Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 18. oktober 2011 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 18. oktober 2011, št. 83

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 13. december 2013 / 16:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Humor / petek, 13. december 2013 / 14:00

Od zadaj

Če bi se Nelson Mandela odločil za zdravljenje na Kubi, bi zdajle lahko v Havani s Fidelom Castrom igral šah, je dejal neki južnoafriški komunist.

Kultura / petek, 13. december 2013 / 15:42

Božični koncerti Glasbene šole Kranj

Kranj – Po koncertu učiteljev konec novembra in torkovem koncertnem večeru z Mladinskim pihalnim orkestrom ter Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Kranj, včeraj pa še nastopih solistov, komornih sk...

Gospodarstvo / petek, 13. december 2013 / 15:39

Menjava na čelu kranjskega Goodyeara

Kranj – Jacek Pryczek, trenutno glavni direktor Goodyear Dunlop za Poljsko in Ukrajino, je bil imenovan za glavnega direktorja Goodyear Dunlop Srednja Evropa. Pryczek bo nasledil Thierryja Villarda...

Gospodarstvo / petek, 13. december 2013 / 15:38

Razstava malih živali

Škofja Loka – Društvo gojiteljev malih živali Kranj pripravlja ta konec tedna, od danes do nedelje, v hotelu Transturist v Škofji Loki 46. društveno razstavo malih živali. Na ogled bo okrog tristo...