest čilijev, da je jed zares pekoča, vendar jo je treba prilagoditi okusu.

Riž v rahlo slani vodi skuhamo na zob. Čebulo, papriko in paradižnik zrežemo na kocke. Fižol in koruzo dobro speremo in odcedimo. Čili sesekljamo (pekočina nam ne more do živega, če si nadenemo gospodinjske rokavice). Meso zrežemo na zelo tenke trakove in ga opečemo na vročem olju, da se zmehča. Dodamo zelenjavo, paradižnikov sok in juho. Dušimo 10–15 minut, da se jed zgosti, vendar zelenjava ne sme biti razkuhana. Začinimo po okusu in dodamo vroč riž in sesekljan koriander ali peteršilj. Premešamo in posujemo jed z zdrobljenimi bučnimi semeni. Postrežemo.

Azteška čokolada

Za 4 osebe potrebujemo: 1 zelen čili, 1 strok vanilje, tri četrt l mleka, 100 g temne čokolade (najmanj 70 odstotkov kakava)

Čokolado grobo naribamo. Vaniljin strok prerežemo po dolgem in izdolbemo. V 250 ml vode damo čili, vaniljin strok in sredico, in na majhnem ognju kuhljamo 10 minut.

Čokolado grobo naribamo, jo stresemo v mleko, dodamo javorov sirup in mešamo, da se čokolada stopi. Dodamo precejeni zavretek iz čilija in vanilje. Še enkrat dobro segrejemo, a zavreti ne sme. Dobro spenimo z metlico in čokolado pretočimo v ognjevzdržne kozarce.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 1. maj 2021 / 17:35

Iščejo voznika skuterja

Brdo pri Kranju – Kranjski policisti obravnavajo nesrečo med sprehajalko in neznanim voznikom skuterja, ki se je danes opoldne zgodila na poti okoli posestva Brdo. Sprehajalka se je pri tem poškodo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 12. november 2016 / 13:06

Sodelovanje v postopku registracije za DDV

Kranj – Kmetijska svetovalna služba bo kmete, ki so od finančne uprave prejeli vabilo za sodelovanje v postopku registracije za davek na dodano vrednost (DDV), seznanila z osnovnimi obveznostmi, ki...

Naklo / sobota, 12. november 2016 / 13:05

Odprtje »Žegnanega studenca« in sprehajalne poti

Naklo – Konjeniško društvo Naklo vabi na odprtje in blago­slov znamenja pri »Žegnanem studencu« na Savi in odprtje sprehajalne poti v nedeljo, 13. novembra, ob 14. uri. Zbor bo ob 13. uri pri farni...

Jesenice / sobota, 12. november 2016 / 13:04

Cesta proti Betelu že asfaltirana

Planina pod Golico – Zahtevna obnova ceste od Belcijana proti Betelu v Planini pod Golico, ki je bila poškodovana zaradi zemeljskega plazu, se zaključuje. Po besedah župana občine Jesenice Tomaža T...

Nasveti / sobota, 12. november 2016 / 12:59

Tudi počasi se goska speče

Martinova gos je v naši družini tradicija za domačo mizo, kdaj pa kdaj tudi na gostovanju v dobri gostilni. Na to temo imamo tudi anekdoti. Enkrat, ko sta bila otroka še majhna, se je goski posreči...

Kronika / sobota, 12. november 2016 / 12:58

Treznost za volanom

Če je povsem verjeti uradnim statistikam, potem se Slovenci uvrščamo v sam vrh narodov, ki popijejo največ alkohola. Po popitem vinu, pivu in žganju naj bi se tako uvrščali na deveto mesto...