Primož Egart, novi direktor podjetja Sumida Slovenija / Foto: Gorazd Kavčič

Novi direktor Sumide Slovenija

Po upokojitvi dolgoletnega direktorja Janeza Ločniškarja je vodenje Sumide Slovenija z Blejske Dobrave prevzel Primož Egart. Uspešno podjetje je v torek obiskal predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

V podjetju Sumida Slovenija izdelujejo dele za avtomobilsko industrijo, zlasti antene za sisteme Keyless entry, tuljave za zaporo vožnje, senzorje ter mehatronske sestave. Kupci so izdelovalci vseh znanih avtomobilskih znamk na svetu in praktično ni avtomobila, ki ne bi imel vgrajenega vsaj kakšnega izdelka iz Sumide Slovenija.

Blejska Dobrava – V začetku leta je eno največjih in najuspešnejših podjetij v jeseniški občini Sumida Slovenija z Blejske Dobrave dobilo novega direktorja. To je postal Primož Egart, ki je nasledil dolgoletnega direktorja Janeza Ločniškarja, ki se je upokojil. Dvainštiridesetletni Egart je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva, prihaja iz Britofa pri Kranju, s podjetjem Sumida Slovenija pa je že doslej sodeloval kot zunanji sodelavec na področju razvoja.

Sumida Slovenija je del globalnega koncerna Sumida, ki ima podjetja po vsem svetu, največ pa v Aziji. Lastnik slovenske Sumide je sicer nemško podjetje, ki pa je v lasti japonskega družinskega podjetja. Tako je uradni jezik v podjetju angleščina, je povedal Egart, gre pa za zanimivo medkulturno sodelovanje in sprejemanje različnih mentalitet znotraj koncerna. Sumida ima na Blejski Dobravi nekaj več kot 17 tisoč kvadratnih metrov površin, od tega 4900 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Na tej lokaciji je dolga leta delovala nekdanja Iskra, po stečaju Iskre pa je leta 1997 lastnik postal nemški Vogt Electronics. Leta 2006 je lastnica Vogta postala Sumida in podjetje se je leta 2009 preimenovalo v Sumida Slovenija.

Podjetje zadnja leta zaznamuje izredno hitra rast, saj so samo v zadnjem letu na novo zaposlili sto ljudi, tako da jih trenutno dela 387, po direktorjevih besedah pa bodo v prihodnje zaposlili še vsaj petdeset novih sodelavcev. Hkrati podjetje širi tudi prostore, tako so predlani na lokaciji na Blejski Dobravi zgradili nov proizvodni objekt, ki pa je tudi že postal premajhen, in ravno v teh dneh pripravljajo vse potrebno za njegovo dograditev. Zemljišča so že odkupili, direktor pa računa, da bo objekt dograjen že do sredine septembra.

Tudi promet podjetja v zadnjih letih raste, leta 2015 so ustvarili za okrog 20 milijonov evrov prometa, lani pa že za 26 milijonov evrov. Po direktorjevih besedah intenzivno delajo na razvoju novih produktov, saj so ena redkih lokacij v koncernu, ki ni zgolj proizvodna, temveč vse bolj delujejo tudi na področju razvoja izdelkov. Podjetja na različnih lokacijah v koncernu so si sicer med seboj konkurenčna in prav opravljanje razvojnih funkcij je po Egartovih besedah ena od konkurenčnih prednosti slovenske lokacije.

V podjetju imajo proizvodne zmogljivosti ves čas zapolnjene, delajo celo v treh izmenah, sedem dni v tednu. Med zaposlenimi sicer prevladujejo ženske z osnovnošolsko izobrazbo, a v zadnjem času zaposlujejo vse več mehatronikov, strojnikov in elektrotehnikov. Tako so prvič razpisali tudi več štipendij tako za srednjo šolo kot za fakulteto in po direktorjevih besedah tudi že podpisali prve štipendijske pogodbe.

S povečevanjem števila zaposlenih, prostorsko širitvijo in poslovnim izidom tako Sumida Slovenija postaja eden največjih zaposlovalcev in eno najuspešnejših podjetij v jeseniški občini. Zato si ga je za ogled izbral tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki je v torek gostoval v jeseniški občini. Podjetje si je ogledal v spremstvu gorenjskega državnega svetnika Steva Ščavničarja in župana Jesenic Tomaža Toma Mencingerja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Njegovi super nakupi

Jopica s kapuco Mehka moda za prosti čas. Da vam bo udobno in prijetno. Za seksi videz pa se le malce odpnite. Modna majica s tiskom...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Na Zelenici ničesar nezakonitega

Zelenica - Kriminalisti policijske uprave Kranj pri preiskavi okoliščin nesreče na smučišču Zelenica, kjer je bil minulo soboto snežni plaz usoden za 34-letnega Tržičana, niso ug...

Gospodarstvo / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Srečanje ekoloških kmetov

Brezje - Člani Združenja za ekološko kmetovanje Gorenjske se bodo danes, v soboto, ob 18. uri zbrali v kulturnem domu na Brezjah na rednem občnem zboru. Na dnevnem redu bodo poro...

Gospodarstvo / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Iskratel bo lastninilo tudi 213 zaposlenih

Na vabilo, da s kapitalskimi vložki prek komanditne družbe sodelujejo v lastninjenju Iskratela, se je odzvalo 213 zaposlenih.

Jesenice / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Problematični niso psi, ampak lastniki

"Moja pasja vzgoja ni trda, je pa dosledna. S psom je treba delati, vztrajati, utrjevati znanje. Pes mora ubogati - kajti človek je gospodar," pravi Branko Pirc, kinolog z 32-letnimi izkušnjami.

Prosti čas / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Najprej Ema, potem Chris Rea

Chris Rea prihaja v Ljubljano 22. februarja. V ponedeljek torej. Dan po tem, ko bomo Slovenci že vedeli, kdo nas bo maja zastopal na Evrosongu.