Med nastopajočimi pri Avseniku v Begunjah je bil tudi podmladek Sorških orgličarjev iz Sore pri Medvodah, ki stopajo na pot starejše skupine. Najmlajši so pred nastopom vadili le 20 ur.

Orgličarji igrali v Begunjah

Poseben gost tokratnega srečanja orgličarjev je bil italijanski Trio Armonauti, skupina vrhunskih glasbenikov v igranju na to glasbilo.

Dom bratov Avsenik v Begunjah je v soboto, 18. aprila, živel v znamenju orglic. Na sporedu je bilo 9. mednarodno srečanje orgličarjev, tokrat posvečeno spominu na kitarista ansambla Avsenik Levčka Ponikvarja, ki je bil tudi virtuoz v igranju na orglice. Begunjski orgličarski dan se je začel s seminarjem, na katerem so mojstri izdelovanja in igranja na to glasbilo odkrivali njegove skrivnosti in povedali vzroke najpogostejših okvar. Popoldanski del sporeda se je začel z nastopom svetovno znanega italijanskega tria orglic Trio Armonauti, v katerem igrajo Gianluca Caselli, Gianni Massarutto in Gianandrea Pasquinelli. Skupina žanje mednarodno slavo zaradi kakovosti igranja in raznovrstnega repertoarja, ki obsega vse zvrsti igranja, od bluza in džeza do italijanske folk glasbe. Nato so prišli na vrsto orgličarji, ki so igrali posamično ali v skupini. Med njimi je bil tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Organizatorji so bili še posebej veseli številne udeležbe mladih, med katerimi je bil tudi 8-letni Kai iz Celovca. Korošci so bili sploh kar dobro zastopani, saj je zaigrala tudi skupina Vrbsko jezero, v kateri že deset let igra Slovenec Nužej Wieser iz Radiš nad Celovcem. Galerija Avsenik, ki je bila organizator dogodka, je v program vključila tudi predstavitev notnega zvezka Urške in Marjana Urbanija iz Mengša z naslovom Igral sem na orglice. Marjan je tudi sam izvrsten orgličar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Prihodnost TNP s sožitjem vseh

Veliko časa so namenili prizadevanjem za boljše odnose med lastniki zemljišč in upravo parka.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 24. april 2015 / 17:19

Oživljamo stari Kranj

Kranj – Danes, v petek, 24. aprila, bo na Maistrovem trgu in ob Gostilni Kot potekal kulturni projekt Oživljamo stari Kranj. Spored bodo izvajali godci, pevke in tamburaši FS Sava. Dogodki se bodo...

Kultura / petek, 24. april 2015 / 16:49

Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju

Tržič – V Pollakovem salonu Tržiškega muzeja ali na muzejskem vrtu, če bo vreme dopuščalo, Tržiški muzej pripravlja pet pomladno-poletnih petkovih koncertov priznanih slovenskih izvajalcev. Danes,...

Razvedrilo / petek, 24. april 2015 / 15:41

Orgličarji igrali v Begunjah

Poseben gost tokratnega srečanja orgličarjev je bil italijanski Trio Armonauti, skupina vrhunskih glasbenikov v igranju na to glasbilo.

Humor / petek, 24. april 2015 / 15:40

Poklic kvalificiran hrvat

V vsesplošnem pomanjkanju služb in novih poslovnih priložnosti so mladi začeli ugotavljati, da v Sloveniji postaja najbolj obetaven poklicni profil kvalificiran hrvat.

Gospodarstvo / petek, 24. april 2015 / 15:39

V Seaway prihaja ruski najemnik

Proizvodne prostore, opremo, stroje in blagovno znamko Seawayja v stečaju je najelo podjetje SVP Avio ruskega lastnika.