Idealen dan

Glede na meridiansko uro organov se idealen dan začne med 5. in 7. uro zjutraj, ko se zdani. Takrat je najbolj aktiven meridian debelega črevesja, idealno opravilo je zatorej praznjenje črevesja. Na telo pa blagodejno v tem času vplivajo še globoko dihanje, meditacija, opazovanje sončnega vzhoda in dihanje energije sonca.

Energijsko najprimernejši čas za zajtrk je med 7. in 9. uro, ko je višek energije v želodcu. Zajtrk zagotovi energijo za cel dan, zato ga nikakor ne bi smeli izpuščati. Če smo sladkosnedi, naj bi v tem času zaužili tudi sladkarije, saj potem prihaja čas energije slinavke, ki sladkor presnavlja. Vse, kar sladkega zaužijemo kasneje, pa izčrpava energijo vranice in slinavke.

Čas od 9. do 11. ure pripada vranici in slinavki. To je čas v dnevu, ko naj bi bili kar se da aktivni in ustvarjalni, saj nas pri tem podpira njuna energija.

Aktivno naj bo tudi obdobje med 11. in 13. uro, ko je na višku energija srca. Dober čas za nove projekte, komunikacijo s sodelavci. Idealen čas za kosilo, saj mu med 13. in 15. uro sledi čas viška energije tankega črevesja, ki skrbi za absorpcijo hranil, ki je v tem času najbolj optimalna, in zato je izkoristek zaužite hrane energijsko največji.

Energija tankega črevesja nas tudi podpira v procesu selekcije tega, kar je za nas dobro, in izločevanja vsega, kar nam ne koristi. Čas za oceno vsega, kar smo počeli ta dan. Misli v tem obdobju počasi preusmerimo na zaključek tekočega delovnega dne ali odprtih delovnih procesov.

Od 15. do 17. ure vlada energija mehurja. Primeren čas, da končamo delo, spočijemo um in telo. V tem času telesu koristi gibanje. Od vseh dražljajev in obremenitev moramo spočiti tudi svoja čustva, živčni sistem. Če smo zaskrbljeni, negotovi, nas je strah, vse to obremenilno vpliva na energijo mehurja in njen pretok. Zato je pomembno, da ozavestimo strahove in obremenitve, jih predihamo in spustimo iz glave. Tako tudi simbolično naredimo »preklop« iz službenega v domače okolje.

Od 17. do 19. ure je višek energije ledvic. Čas za umirjanje, druženja v krogu družine in prijateljev. Ukvarjanje s stvarmi, ki nas izpolnjujejo in umirjajo. Čas za večerjo. Zadnji obrok naj bi namreč zaužili do mraka. Po mraku se prebavni encimi ne tvorijo več in prepozno zaužita hrana nam obleži v želodcu neprebavljena do naslednjega dne (težave z nespečnostjo, čezmerno težo, izčrpavamo energijo, namesto da bi se ta okrepila in obnovila).

Med 19. in 21. uro je višek energije osrčnika. Čas, ko se moramo umiriti (pomagajo dihalne tehnike, meditacija, sproščanje, lahen sprehod ali masaža). To je čas priprave na spanje, ko je zelo koristno, da iz glave dokončno spustimo dogodke preživetega dne.

Čas po 21. uri naj bi bil namenjen počitku in spanju. Od 21. do 23. ure je višek delovanja trojnega grelca. Energijskega organa, ki podpira delovanje pljuč, želodca, črevesja, organov trebušne votline. V tem času se začne regeneracija našega telesa. Vsaka ura spanja pred polnočjo je še posebno pomembna, če želimo ostati zdravi, mladostni in vitalni ter energijsko v ravnovesju.

Od 23. do 1. ure je čas žolčnika in od 1. do 3. ure energijski višek delovanja jeter. Oba organa pripadata elementu lesa, skrbita za regeneracijo in revitalizacijo našega telesa, zato je počitek v tem obdobju noči najboljše, kar lahko storimo za svoje zdravje.

Od 3. do 5. ure je višek energije v meridianu pljuč. Če se zbujamo v tem času, to lahko pomeni neravnovesje energije oziroma težave s pljuči. Lahko se zbujamo, ker nas obremenjujejo določeni nerazrešeni dogodki, ki nas utesnjujejo in nam ne pustijo dihati s polnimi pljuči.

Naučimo se poslušati ritme in cikle svojega telesa. Prisluhnimo jim čim bolj v okviru svojega vsakdanjega ritma in lažje bomo vzdrževali energijsko ravnovesje svojega organizma, zdravje in vitalnost. Čim več idealnih dni vam želim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Multipla skleroza

Multipla skleroza je napredujoča bolezen osrednjega živčevja, pri kateri na različnih mestih propada mielin (zaščitna ovojnica živčnih vlaken) v možganih in hrbtnem mozgu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 19. april 2017 / 18:24

Obrnil se je na streho

Ukanc – V četrtek pozno popoldne se je v Ukancu voznik z avtomobilom prevrnil na streho. Že pred nesrečo je voznik, ki je bil vinjen (0,52 mg/l), vozil precej nezanesljivo, so pojasnili policisti....

Kronika / sreda, 19. april 2017 / 18:24

Poškodoval se je na žerjavu

Koroška Bela – V soboto dopoldne se je v jeklarni Acroni na Koroški Beli poškodoval delavec na žerjavu. Posredovali so gasilci GARS Jesenice, ki so mu nudili prvo pomoč ter ga s pomočjo avtolestve...

Kronika / sreda, 19. april 2017 / 18:24

Z avtom v drog

Cerklje – V petek popoldne je v Cerkljah osebno vozilo zletelo s ceste in trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči sta se dve osebi po...

Kronika / sreda, 19. april 2017 / 18:24

Pogrešanega našli podhlajenega

Gorje – V nedeljo nekaj pred polnočjo je v Pokljuški soteski stekla iskalna akcija za pogrešano osebo, v njej pa so poleg policistov sodelovali še gorski reševalci iz Radovljice ter vodniki reševal...

Razvedrilo / sreda, 19. april 2017 / 18:23

Pogled z vrha

Skupina Siddharta je v okviru svoje turneje Do konca! nastopila v kranjski Športni dvorani na Zlatem polju in dokazala, da še vedno zaseda prestol domače rokovske scene.