Rožičeva potica iz norega testa
Kvašeno testo, ki zdrži tudi en teden v hladilniku in ga uporabimo po potrebi, kadar in kolikor ga potrebujemo. Ja, to je to noro testo, ki ga je vredno poskusiti tudi zaradi odličnega okusa.
Da letošnja velikonočna potica ne bo povsem klasična, noro testo nadevamo z rožičevim nadevom in ga zvijemo v potico.
Za noro testo potrebujemo: 500 g ostre moke, 500 g navadne moke, 2,5 dl mleka, 1 kocko kvasa, 1 pecilni prašek, 1 žličko sladkorja, 4–5 dl navadnega jogurta, 2 jajci, 3 žličke sladkorja, 3 žlice olja, 1 žličko soli.
V skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo 1 žličko sladkorja in 2,5 dl mlačnega mleka. V posodi zmešamo obe moki, pecilni prašek, sladkor, sol in olje. Posebej stepemo jajci, ki jima prilijemo jogurt. K moki prilijemo stepena jajca z jogurtom in vzhajan kvasec. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo nepredušno zapremo ter ga postavimo v hladilnik. Posoda mora imeti vsaj dvakrat večji volumen kot testo, saj testo vzhaja tudi v hladilniku. V hladilniku zdrži 7–8 dni. Uporabno je po 4 urah. Testo odrežemo po potrebi, torej kolikor ga potrebujemo, ostalo pa shranimo za naslednjo peko.
Nasvet: Testo je uporabno tako za vse kvašene slaščice – za pripravo potic, raznih žepkov, rogljičkov. Ko testo namažemo s poljubnim nadevom, ga ne smemo ponovno vzhajati, ampak ga damo takoj peči v ogreto pečico.
Za pripravo rožičeve potice potrebujemo: polovico norega testa, 200 g rožičeve moke, 1 dl polnomastnega mleka, 3 žlice sladkorja, naribano lupinico ene pomaranče, 100 g rozin, 400 g naribanih jabolk, pol žličke cimeta.
Rožičevo moko poparimo z vrelim mlekom ter ji primešamo vse ostale sestavine. Testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo z nadevom. Zvijemo v potico in jo položimo v pomaščen pekač. Potico večkrat prebodemo in jo takoj postavimo v ogreto pečico na 170 °C ter pečemo 45 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alufolijo.
Pri preteklem receptu za potratno potico ni navedeno število jajc, ki jih potrebujemo za pripravo biskvita. Pri potratni potici za pripravo vsakega biskvita potrebujemo 3 jajca. Prav tako je napaka pri receptu za marelične ovsene piškote, kjer piše, da vmešamo jajca. Vendar pri teh piškotih jajc ne potrebujemo, torej jih ne vmešamo. Za nastali napaki se vam iskreno opravičujem.