Posladkajmo se s korenjem

Sprva se sliši malo nenavadno, a tudi slaščice s korenjem so lahko zelo okusne.

Za pripravo korenčkovih piškotov potrebujemo: 0,5 kg moke, 250 g masla ali margarine, 2 žlici kisle smetane, 250 g korenja, 1 pecilni prašek, ščep soli, 200 g marmelade, sladkor v prahu za posip.

Korenje dobro očistimo, po potrebi olupimo, osušimo ter ga na drobno naribamo. V skledo presejemo moko, ki jo pomešamo s pecilnim praškom, korenjem in s soljo. Dodamo na kocke narezano maslo ali margarino in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik. Na pomokani površini ga razvaljamo na malo manj kot pol centimetra debelo. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Po potrebi testu dodamo še moko. Količina moke je nekoliko odvisna tudi od tega, koliko vode korenje vsebuje. Piškoti ne vsebujejo jajc, sladkor pa je le za posip in v marmeladi. Še bolj hranljivi in ravno tako okusni bodo, če uporabimo pirino ali kakšno drugo podobno moko.

Za pripravo korenčkovega biskvita s kokosom potrebujemo: 180 g moke, 60 g kokosove moke, 200 g korenja, 200 g masla, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, ščepec soli. Korenje po potrebi očistimo in naribamo. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Jajca stepamo skupaj z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem nekaj minut, da masa postane svetlejša in naraste. Dodamo naribano korenje in sol. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo zmes iz moke. Maso razporedimo v namaščen pekač ali v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pecivo ohladimo in ga narežemo na kocke.

Nasvet: Ohlajen biskvit lahko na tanko premažemo z marmelado in posujemo s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Balet, ki secira telo

Edward Clug že dolgo ni več neznanka med slovenskimi baletnimi koreografi. V četrtek, 29. julija, ob 21. uri se bo s predstavo modernega baleta Watching others - Gledati druge v ljubljanskih Križankah...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 5. avgust 2014 / 16:27

Blejski etno ritmi

Pretekli konec tedna so z začetkom 24. Okarina etno festivala Bled preplavili zvoki etno glasbe. V okviru festivala so se na Blejskem gradu že predstavili trije svetovno priznani izvajalci etno glasbe...

Kronika / torek, 5. avgust 2014 / 13:32

Veslač je utonil

V soboto zvečer se je na Savi Bohinjki pod vasjo Selo v občini Bled prevrnil veslač s kanujem.

Šport / torek, 5. avgust 2014 / 13:29

Sara Isaković končala kariero

Naša najuspešnejša plavalka, ki je največji uspeh dosegla, ko je na olimpijskih igrah osvojila srebrno kolajno, je sporočila, da je končala svojo športno pot.

Gorenjska / torek, 5. avgust 2014 / 13:18

V spomin: Mihael Rezar (1940–2014)

Na vroč julijski popoldan smo pokopali Mihaela Rezarja iz Radovljice, nekdanjega direktorja blejske Špecerije. Rojen je bil 12. decembra 1940 v Vrbnjah pri Brčineku. Bil je najmlajši otrok...

Kamnik / torek, 5. avgust 2014 / 13:15

Zapora cest v Tunjicah in Stranjah

Kamnik – Zaradi gradnje kanalizacije bo do 1. septembra veljala zapora ceste Tunjiška Mlaka–Mlaka pri Komendi–Gmajnica, in sicer na odseku Tunjiške ceste in Košiš ter Levstikove ulice. Obvoz je sko...