Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Več prostora za skladiščenje

V škofjeloški kmetijsko gozdarski zadrugi so v bližini trgovine na Trati uredili skladišče za gradbeni material, dokončali pa so tudi čistilno napravo.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 23. september 2017 / 17:59

Škodo najbolj občutijo lastniki

V zavodu za gozdove ugotavljajo, da so napadi lubadarja vse bolj pogosti ter vedno daljši in obsežnejši. Letos so do konca julija označili za posek 902 tisoč kubičnih metrov lubadark, od tega na kranj...

Gospodarstvo / sobota, 23. september 2017 / 17:59

»Mlekarji« prejeli izjemno finančno pomoč

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je kmetijam izplačala 2,26 milijona evrov.

Kronika / sobota, 23. september 2017 / 17:58

Odpuščeni Sušanj toži policijo

Ljubljana – Nekdanji policist Robert Sušanj, ki je zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero s preskakovanjem čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru prejel izredno odpoved, zdaj pa je...

Kronika / sobota, 23. september 2017 / 17:58

Telefon zamoti tudi pešce

Kranj – Ob Evropskem tednu mobilnosti je mednarodna avtomobilistična zveza FIA začela z ozaveščevalno kampanjo #ParkYourPhone, ki se ji s sloganom #BrezMobilca pridružuje tudi Avto-moto zveza Slove...

Kronika / sobota, 23. september 2017 / 17:57

Brata: Ni bil opozorilni strel

Obtožena Duško in Danijel Krupljanin pravita, da je aprilski incident v Tržiču zakuhal policist, ki je po ugotovitvah policije tedaj opozorilno streljal. »To ni bil opozorilni strel,« pa sta prepričan...