Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 26. november 2021 / 08:46

Črni petek: niso vse ponudbe tako »neverjetne«

Kranj – Danes je t. i. črni petek, nakupovalni praznik, ki se je iz Amerike razširil po vsem svetu. Tudi pri nas številni trgovci te dni obljubljajo neverjetne popuste, ob tem pa na Zvezi potrošnik...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 14. november 2018 / 19:33

Kamniška tržnica z novimi stojnicami

Skupaj z novimi stojnicami so v soboto na tržnici uradno odprli tudi prenovljeno stopniščno ploščad.

Bled / sreda, 14. november 2018 / 19:32

Že nameščajo praznično razsvetljavo

Bled – Na Bledu so pretekli teden začeli nameščati praznično razsvetljavo, ki jo bodo prižgali 30. novembra, ko bo zaživela tudi Zimska pravljica. Za novoletno okrasitev bodo letos namenili petdese...

Gorenjska / sreda, 14. november 2018 / 19:30

Smučarski sejmi

V četrtek se začenja že 44. zimskošportni sejem v Kranju, sledili mu bodo tudi drugje.

Gospodarstvo / sreda, 14. november 2018 / 19:29

NLB po najnižji možni ceni

Kranj – Slovenski državni holding (SDH) je v imenu države v prvi javni ponudbi delnic Nove Ljubljanske banke (NLB) prodal 59,1 odstotka delnic, z uveljavitvijo posebne stabilizacijske opcije pa bo...

Volitve 2019 / sreda, 14. november 2018 / 19:29

Grožnja, ne pa kampanja

Županu Naklega Marku Mravlji je nekdo nastavil utopljene mačke in fotografijo odrte opice. To je grožnja, ne pa del moje volilne kampanje, Mravlja odgovarja dvomljivcem, ki jih je po Naklem kar nekaj....