Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2008 / 07:00

Na majhnih kmetijah je stroje težko dobro izkoristiti

"Kmetje naj vsaj pred nakupom specialnih strojev, ki jih rabijo bolj malo, razmislijo o tem, kaj se jim bolj splača - kupiti novega ali najemati storitve," svetuje mag. Olga Oblak, specialistka za agr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 6. junij 2020 / 15:49

Poučili se bodo o sonaravnem vrtnarjenju

Podnart – Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj vabi na brezplačna dogodka, ki bosta v ponedeljek na ekološki kmetiji Porta v Ovsišah pri Podnartu. Ob 16. uri poleg ogleda kmetije načr...

Gorenjska / sobota, 6. junij 2020 / 15:44

V petek so potrdili pet okužb

V petek, 5. junija, je bilo med 715 vzetimi brisi na novi koronavirus pozitivnih pet oseb, od tega po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje štirje na Jesenicah in eden v Ljubljani. Kmalu od...

GG Plus / sobota, 6. junij 2020 / 15:09

Obiskal vse kraje v Sloveniji

Potovanje mora biti doživetje, le tako si lahko zapomniš dogodivščine s poti. Slovenija jih s svojimi 6036 naselji in zanimivimi ljudmi, ki v njih prebivajo, ponuja na pretek. Tako razmišlja Mitja Lav...

Zanimivosti / sobota, 6. junij 2020 / 15:08

Lastovke

Vrnitev lastovk s prezimovališč daljne Afrike nam vsako leto naznanja prihod toplejših pomladnih dni. S prvim dnem rožnika smo sicer iz pomladi že prešli v meteorološko poletje, miren in eleganten...

GG Plus / sobota, 6. junij 2020 / 15:04

Preprosto – Ines, 2. del

»Nagonsko sem zgrabila prvo steklenico in mu zagrozila, da mu jo razbijem na glavi, če me ne izpusti ven. ''Saj vem, kakšne ste debeluhinje: nepotešene in zajebane!'' je kričal nad menoj, a me je n...