Peposo in calandracca

Tako kot ima vsaka italijanska pokrajina svojo vrsto pašte, ima tudi vsaka svojo vrsto golaža. Peposo ali poprov golaž ali toskanska juha prihaja iz Toskane, calandracca pa iz Furlanije Julijske krajine. Priprava obeh je zelo enostavna, je pa res, da se vsaka kuha precej časa. Za peposo moramo obvezno v možnarju streti cel poper, saj ta doda jedi pravi okus. Ariosto je popularna italijanska mešanica začimb za meso, ki jo uporabljajo za pripravo večine jedi, tudi za caladracco. Mi pa jo lahko nadomestimo tudi s suhimi sestavinami, kot so: sol, rožmarin, česen, žajbelj, brinove jagode, lovor, origano, timijan, majaron in bazilika.

Za peposo potrebujemo: 1 kg govejega mesa (pleče), 3 stroke česna, 1 žličko celega popra, 1 žličko grobe soli, 1 žličko sladkorja, 400 g paradižnika iz pločevinke, 1 dl vode, 2 dl rdečega vina.

Meso narežemo na 3 cm velike kocke, česen na tanke lističe. Poper zdrobimo v možnarju. V globlji pekač (oziroma v lonec, ki je primeren za peko v pečici) položimo meso, potresemo s česnom, poprom, sladkorjem in s soljo. Prelijemo s paradižnikom, vodo in vinom. Vse dobro premešamo, pokrijemo in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, dve uri. Vmes večkrat pomešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Golaž vzamemo iz pečice in preden postrežemo, ga pustimo stati 15 minut.

Za calandracco potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 2 žlici olja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 1 žličko mešanice začimb Ariosto, 300 g krompirja, 2 dl belega vina, 4 dl vode.

Krompir olupimo ter ga narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, meso pa narežemo na majhne ''zrezke'' (približno 3 x 3 x 1 cm) ter jih na rahlo potolčemo in potresemo z mešanico začimb. V loncu segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen, popečemo zrezke. Pražimo približno 20 minut, da se čebula in česen razpustita, meso pa spremeni barvo. Dodamo krompir, zalijemo z vrelo vodo in vinom. Zavremo, pokrijemo lonec in kuhamo eno uro in pol.

Nasvet: če želimo bolj gosto omako, polovico krompirja pretlačimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 17. maj 2019 / 15:24

Jutri navijamo za Zalo in Gašperja

Včeraj je bil na vrsti drugi predizbor, na torkovem prvem pa je našima predstavnikoma Zali Kralj in Gašperju Šantlu z avtorsko pesmijo Sebi uspela uvrstitev v finale Pesmi Evrovizije 2019. Tako bom...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 12. januar 2019 / 22:14

Na Jesenicah iščejo direktorja občinske uprave

Jesenice – Občina Jesenice je objavila javni natečaj za položajno delovno mesto direktorja občinske uprave. Poleg ostalih dokazil o izpolnjevanju natečajnih pogojev glede izobrazbe, delovnih izkuše...

Tržič / sobota, 12. januar 2019 / 22:07

V spomin: Zora Konič (1922–2018)

Zora Konič, znana Tržičanka, načelnica, telovadka, Sokolica in pokončna Slovenka, je na pragu novega leta 2019 obrnila zadnji list v knjigi svojega življenja in jo zaprla. Na žalni slovesnosti smo...

Gospodarstvo / sobota, 12. januar 2019 / 21:58

Za devetino manj brezposelnih

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo ob koncu lanskega decembra v Sloveniji registriranih 78.534 brezposelnih, kar je bilo 2435 več kot mesec prej in 6526 manj kot decembra predlani....

Kronika / sobota, 12. januar 2019 / 21:58

Invalidski voziček na cesti

Kranj – Kranjski policisti so v zadnjih dneh prejeli štiri prijave o udeležbi osebe na invalidskem vozičku na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj. Prijavitelji so sporočali, da je zaradi vožnje z...

Gospodarstvo / sobota, 12. januar 2019 / 21:58

Letos štirinajst javnih razpisov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo letos predvidoma objavilo štirinajst javnih razpisov za ukrepe iz Programa razvoja podeželja.