Goveji polpeti in kremna blitva

Ni pravega nedeljskega kosila brez prave goveje juhe. Meso iz nje je zelo mehko in se kar ''trga''. Tako meso je odlično za pripravo polpetov. H govedini se od zelenjave še posebej priležeta blitva ali špinača. Torej, s kombinacijo govejih polpetov, kremne blitve in pire krompirja zagotovo ne bomo zgrešili.

Za pripravo polpetov po­trebujemo: 250 g kuhanega govejega mesa iz juhe, 50 g pora, 4 žlice krušnih drobtin, 1 jajce, sol in poper, četrt žličke mlete paprike, 2 žlici olja.

Por narežemo na kolobarje ter ga na hitro prepražimo na žlici olja. Meso iz juhe narežemo na zelo majhne koščke ali ga zmeljemo. V skledi zmešamo pripravljeno goveje meso in por. Posolimo in popopramo po okusu, potresemo z mleto papriko, dodamo razžvrkljano jajce in krušne drobtine. Vse skupaj dobro zmešamo. Iz pripravljene mase oblikujemo polpete. Polpeti naj počivajo v hladilniku 10 minut ali več, da se nekoliko utrdijo in postanejo bolj kompaktni. V ponvi segrejemo olje in na njem polpete popečemo z obeh strani.

Nasvet: Maso za polpete solimo po okusu. Verjetno je nam sploh ni treba soliti, saj je lahko meso iz juhe že dovolj slano. Pred koncem peke polpete z obeh strani na tanko premažemo z oljem in jih pečemo še minuto na vsaki strani. Tako bodo polpeti dobili hrustljavo skorjico.

Za pripravo kremne blitve potrebujemo: 300–400 g blitve, 0,5–1 dl polnomastnega mleka, 1 košček masla, 2 stroka česna, sol in poper, muškatni orešček.

Blitvo zalijemo z vrelo vodo ter jo v pokriti posodi pustimo stati 5 minut. Precedimo in jo narežemo na manjše kose. V kozici raztopimo maslo ter na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo narezano blitvo. Posolimo, na rahlo popramo in začinimo s ščepcem muškatnega oreščka. Pražimo oz. kuhamo še 5 minut. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremno zmes. Prilijemo mleko, premešamo in na nizki temperaturi kuhamo še nekaj minut.

Nasvet: Za isti recept lahko uporabimo namesto blitve tudi špinačo. Za še bolj poln okus na koncu v omako vmešamo še malo smetane za kuhanje ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 27. julij 2016 / 14:21

Življenje z naravo

Na Bohinjski Beli se v teh dneh odvija GootJam – skupno taborjenje tabornikov iz vseh desetih gorenjskih rodov. Udeležuje se ga šeststo otrok in mladih prostovoljcev, ki uživajo v aktivnos...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. februar 2020 / 12:01

O kaznovanju v šoli – 1. del

Besede kazen ne najdemo več v šolski zakonodaji, četudi je v šoli velikokrat izgovorjena in je med učenci, učitelji in starši še vedno živa.

Gospodarstvo / sobota, 15. februar 2020 / 20:17

Spodbujajo prevzem kmetij

Država spodbuja prevzem kmetij in mladim prevzemnikom finančno pomaga pri zagonu dejavnosti na kmetiji.

Kultura / sobota, 15. februar 2020 / 20:15

Med Ajdovščino in Parizom

V Galeriji Paviljon NOB je na ogled razstava slik, grafik in fotografij Vena Pilona, enega najbolj prepoznanih imen slovenske likovne umetnosti 20. stoletja, katerega 50. obletnico smrti beležimo leto...

Kamnik / sobota, 15. februar 2020 / 20:13

Štirje občinski nagrajenci

Kamnik – Kamniški svetniki so na februarski seji potrdili predlog letošnjih občinskih nagrajencev, ki pa jih je manj kot minula leta. Srebrna priznanja Občine Kamnik bodo prejeli Marta Grkman Repol...

Kranj / sobota, 15. februar 2020 / 17:45

Sevanje je minimalno

Strokovnjaki so v kranjski občini ugotavljali obremenjenost okolja z visokofrekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji in ugotovili, da ni razlogov za skrb.