Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 8. december 2016 / 09:28

Sladka in novoletna ustvarjanja

Prvi od treh decembrskih mož, ki razveseljujejo otroke, nas je že obiskal, kavarna Hotela Kompas na Bledu pa je gostila tradicionalno adventno delavnico. Začel se je veseli december.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 19. februar 2012 / 07:00

Izklop 37. kanala na oddajniku Krvavec

Kranj - V sredo so na Krvavcu ukinili oddajanje DVB-T signala na kanalu 37, oddajanje pa je odslej le še na kanalu 32, so sporočili z RTV Slovenija. Gledalci, ki sprejemajo digit...

Prosti čas / nedelja, 19. februar 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanje so se dogajale v hiši, kjer sva s partnerjem najprej živela. To je bila hiša njegovih staršev, ki je je dve tretjini podedoval, a sva jo potem prodala. Dogajalo se je na hodn...

GG Plus / nedelja, 19. februar 2012 / 07:00

Andrejev veliki likovni svet

V Galeriji Mestne hiše v Kranju je na ogled spominska razstava slik, del na papirju in plastik slikarja in kiparja Andreja Pibernika (1961-2011).

Gospodarstvo / nedelja, 19. februar 2012 / 07:00

Mešetar

Cene klavnih polovic prašičjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja v okviru tržno informacijskega sistema pripravlja tudi tržno poročilo za prašičje m...

Humor / nedelja, 19. februar 2012 / 07:00

Ta je dobra

Najboljši prijatelj »Veš, da mi je žena ušla z mojim najboljšim prijateljem Poldetom.« »Kolikor vem, Polde ni bil nikoli tvoj najboljši prijatelj.«