Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 2. december 2013 / 11:17

Zaradi konoplje v zapor

Čeprav se je Žirovec Bogomir Bernik zagovarjal, da je večino konoplje gojil v industrijske namene, mu je sodišče izreklo slabih pet let zapora.

Objavljeno na isti dan


Žiri / četrtek, 4. januar 2024 / 20:49

Več zelenja, manj betona

Člane občinskega sveta Občine Žiri so na zadnji letošnji seji seznanili tudi s spremembami idejne zasnove ureditve središča Žirov.

Jesenice / četrtek, 4. januar 2024 / 20:42

Časovna kapsula Jesenic

Izšla je trinajsta številka Jeseniškega zbornika, v katerem na več kot petsto straneh pišejo o zgodovinski prisotnosti Bošnjakov na širšem območju Jesenic, zgodbah izpod parkirišč, Pocarjevi domačiji,...

Kranj / četrtek, 4. januar 2024 / 18:21

Umrl je likovni umetnik Nejč Slapar

Kranj – Iz Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije so sporočili, da je v 79. letu starosti umrl likovni umetnik Nejč Slapar. Slikar in grafik je bil simbol kranjskih likovnikov ter gorenjske kon...

Gospodarstvo / četrtek, 4. januar 2024 / 17:48

Kdo bo plačal zeleni prehod

Zeleni prehod je v zadnjih letih redno v ospredju javnih politik in tudi »prvih strani« medijev. Zaveze EU k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov so smele. Tudi Slovenija se je v nacional...

Kronika / četrtek, 4. januar 2024 / 17:48

Manj smrtnih žrtev, več vlomov in goljufij

V prometnih nesrečah na gorenjskih cestah je v letu 2023 umrlo manj udeležencev kot leto prej, so pa gorenjski policisti obravnavali več vlomov in nasilja v družini, vse bolj pogoste so tudi spletne p...