Jagodna torta

Za pripravo torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 4 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, sadni kompot za navlažitev. Za jagodni žele: 350 g jagod, 30 g gustina (koruzni škrob), 1 žlico sladkorja; za prvo kremo: 400 g jagod, 4 dl smetane, 250 g grškega jogurta, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja; za drugo kremo: 2 dl smetane, 200 g mascarponeja, 300 g skute, lupinico in sok pol limone, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor. Skupaj s sladkorjem jih penasto vmešamo. Postopoma dodajamo 3 žlice moke, ki smo jo predhodno pomešali s pecilnim praškom. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Priprava želeja: Jagode pretlačimo in jih pomešamo s sladkorjem. V kozici jih segrejemo do vretja. Gustin pomešamo z 1 dl hladne vode, da nastane gladka zmes. Vmešamo ga k jagodam. Med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Žele prelijemo v okrogel tortni model, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Tortni model naj ima manjši premer kot model pri peki peciva. Tortni model z želejem postavimo v hladilnik. Ko je žele popolnoma ohlajen, odstranimo obroč in peki papir.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagode pretlačimo in jih zmešamo s sladkorjem. V kozici jih segrevamo, dokler ne zavrejo, in takoj odstavimo s štedilnika. V jagode vmešamo ožeto želatino. Ko se jagode nekoliko ohladijo, jih zmešamo z jogurtom. Smetano stepemo. V smetano vmešamo pripravljeno zmes iz jagod.

Priprava druge kreme: Skupaj zmešamo mascarpone, skuto, limonino lupinico in limonin sok, sladkor ter vanilin sladkor. Nato vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom. Nanj zlijemo prvo kremo. Ko se krema strdi, nanjo postavimo jagodni žele. Nato prelijemo še z drugo – skutino kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik (najbolje čez noč). Previdno odstranimo tortni obod in okrasimo z jagodami.

Nasvet: Da bomo žele lažje prestavili na torto, ga za 30 minut postavimo v zamrzovalnik. V skutino kremo lahko po želji dodamo nekaj ruma. Če nimamo na voljo svežih jagod, uporabimo zamrznjenje ali jagode iz kompota. Sestavine so primerne za tortni model premera 26–28 cm. Če imamo možnost, za žele uporabimo model, ki ima manjši premer.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 6. maj 2014 / 12:35

Vojne slike: Galicija, Karpati, Doberdob, Škabrijel, Kobarid …

Ob stoletnici začetka prve svetovne vojne se je zanimanje zanjo izjemno povečalo. Zgodovinar Marko Štepec je zato kot njen poznavalec letos zelo iskana osebnost. Tako bo tudi v prihodnjih letih, vse d...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 8. julij 2015 / 15:13

Odprli čistilno napravo

Končano je poskusno obratovanje obnovljene centralne čistilne naprave na Suhi, najdražjega od objektov v sistemu odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju občine Škofja Loka.

Radovljica / sreda, 8. julij 2015 / 15:02

Nevihta s točo

Radovljica – Okoli enih se je nad Radovljico razbesnela kratka, a silovita nevihta s točo. Kljub temu, da so bile posamezne ledene krogle celo v velikosti češnje, ni videti, da bi povzročile posebn...

Medvode / sreda, 8. julij 2015 / 14:39

V Medvodah šest nagrajencev

Na slavnostni seji občinskega sveta Občine Medvode so podelili dve medalji in štiri plakete.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 8. julij 2015 / 14:37

Naveličana »šare« na svojem travniku

Vejevje in drugi ostanki polomljenega drevja že skoraj leto in pol trohnijo na travniku Ane Eržen s Sovodnja, kamor so jih odložili po lanskem žledolomu in na to očitno povsem pozabili.

Slovenija / sreda, 8. julij 2015 / 14:36

Višarje združujejo tri narode

V soboto je bilo na Višarjah tradicionalno romanje treh dežel, tokrat v organizaciji videmske nadškofije.