Goveji polpeti in kremna blitva
Ni pravega nedeljskega kosila brez prave goveje juhe. Meso iz nje je zelo mehko in se kar ''trga''. Tako meso je odlično za pripravo polpetov. H govedini se od zelenjave še posebej priležeta blitva ali špinača. Torej, s kombinacijo govejih polpetov, kremne blitve in pire krompirja zagotovo ne bomo zgrešili.
Za pripravo polpetov potrebujemo: 250 g kuhanega govejega mesa iz juhe, 50 g pora, 4 žlice krušnih drobtin, 1 jajce, sol in poper, četrt žličke mlete paprike, 2 žlici olja.
Por narežemo na kolobarje ter ga na hitro prepražimo na žlici olja. Meso iz juhe narežemo na zelo majhne koščke ali ga zmeljemo. V skledi zmešamo pripravljeno goveje meso in por. Posolimo in popopramo po okusu, potresemo z mleto papriko, dodamo razžvrkljano jajce in krušne drobtine. Vse skupaj dobro zmešamo. Iz pripravljene mase oblikujemo polpete. Polpeti naj počivajo v hladilniku 10 minut ali več, da se nekoliko utrdijo in postanejo bolj kompaktni. V ponvi segrejemo olje in na njem polpete popečemo z obeh strani.
Nasvet: Maso za polpete solimo po okusu. Verjetno je nam sploh ni treba soliti, saj je lahko meso iz juhe že dovolj slano. Pred koncem peke polpete z obeh strani na tanko premažemo z oljem in jih pečemo še minuto na vsaki strani. Tako bodo polpeti dobili hrustljavo skorjico.
Za pripravo kremne blitve potrebujemo: 300–400 g blitve, 0,5–1 dl polnomastnega mleka, 1 košček masla, 2 stroka česna, sol in poper, muškatni orešček.
Blitvo zalijemo z vrelo vodo ter jo v pokriti posodi pustimo stati 5 minut. Precedimo in jo narežemo na manjše kose. V kozici raztopimo maslo ter na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo narezano blitvo. Posolimo, na rahlo popramo in začinimo s ščepcem muškatnega oreščka. Pražimo oz. kuhamo še 5 minut. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremno zmes. Prilijemo mleko, premešamo in na nizki temperaturi kuhamo še nekaj minut.
Nasvet: Za isti recept lahko uporabimo namesto blitve tudi špinačo. Za še bolj poln okus na koncu v omako vmešamo še malo smetane za kuhanje ali kisle smetane.