Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 23. april 2008 / 07:00

Odprli nov taborniški dom

Na sotočju Sor so škofjeloški taborniki v soboto, ko so praznovali dan Zemlje in dan tabornikov, odprli nov taborniški dom.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 2. oktober 2014 / 13:25

Krivdo za požige zanika

Na kranjskem okrožnem sodišču so v ponedeljek opravili predobravnavni narok zoper 22-letnega Leščana Nejca Marklja, obtoženega dveh požigov in treh poškodovanj tujih stvari.

Razvedrilo / četrtek, 2. oktober 2014 / 13:08

Gorazdova slaščičarna

Gorazd Potočnik, nekoč Kranjčan, danes živi v Dragočajni, v jutranjih urah deluje podobno kot raztreseni slikar. Dokler ne dobi prve kave, še ne ve, ali bo dan v nadaljevanju sončen ali rahlo meglen.

Mularija / četrtek, 2. oktober 2014 / 13:01

Navdih čopiča ...

V Domu krajanov v Lomu pod Storžičem je potekala 22. otroška likovna kolonija. Mlade udeležence sta pritegnila druščina in vedoželjnost na likovnem področju.

Rekreacija / četrtek, 2. oktober 2014 / 13:00

Atlet, ne body builder

V kranjskem centru funkcionalnih vadb X-gym so imeli teden odprtih vrat. Znanje iz vadb udeleženci koristno prenesejo v vsakdanje življenje, v vsakdanja opravila.

Zanimivosti / četrtek, 2. oktober 2014 / 12:34

Hamburški moški (1. del)

Redki so, ki se odločijo, da bodo namesto za London, Istanbul, Pariz ali Barcelono kupili letalsko karto za Hamburg. Tokrat smo se našle svetlolaska, črnolaska in rdečelaska ter naredile točno to....