Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Litva

Po številu prebivalcev je to največja od treh baltskih držav. Tudi tu je prebivalstvo mešano, ob glavnini Litovcev je tu kaka desetina Poljakov in nekaj manj Rusov.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 28. april 2017 / 18:27

Na Golniku bodo gradili nov laboratorij

Ljubljana, Golnik – Vlada je na torkovi seji Odbora za državno ureditev in javne zadeve v Načrt razvojnih programov za obdobje 2017–2020 uvrstila investicijo v gradnjo novih prostorov laboratorija...

Gospodarstvo / petek, 28. april 2017 / 18:27

Spodbude za samooskrbo z električno energijo

Kranj – Eko sklad je pred kratkim objavil nov javni poziv, na podlagi katerega bo namenil občanom tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energi...

GG Plus / petek, 28. april 2017 / 18:23

Na poti v prvi maj

Pred letošnjim praznikom dela socialisti predlagamo sveženj krepitve delavskih pravic. Uvedba plačane bolniške za enoosebne podjetnike, redne zaposlitve namesto prekarnih in dvig minimalne...

Slovenija / petek, 28. april 2017 / 18:21

Še o prepovedanih krajih

Zadnjič smo na kratko popisali pet krajev na planetu, kamor navadni smrtniki nimamo vstopa. To pot jih dodajamo še šest. So v šestih državah: Severni Koreji, Japonski, Rusiji, ZDA, Braziliji in Veliki...

Slovenija / petek, 28. april 2017 / 18:17

Poskrbeli za starejše

Poslanci državnega zbora so v torek sprejeli novelo pokojninskega zakona, po kateri bo ob izpolnjenih polnih upokojitvenih pogojih najnižja pokojnina znašala petsto evrov.