Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Nadgradnja vremenskih opozoril

Vremenske ujme, kakršna je bila 13. julija, so nepredvidljive, vseeno pa je možno z učinkovitim sistemom obveščanja omiliti njihove posledice, poudarjajo v državni meteorološki službi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 15:54

Z gora rešujejo že sto let

Člani Društva Gorska reševalna služba Kamnik so stoletnico delovanja pred dnevi zaznamovali s slavnostno akademijo in umetniško prireditvijo z naslovom Želja pomagati.

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 15:48

Svet slepote (2)

V Čebelarskem muzeju Radovljica so prijazni do oseb s posebnimi potrebami, tudi do slepih in slabovidnih.»V našem muzeju se zelo trudimo, da smo dostopni, tako fizično kot z vsebinami, ki ji...

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:29

Marko Anton Kappus

»Jezuit Marko Anton Kappus, doma iz Kamne Gorice, se je leta 1687 v okviru velikega pokristjanjevalskega projekta Družbe Jezusove odpravil v Novi svet in ostal tam do konca življenja. Delo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:27

Na Bledu nov koncept mobilne trgovine

Bled – Tuš je v River Campingu Bled vzpostavil nov koncept mobilne trgovine po konceptu »pop up«, ki turistom in okoliškim prebivalcem ponuja izbor izdelkov, prilagojen priložnostnim nakupom med do...

GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2022 / 14:24

Tri sestre Arh iz Preddvora

Družina Arh iz Preddvora je ena tistih, pri katerih glasba po hiši odmeva tako rekoč ves dan. Oče Štefan je do obdobja epidemije igral tudi pri narodno-zabavnem ansamblu Maj, kot kaže, pa so muzikalno...