Poslanci in ministrica so v kranjski vojašnici prisluhnili težavam, s katerimi se soočajo v Logistični brigadi in v vsej Slovenski vojski. / Foto: Tina Dokl

Poslanci v kranjski vojašnici

Državnozborski odbor za obrambo se je včeraj na terenski seji seznanil z delovanjem in opremljenostjo Logistične brigade v Kranju.

Kranj – »Če pravijo, da ženska podpira tri vogale v hiši, jih Logistična brigada v Slovenski vojski (SV) vse štiri, kar je bilo danes zelo nazorno pokazano,« je v sredo po obisku državnih poslancev iz odbora za obrambo v vojašnici Petra Petriča v Kranju ocenila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je državne poslance sprejela v družbi načelnika generalštaba SV generalmajorja Andreja Ostermana in poveljnika Logistične brigade brigadirja Milana Žurmana. Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pa je pojasnil, da so v kranjski vojašnici in istega dne še v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki izvedli drugo terensko sejo, potem ko so se na prvi seznanili z delovanjem in opremljenostjo 1. in 72. brigade SV.

Po besedah Katičeve so v pogovoru skupno ugotovili, da je treba v SV še naprej delati korake v pravi smeri. »Določeni koraki se že poznajo, treba pa je zagotoviti še manjkajočo opremo, več sredstev za vzdrževanje in sočasno več sredstev za izboljšanje položaja vojaka, kajti brez tega, da bomo imeli zadostno število pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, nam tudi vrhunska oprema ne bo pomagala,« je pojasnila.

Mahnič je poudaril, da se vojski zagotovo poznajo posledice finančne krize, ki je oklestila predvsem obrambni proračun, kar se odraža tudi v kadrovskem primanjkljaju: »Žal finančna sredstva niso na ravni, ki bi si jo poslanci, ministrstvo in vojska želeli. V letu 2017 so se sicer zvišala, a bi si želeli hitrejše zviševanje.« Glede na predstavljeno problematiko razmeroma visoke povprečne starosti v SV je Mahnič dejal, da je v državnem zboru v postopku sprejemanja zakon o vajeništvu, zato želi apelirati na ministrico za izobraževanje, naj razmisli o tem, da bi se vključilo tudi SV. »Ko sem govoril s častniki, se jim je ta ideja zdela v redu,« je pristavil. Ministrica je dodala, da Slovenska vojska poleg vojakov potrebuje še zelo širok nabor poklicev.

Poveljnik Logistične brigade Milan Žurman je razložil, da so odboru za obrambo predstavili tako tisto, kar je dobro, kot tudi tisto, kjer bo še treba vložiti energijo, da bo sistem bolj učinkovit in uspešen. »V času konjunkture gospodarstva mora tudi Slovenska vojska kot delodajalec postati konkurenčna na trgu,« je poudaril.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Sedmica: Življenje na nitki

Bili so časi, ko so bile za promocijo Slovenije (v času Vojvodine Kranjske in Janeza Vajkarda Valvasorja) v širšem evropskem prostoru zaslužne čebele.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 5. avgust 2012 / 07:00

V sedmih nebesih

»Tukaj v kavarni se je diskutiralo, načrtovalo, strastno debatiralo in erotični časopis La Vie Parisienne je šel iz rok v roke in je bil čez nekaj dni scefran kot prapor regimenta po bitki ...,«...

GG Plus / nedelja, 5. avgust 2012 / 07:00

Zlata pravila za družinski dopust (3)

Pravijo, da je dobro imeti vsaj tri tedne dopusta, da se telo navadi na spremembo, si spočije in obnovi vse potrebne potenciale za delo. Ni jih prav veliko, ki bi si lahko privoščili dopust v tak...

Jesenice / nedelja, 5. avgust 2012 / 07:00

Borut Pahor na dnevu stranke

Kandidat stranke Socialni demokrati (SD) za predsednika republike Borut Pahor je prišel na družabno srečanje jeseniške območne organizacije stranke. Garali bomo za vsak glas, je napovedal.

Zanimivosti / nedelja, 5. avgust 2012 / 07:00

Mengeško polje so zavzeli mladi modelarji

Na tromeji občin Mengeš, Kamnik in Komenda je v minulem tednu potekalo svetovno mladinsko prvenstvo s prosto letečimi letalskimi modeli.

GG Plus / nedelja, 5. avgust 2012 / 07:00

Jim je zakuhalo?

Na politični sceni je v pasjih dneh zavladalo nenavadno in dobrodošlo zatišje. A se najdejo posamezniki, ki s kakšno izjavo ali dejanjem poskrbijo, da se politični ribnik ne spremeni v povsem neg...