Posladkajmo se s korenjem

Sprva se sliši malo nenavadno, a tudi slaščice s korenjem so lahko zelo okusne.

Za pripravo korenčkovih piškotov potrebujemo: 0,5 kg moke, 250 g masla ali margarine, 2 žlici kisle smetane, 250 g korenja, 1 pecilni prašek, ščep soli, 200 g marmelade, sladkor v prahu za posip.

Korenje dobro očistimo, po potrebi olupimo, osušimo ter ga na drobno naribamo. V skledo presejemo moko, ki jo pomešamo s pecilnim praškom, korenjem in s soljo. Dodamo na kocke narezano maslo ali margarino in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik. Na pomokani površini ga razvaljamo na malo manj kot pol centimetra debelo. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Po potrebi testu dodamo še moko. Količina moke je nekoliko odvisna tudi od tega, koliko vode korenje vsebuje. Piškoti ne vsebujejo jajc, sladkor pa je le za posip in v marmeladi. Še bolj hranljivi in ravno tako okusni bodo, če uporabimo pirino ali kakšno drugo podobno moko.

Za pripravo korenčkovega biskvita s kokosom potrebujemo: 180 g moke, 60 g kokosove moke, 200 g korenja, 200 g masla, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, ščepec soli. Korenje po potrebi očistimo in naribamo. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Jajca stepamo skupaj z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem nekaj minut, da masa postane svetlejša in naraste. Dodamo naribano korenje in sol. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo zmes iz moke. Maso razporedimo v namaščen pekač ali v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pecivo ohladimo in ga narežemo na kocke.

Nasvet: Ohlajen biskvit lahko na tanko premažemo z marmelado in posujemo s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. maj 2019 / 14:56

Uspešno oživljali voznika

Bled – Gorenjski policisti so v ponedeljek popoldne s pomočjo občanov uspešno oživljali voznika, ki je med vožnjo z Bleda proti Lescam pri krožišču za golfsko igrišče zapeljal s ceste in trčil v dr...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Olimpijec z umetniško dušo

Okrogel jubilej, osemdesetletnico, je praznoval Franc Hafner, upokojeni črkoslikar, nekdanji vrhunski športnik olimpijec in ljubiteljski slikar.

Razvedrilo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Dobrota s pridihom morja

Kranjski Lions klub je na Kokrici že četrto leto zapored organiziral dobrodelni koncertni večer, s katerega izkupičkom bodo pomagali razvoju slepih in slabovidnih otrok.

Gospodarstvo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

V Slogi pravijo: Najhuje je vendarle mimo

»Marsikaj bomo morali letos in v naslednjih letih še ukreniti, a najhuje je vendarle mimo,« razmere v Kmetijsko gozdarski zadrugi Sloga Kranj ocenjuje predsednik zadruge Janez Porenta. Zadruga ima od...

Nasveti / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Kako nad glivično okužbo nohtov

Prihajajo topli dnevi in čas za nošenje odprtih čevljev. Spet bomo pozornejši na videz svojih stopal in nohtov. Glivično okuženi nohti niso redkost. Ima jih približno deset odstotkov ljudi in kar do d...

Kronika / torek, 15. marec 2016 / 07:00

»Ponovili« bodo nesrečo

Kranj – Kranjska okrožna sodnica Andrijana Ahačič se je prejšnji teden po vnovičnem zaslišanju priče Tomaža Ramšaka iz Slovenskih železnic (SŽ) v kazenski zadevi zoper strojevodjo Andreja Ponikvarj...