Prestradani kojot

Ne, to ni žival, ampak ime, ki si ga je v mladostnem izgnanstvu pri Aztekih nadel Nezahualcoyotl, poznejši vladar mestne državice Texcoco, danes v bližini mesta Ciudad de Mexico. Kaj se skriva za tem na prvi pogled težko izgovorljivim imenom? Ena izmed najbolj markantnih osebnosti predkolumbovske dobe. Nezahualcoyotl se je rodil pred 615 leti, 28. aprila 1402, umrl pa sedemdesetleten leta 1472, potem ko je vladal 43 let. Rodil se je čičimeškima plemenitnikoma z imenom Ixtlilxochitl in Matlalcihuatzin. Starša so mu Tepaneki ubili leta 1418 in zbežal je v Tenotchitlan, v mogočno prestolnico visoke azteške civilizacije, kjer je imel sorodnike. (Okrog Tenochtitlana je zrasla sedanja mehiška prestolnica.) Bil je deležen dobre izobrazbe, vojaških veščin, bleščečih dvorskih obredov. V letih čakanja na priložnost, da zavzame svoje kraljestvo Texcoco, si je nadel ime Prestradani kojot. Bil je izjemno nadarjen za arhitekturo in zakonodajo. Posvečal se je religiji, filozofiji in pesništvu. Njegova poezija se je ohranila v ustnem izročilu, zapisana pa je tudi v kodeksu Ixtlilxochitl. Že v svojem času je zaslovel z akvaduktom, po katerem je (v danes izsušeno) slano jezero Texcoco v bližini mesta Ciudad de Mexico napeljal sladko vodo. Ohranjenih je trideset njegovih pesmi, iz njih pa zveni želja dojeti resnico. Presenetljiva so tudi dejstva: v odkritem boju je ubil 12 nasprotnikov, nikoli ni bil ranjen ali premagan, trenutki njegovega vladanja pa so bili prežeti tudi z užitki – kakav, halucinantne gobe in ženske. Imel naj bi več kot petdeset otrok …

Azteška ponev

Za 4–5 oseb potrebujemo: olje, 250 g riža, 3 čebule, 2 rdeči papriki, 1 zeleno papriko, 300 g koruze iz kozarca, 160 g rdečega fižola kidney, 400 g piščančjega fileja, 300 ml paradižnikovega soka, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 30 g zdrobljenih bučnih semen, sol, nekaj vejic koriandra ali peteršilja, čiliji po okusu.

Izvirni recept vsebuje šest čilijev, da je jed zares pekoča, vendar jo je treba prilagoditi okusu.

Riž v rahlo slani vodi skuhamo na zob. Čebulo, papriko in paradižnik zrežemo na kocke. Fižol in koruzo dobro speremo in odcedimo. Čili sesekljamo (pekočina nam ne more do živega, če si nadenemo gospodinjske rokavice). Meso zrežemo na zelo tenke trakove in ga opečemo na vročem olju, da se zmehča. Dodamo zelenjavo, paradižnikov sok in juho. Dušimo 10–15 minut, da se jed zgosti, vendar zelenjava ne sme biti razkuhana. Začinimo po okusu in dodamo vroč riž in sesekljan koriander ali peteršilj. Premešamo in posujemo jed z zdrobljenimi bučnimi semeni. Postrežemo.

Azteška čokolada

Za 4 osebe potrebujemo: 1 zelen čili, 1 strok vanilje, tri četrt l mleka, 100 g temne čokolade (najmanj 70 odstotkov kakava)

Čokolado grobo naribamo. Vaniljin strok prerežemo po dolgem in izdolbemo. V 250 ml vode damo čili, vaniljin strok in sredico, in na majhnem ognju kuhljamo 10 minut.

Čokolado grobo naribamo, jo stresemo v mleko, dodamo javorov sirup in mešamo, da se čokolada stopi. Dodamo precejeni zavretek iz čilija in vanilje. Še enkrat dobro segrejemo, a zavreti ne sme. Dobro spenimo z metlico in čokolado pretočimo v ognjevzdržne kozarce.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 20. julij 2021 / 17:15

Mogočna, krušljiva gora 

Bavški Grintavec (2347 m n. m.) – Bavški Grintavec je ena tistih gora, ki od daleč deluje zelo mogočno, a je pravzaprav izjemno krušljiva. Pot čez sedlo Kanja je že nekaj let zaprta, saj še vedno groz...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Kreativni, zabavni in mokri

Najbolj ustvarjalni letalci pod Alpami so se z doma narejenimi letali na človeški pogon pomerili na drugem slovenskem Red Bull Flugtagu, na katerem jih je z bregov Ljubljanice spodbujalo okoli štiride...

Prosti čas / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zanima me, kaj pomenijo iste nočne more, ki se mi stalno ponavljajo in me zelo bremenijo: ena izmed njih je ta, da stojiš na mizi in se braniš pred velikanskim krokodilom, druga pa, da sanja...

Humor / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Saj komaj vidiš do tal

Ograja na mostu, sledi 180 metrov v globino, spodaj pa rečni prod. Bi kdo skočil mogoče? Aja, na voljo je tudi elastika.

Gospodarstvo / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Ustanovili združenje podizvajalcev

Ljubljana - Podizvajalci se v zadnjih letih srečujejo z vrsto težav, ki se nanašajo zlasti na neplačane obveznosti države na področju javnega naročanja. Poleg neplačevanja podizvaj...

Zanimivosti / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Urbanistična delavnica za oživitev Šutne

Kamnik - Mladi arhitekti iz Skupine Štajn so skupaj s predstavniki občine Kamnik organizirali že nekaj urbanističnih delavnic v sklopu priprave Strategije za razvoj in oživitev m...