Legendarna gospa Aja

Petnajst gramov manj kot dve kili tehta moja zadnja praktična igrača, ki nosi naslov Das grosse Frankfurter Kochbuch/Velika frankfurtska kuharica – luksuzna oprema. Ob prelistavanju me spomni na spomenik, ki sem ga pred leti videla v frankfurtskem Parku palm, zelo idealiziran, na katerem ženska v romantični opravi drži v naročju otroka, na spomeniku pa piše: Goethes Mutter/Goethejeva mati. Vse lepo in prav. Goethe je res velik pesnik, a ona je imela tudi svoje ime: Katarina Elizabeth Goethe /1731–1808/. A zaradi svoje dobrosrčnosti, gostoljubja, prijaznosti in volje do življenja so ji pravili gospa Aja.

Po prvorojencu Johannu Wolfgangu je imela še sedem otrok, pet jih je morala pospremiti v prerani grob.

Imela je sedemnajst let, ko se je poročila z enaindvajset let starejšim dvornim svetnikom. Bila je vesele narave, humorna, sijajna gostiteljica in pred dvesto desetimi leti je v pismu prijateljici Gertrudi von Stein napisala: »Zabavaj se, zelo dobro in veselo, saj kdor se smeje, ne počenja naglavnih grehov.« Ohranilo se je pismo, v katerem je mogoče prebrati: »Po milosti božji še nobena živa duša ni od mene odšla zlovoljna – ne glede na stan, starost ali spol. Zelo rada imam ljudi.« Ob 200. obletnici njene smrti so biografi deloma zasukali njeno biografijo. Nadvse rada je brala, hodila v gledališče, bila gostoljubna, nikakor pa ne vdana samo štedilniku in peči, kakor so jo hvalili nekateri … Je pa natanko načrtovala, kakšna naj bo njena sedmina. Njen recept: palačinke s svežim jagodičjem bo počakal do pomladi. Tale je pa za veselo družbo!

Frankfurtska pogača s kislim zeljem

Za en pekač potrebujemo: vzhajano testo: 500 g moke, 1 jajce, kvasec, 40 ml oljčnega olja, sol; nadev: 1,5 kg kuhane svinjske krače, 300 g kislega zelja, 60 g sesekljane čebule, 200 ml jabolčnika ali belega vina, 200 ml smetane, 50 g sveže naribanega hrena, 1 strt strok česna, 2 žlici masti, 4 rumenjake, 2 žlici srednje močne gorčice, 150 g naribanega ementalca, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 žlico peteršilja, pol žličke majarona, poper, sol.

Kvašeno testo naj bo gladko in počiva, dokler dobro ne zraste. Za nadev s krače odstranimo kost in maščobo in meso zrežemo na kocke. Kislo zelje ožmemo in grobo nasekljamo. V kozici stopimo 1 žlico masti in na njej prepražimo čebulo. Dodamo zelje in belo vino, začinimo s poprom in soljo. Pokrijemo posodo in dušimo na majhnem ognju 15 minut. Odstavimo in ohladimo. Preostalo mast stopimo v ponvi in na hitro podušimo strt česen, dodamo peteršilj in majaron, gorčico in hren. Solimo in popramo ter odstavimo. Pekač premažemo z oljem, razvaljamo testo, prekrijemo z njim dno pekača in testo ob robovih potegnemo navzgor. Nato dodamo čebulno mešanico, potresemo s kockami krače in zeljem.

Rumenjake zmešamo s smetano, peteršiljem in majaronom, malce popramo in solimo in prelijemo čez nadev.

Potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, 15–20 minut.

Imenitno tekne k pivu ali jabolčniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Berite drobni tisk

Na Zvezi potrošnikov Slovenije imajo vsako leto akcijo Turistične agencije na očeh javnosti. Njihova pravna svetovalka Tea Žnidaršič je povedala, kateri so najpogostejši razlogi za pritožbe in na kaj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Nepoboljšljivi tat v priporu

Domžale - Policisti so odvzeli prostost 20-letniku iz okolice Domžal, osumljenemu večjega števila tatvin. Konec oktobra naj bi tako iz poslovnih prostorov v Domžalah odnesel več...

Zanimivosti / torek, 7. december 2010 / 07:00

Rokovnjači vaba za turiste

V Spodnjih Dupljah bodo predstavili tri zanimive idejne projekte. Radi bi razvili naravoslovni turizem v Udin borštu.

Zanimivosti / torek, 7. december 2010 / 07:00

Napolnimo koš z darili

Tržič - Turistično društvo Tržič pripravlja tradicionalno prireditev Veseli december, ki bo od 17. do 24. decembra v občinskem atriju. Božični sejem z raznovrstno ponudbo na stoj...

Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Pri gašenju se je opekla

Besnica - V nedeljo pozno zvečer je zagorelo v stanovanju v Besnici. Požar so pogasili kranjski poklicni gasilci in domači prostovoljni gasilci, ki so prostore pregledali s termo...

Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Nesreče

Je kdo videl nesrečo? Kranj - V soboto okoli 14. ure so policiste obvestili, da ob vozišču Gosposvetske ulice v bližini Zdravstvenega doma Kranj sedi...