Jagodna torta

Za pripravo torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 4 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, sadni kompot za navlažitev. Za jagodni žele: 350 g jagod, 30 g gustina (koruzni škrob), 1 žlico sladkorja; za prvo kremo: 400 g jagod, 4 dl smetane, 250 g grškega jogurta, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja; za drugo kremo: 2 dl smetane, 200 g mascarponeja, 300 g skute, lupinico in sok pol limone, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor. Skupaj s sladkorjem jih penasto vmešamo. Postopoma dodajamo 3 žlice moke, ki smo jo predhodno pomešali s pecilnim praškom. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Priprava želeja: Jagode pretlačimo in jih pomešamo s sladkorjem. V kozici jih segrejemo do vretja. Gustin pomešamo z 1 dl hladne vode, da nastane gladka zmes. Vmešamo ga k jagodam. Med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Žele prelijemo v okrogel tortni model, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Tortni model naj ima manjši premer kot model pri peki peciva. Tortni model z želejem postavimo v hladilnik. Ko je žele popolnoma ohlajen, odstranimo obroč in peki papir.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagode pretlačimo in jih zmešamo s sladkorjem. V kozici jih segrevamo, dokler ne zavrejo, in takoj odstavimo s štedilnika. V jagode vmešamo ožeto želatino. Ko se jagode nekoliko ohladijo, jih zmešamo z jogurtom. Smetano stepemo. V smetano vmešamo pripravljeno zmes iz jagod.

Priprava druge kreme: Skupaj zmešamo mascarpone, skuto, limonino lupinico in limonin sok, sladkor ter vanilin sladkor. Nato vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom. Nanj zlijemo prvo kremo. Ko se krema strdi, nanjo postavimo jagodni žele. Nato prelijemo še z drugo – skutino kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik (najbolje čez noč). Previdno odstranimo tortni obod in okrasimo z jagodami.

Nasvet: Da bomo žele lažje prestavili na torto, ga za 30 minut postavimo v zamrzovalnik. V skutino kremo lahko po želji dodamo nekaj ruma. Če nimamo na voljo svežih jagod, uporabimo zamrznjenje ali jagode iz kompota. Sestavine so primerne za tortni model premera 26–28 cm. Če imamo možnost, za žele uporabimo model, ki ima manjši premer.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 7. junij 2024 / 09:47

Požar na strehi osnovne šole

V sredo popoldne je izbruhnil požar na ostrešju osnovne šole v Bistrici pri Tržiču. Poškodovanih je bilo več učilnic, zato je za učence matične OŠ Bistrica pouk včeraj in danes odpadel.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 7. junij 2018 / 20:55

Brez odškodnine za rušenje

Janez Tičar in Marko Bogataj na sodišču od Darsa in države nista iztožila skoraj 400 tisoč evrov.

Kranjska Gora / četrtek, 7. junij 2018 / 20:54

Urejajo prometne režime

Parkiranje v središču Kranjske Gore bo še naprej brezplačno, a časovno omejeno, v Jasni bo za parkiranje treba plačati. Do začetka glavne poletne turistične sezone bodo uredili tudi parkirišče v Zelen...

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:53

Peljali bi jih v Avstrijo

Letošnje Srečanje turističnih društev obvodnih krajev Slovenije je bilo v Zbiljah. Udeležilo se ga je več kot štiristo prostovoljcev in turističnih zanesenjakov iz vse Slovenije.

Razvedrilo / četrtek, 7. junij 2018 / 20:52

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, z...

Nasveti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:51

Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami....