Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. november 2007 / 07:00

Laibach bodo nastopili v Ljubljani

V okviru svoje že četrte obširnejše evropske turneje ob predstavitvi albuma VOLK, bo v četrtek, 29. novembra 2007, ob 21. uri v ljubljanski Cvetličarni koncert skupine Laibach. Vabljeni vs...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 10. februar 2016 / 12:40

Ladies night: Razgibano življenje samskih

V kranjskem Cineplexxu bo četrtek, 11. februar, ponovno rezerviran za dame. Samske ali vezane se bodo skupaj s prijateljicami lahko nasmejale do solz ob ogledu komedije Razgibano življenje samskih...

Slovenija / sreda, 10. februar 2016 / 12:37

Manj mest za študente

V prihodnjem študijskem letu je prihodnjim študentom v dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih na voljo 19.332 vpisnih mest.

Kronika / sreda, 10. februar 2016 / 12:37

Spet je bila pijana

Žirovnica – Kot smo že poročali, je v torek ponoči na železniški postaji v Žirovnici lokomotiva z nizko hitrostjo trčila v osebni avtomobil Kranjčanke, ki je bil stal med železniškimi tiri. Kot so...

Šport / sreda, 10. februar 2016 / 12:36

Slovenski še Oslo

Skakalni uspehi so se nadaljevali z ekipno zmago na tekmi svetovnega pokala v Oslu.

Tržič / sreda, 10. februar 2016 / 12:36

Manjka jim hrane, otroških oblačil dovolj

Tržič – V petek in soboto so na Območnem združenju Rdečega križa (OZ RK) Tržič organizirali novo akcijo pridobivanja sredstev za pomoči potrebne. Uvedli so izmenjevalnico, na kateri so v zameno za...