Posladkajmo se s korenjem

Sprva se sliši malo nenavadno, a tudi slaščice s korenjem so lahko zelo okusne.

Za pripravo korenčkovih piškotov potrebujemo: 0,5 kg moke, 250 g masla ali margarine, 2 žlici kisle smetane, 250 g korenja, 1 pecilni prašek, ščep soli, 200 g marmelade, sladkor v prahu za posip.

Korenje dobro očistimo, po potrebi olupimo, osušimo ter ga na drobno naribamo. V skledo presejemo moko, ki jo pomešamo s pecilnim praškom, korenjem in s soljo. Dodamo na kocke narezano maslo ali margarino in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik. Na pomokani površini ga razvaljamo na malo manj kot pol centimetra debelo. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Po potrebi testu dodamo še moko. Količina moke je nekoliko odvisna tudi od tega, koliko vode korenje vsebuje. Piškoti ne vsebujejo jajc, sladkor pa je le za posip in v marmeladi. Še bolj hranljivi in ravno tako okusni bodo, če uporabimo pirino ali kakšno drugo podobno moko.

Za pripravo korenčkovega biskvita s kokosom potrebujemo: 180 g moke, 60 g kokosove moke, 200 g korenja, 200 g masla, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, ščepec soli. Korenje po potrebi očistimo in naribamo. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Jajca stepamo skupaj z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem nekaj minut, da masa postane svetlejša in naraste. Dodamo naribano korenje in sol. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo zmes iz moke. Maso razporedimo v namaščen pekač ali v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pecivo ohladimo in ga narežemo na kocke.

Nasvet: Ohlajen biskvit lahko na tanko premažemo z marmelado in posujemo s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 18. avgust 2019 / 10:41

Pri sedmih zdravnikih je še »prosto«

Kranj – Iz Osnovnega zdrav­stva Gorenjske (OZG) so obvestili, da družinski zdravniki skladno s sprejetim aneksom št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2019 lahko odklonijo opredeljevanje novih zavarov...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 24. april 2015 / 17:19

Oživljamo stari Kranj

Kranj – Danes, v petek, 24. aprila, bo na Maistrovem trgu in ob Gostilni Kot potekal kulturni projekt Oživljamo stari Kranj. Spored bodo izvajali godci, pevke in tamburaši FS Sava. Dogodki se bodo...

Kultura / petek, 24. april 2015 / 16:49

Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju

Tržič – V Pollakovem salonu Tržiškega muzeja ali na muzejskem vrtu, če bo vreme dopuščalo, Tržiški muzej pripravlja pet pomladno-poletnih petkovih koncertov priznanih slovenskih izvajalcev. Danes,...

Razvedrilo / petek, 24. april 2015 / 15:41

Orgličarji igrali v Begunjah

Poseben gost tokratnega srečanja orgličarjev je bil italijanski Trio Armonauti, skupina vrhunskih glasbenikov v igranju na to glasbilo.

Humor / petek, 24. april 2015 / 15:40

Poklic kvalificiran hrvat

V vsesplošnem pomanjkanju služb in novih poslovnih priložnosti so mladi začeli ugotavljati, da v Sloveniji postaja najbolj obetaven poklicni profil kvalificiran hrvat.

Gospodarstvo / petek, 24. april 2015 / 15:39

V Seaway prihaja ruski najemnik

Proizvodne prostore, opremo, stroje in blagovno znamko Seawayja v stečaju je najelo podjetje SVP Avio ruskega lastnika.