Peter s soprogo Moniko, hčerama Julijo in Zalo ter sinom Gašperjem pred štrukljarnico

S štruklji osvajajo glavno mesto

Pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani je Tržičan Peter Vogelnik odprl prvo slovensko štrukljarnico Moji štruklji Slovenije, v kateri se prepletajo tradicionalen pristop k pripravi slovenskih jedi in izzivi moderne kulinarike. Petrova kulinarična zgodba se je začela že na Kofcah, kjer še traja in privablja planince.

Kulinarična zgodba s štruklji Petra Vogelnika se je začela pisati na Kofcah, kamor planinci že dolgo ne prihajajo več samo zaradi razgleda in svežega zraka, ampak obiskujejo planinski dom tudi zaradi okusnih štrukljev in še kakšne jedi, ki spada na planino. Najprej so bili štruklji narejeni iz kozje skute, ko je še Petrov oče na planini pasel koze. Pa se niso preveč obnesli, ker ima kozja skuta za marsikoga premočan vonj in okus. Kravja je bila tista prava in prvi so bili v ponudbi sirovi štruklji. Kuharju Petru, ki je na Kofcah še vedno oskrbnik doma, to ni bilo dovolj, ideje, kakšne štruklje po lastni recepturi še razviti, so se iskrile. Sirovim so se pridružili čokoladni štruklji, potem še sadni ... Že lep čas je razmišljal o tem, da bi štruklje ponudil tudi v dolini. Priložnost se je pokazala pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Štrukljarnico Moji štruklji Slovenije je odprl v začetku marca. »Zakaj še Ljubljana? Na Kofcah vseh okusov štrukljev, teh imamo že več kot dvajset, ne moremo imeti. Ljubljana je center, tam je množica turistov in lepo smo bili sprejeti z idejo. Prestolnica je tudi lokacija, ki ponuja priložnost za povabilo, naj planinci obiščejo Kofce,« je pojasnil Vogelnik. Trenutno je štrukljarnica odprta po sistemu »vzemi s seboj«, zunaj je sicer nekaj miz, s prvim aprilom pa bodo zunaj postavili večjo teraso za goste.

Proizvodnjo štrukljev, posel je družinski, a se širi, imajo Vogelnikovi v Tržiču, pa ne strojno s proizvodno linijo, ampak se štruklji delajo kar lepo na roko. Edina strojna pridobitev je mešalnik za testo. Štruklji so dnevno sveže kuhani in pečeni iz vlečenega, kvašenega, listnato-kvašenega, polnozrnatega ali ajdovega testa z najrazličnejšimi polnili. »Pri izbiri sestavin smo pozorni na domačo pridelavo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo,« je poudaril. Naj bodo to špinačni štruklji s skuto in polnozrnatim testom, pehtranovi štruklji iz sveže domače skute, mesni štruklji z nadevom iz prepražene čebule in drobno mletega mešanega mesa, limonini štruklji, borovničevi, jogurtovi z mangom, štruklji iz bele čokolade s kokosom ... »Nekaj osnove za recepte sem že dobil v literaturi, a za take, kot jih pripravljamo pri nas, objavljenega recepta ni. Zanje vesta poleg mene le še moja soproga in dolgoletni sodelavec,« je še dejal Peter Vogelnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 17. maj 2022 / 13:31

Zlate piščali najboljšim glasbenikom

V Stolpu Škrlovec so podelili 8. slovenske glasbene nagrade zlata piščal za najvidnejše ustvarjalne glasbene dosežke v preteklem letu. O zmagovalcih v štirih kategorijah so odločali člani strokovne...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...