Poslovnež, profesor in svetovalec Andrej Vizjak je na okrogli mizi predstavil svojo knjigo z naslovom (P)ostanite prvi na svetu.

Vsak je lahko prvi na svetu

To je bilo glavno sporočilo pogovora na IEDC – Poslovni šoli Bled, za katerega je bila iztočnica knjiga poslovneža, profesorja in svetovalca Andreja Vizjaka z naslovom (P)ostanite prvi na svetu.

Za uspeh v podjetništvu so po Vizjakovih besedah potrebni štirje talenti. Prvi je samozavest, ki je potrebna za odkritje edinstvenih sposobnosti, drugi je disciplina, tretji prepričljivost, zadnji pa še odločnost, da si upaš narediti nekaj novega.

Bled – »Odkrijte svoje edinstvene sposobnosti, opredelite strateški zmagovalni načrt ter investitorje in sodelavce prepričajte, da skupaj razvijate vašo vizijo,« v svoji knjigi svetuje Andrej Vizjak, ki z ženo Sonjo v Dubaju vodi podjetje za digitalno svetovanje AV.consulting. Namenil jo je podjetnikom, ki s svojim podjetjem želijo doseči več kot le povprečni dobiček in preživetje. O tem, kako postati prvi na svetu, so na okrogli mizi spregovorili še nekateri drugi podjetniki, ki se jim je uspelo prebiti med najboljše.

Slovencem manjka samozavesti

»Vsak lahko postane prvi na svetu,« samozavestno zatrjuje Andrej Vizjak. In prav samozavesti nam Slovencem manjka, je v uvodu ugotavljala direktorica IEDC – Poslovne šole Bled Danica Purg. Zato je po njenem treba spreminjati slovenski značaj in nas opogumljati, da gremo naprej in postanemo še boljši, pri čemer so nam za zgled lahko naši športniki, je poudarila. Upa, da bo slovenskim podjetjem pri tem pomagala tudi Vizjakova knjiga. Kot je poudaril Vizjak, so za uspeh v podjetništvu potrebni štirje talenti. Prvi je samozavest, ki je potreben za odkritje edinstvenih sposobnosti. Drugi je disciplina – treba je narediti zmagovalni načrt in mu slediti. Kot tretji talent navaja prepričljivost, da znaš za seboj potegniti dobre kadre in pridobiti sredstva. Kot zadnji talent omenja odločnost, da si upaš narediti nekaj novega.

Upali so si biti drzni

Med tistimi, ki se jim je v Sloveniji že uspelo prebiti med najboljše na svetu vsaj v določenem segmentu, je tudi podjetje Gorenje. »Gorenje ni najuspešnejše, največje ali podjetje z največ dobička na svetu. A obstaja področje, kjer resnično skušamo biti najboljši na svetu, to je oblikovanje. Če ne bi imeli te strasti po lepoti, po drugačnosti, nam ne bi uspevalo, morda nas glede na konkurenčnost v naši panogi sploh ne bi bilo več,« je prepričan predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Prvi so uporabili steklo na gospodinjskih aparatih, k sodelovanju vabili znane oblikovalce in hladilnike krasili celo s kristalčki. »Postali smo edinstveni s svojo drugačnostjo in tako se prebijamo v tej trdi panogi.« Ustanovitelj in predsednik Studia Moderna Sandi Češko je uspeh svojega podjetja pripisal temu, da so si upali biti drzni. »Včasih mogoče celo malo premalo premišljeni, ampak vedno sem znal izplavati iz tistega, v kar sem se vrgel.« O njihovem modelu prodaje, ki so se mu pred desetimi leti nekateri posmehovali, predava na elitnih tujih univerzah, je poudaril. »Vedno sem vlagal le v tri stvari – talente, informacijsko tehnologijo in inovacije.«

Vztrajajo pri neodvisnosti

Tudi v grafičnem embalažnem podjetju Jamnik iz Medvod so si pred leti zastavili, da bodo postali najboljši tudi širše, ne le v Sloveniji. »Ko si upaš to naglas povedati, si upaš tudi narediti,« je pojasnil lastnik družinskega podjetja Ludvik Jamnik. Na slovenskem trgu so prisotni trideset let in v vseh teh letih jim je uspelo od popoldanske obrti zrasti do srednje velikega podjetja, ki sedemdeset odstotkov proizvodnje izvozi na tuje trge. Čeprav imajo po besedah njegovega sina Matjaža Jamnika številne ponudbe za prevzem, vztrajajo pri neodvisnosti. Svojo prednost vidijo v vlaganjih v visoko tehnologijo. »Naš cilj je vztrajati kot univerzalni ponudnik storitev na področju kakovostne embalaže,« je še dodal Matjaž Jamnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so rom...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 19. maj 2014 / 22:09

Trčil v peško in odpeljal s kraja nesreče

Tržič - Tržiški policisti obravnavajo prometno nesrečo s telesnimi poškodbami in pobegom, ki se je zgodila v nedeljo zvečer okoli 22.30 pod gradom na Koroški cesti v Tržiču. V nesreči sta bila udel...

Razvedrilo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:35

Praznovala 104. rojstni dan

Prvega maja je Ivanka Ažman iz Mojstrane praznovala svoj 104. rojstni dan. Najbližja soseda Planinskega muzeja v Mojstrani živi mirno življenje – samostojna v svoji hiški, a ves čas obkrožena z ljubeč...

GG Plus / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:29

Mlada kreativca na podjetniški poti

Dijana in Miha Rolc iz Lesc sta ustvarila blagovno znamko Zulu Zion, v sklopu katere sta skreirala kolekcijo drugačnih, odštekanih nogavic in z njimi prepričala svetovne vlagatelje v platformi Kicksta...

Nasveti / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:21

Recept za doslednost

Potrebujemo preproste sestavine: cilj, vztrajnost, čas in podporo. Ne potrebujemo občutkov krivde, misli na zamujeno vzgojo, primerjanja in zaskrbljenosti. Seznam izgovorov nam tudi ne bo v...

Kultura / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:18

Razstava aktov na Glasu

V avli Gorenjskega glasa so do 11. junija na ogled dela članov Slikarskega kluba Škofja Loka, ki se predstavljajo z razstavo aktov.