Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 9. november 2007 / 07:00

Zima trka na vrata

Petnajsti november je datum, ko morajo motorna vozila imeti zimsko opremo, kazni za kršitelje so visoke.

Objavljeno na isti dan


Jezersko / ponedeljek, 4. julij 2016 / 00:13

Na Jezerskem bi zgradili pločnik

Tehtajo med klasičnim pločnikom in ločeno pešpotjo z vmesnim zelenim pasom.

Tržič / ponedeljek, 4. julij 2016 / 00:13

Vložili v razvoj kmetijstva

Tržič – Tudi letos je Občina Tržič objavila razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja. Prijavo na razpis je oddalo 46 vlagatelje...

Kamnik / ponedeljek, 4. julij 2016 / 00:08

Kamnik zgodovinsko mesto

Kamniški svetniki so na junijski seji soglašali z vključitvijo Občine Kamnik v Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Kranj / ponedeljek, 4. julij 2016 / 00:07

Na Primskovem so se srečali invalidi

Kranj – Okoli dvesto invalidov, članov Medobčinskega društva invalidov Kranj, se je konec tedna udeležilo srečanja na Primskovem. Pozdravil jih je predsednik Marjan Murko, ki je spregovoril tudi o...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 00:07

Bratca v ječmenu

Medtem ko so se odrasli v torek na Žabniškem polju pogovarjali o tem, kakšne bolezni in škodljivci so napadli žita in kakšno letino lahko pričakujejo letos, sta se bratca Jakob in Lovro s Šifrerjev...