Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Spomin na tržiški vlak

Tržiški muzej je pripravil ob 40-letnici ukinitve železnice Tržič-Kranj zanimivo razstavo. Na ogled bo tri mesece.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 16. junij 2020 / 18:02

Ta teden poostreni nadzori nad alkoholom

Kranj – Ta teden poteka prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policija bo tako do 21. junija izvajala po...

Kronika / torek, 16. junij 2020 / 18:01

V petkovi nesreči v Medvodah umrl voznik

Medvode – V petek zvečer je v hudi prometni nesreči pri rondoju v Medvodah umrl 33-letni voznik osebnega vozila. Do nesreče je po podatkih policije prišlo okoli 20.40, ko sta voznika osebnih vozil...

Razvedrilo / torek, 16. junij 2020 / 17:59

Kamniški humor

Zunanja terasa mehiške restavracije La Pinata v Kamniku je gostila večer domačega humorja. Nastopili so štirje domači stand up komiki: Jan David Kljenak, Matija Grkman, Gregor Skok in Andrej Podbev...

Nasveti / torek, 16. junij 2020 / 17:57

Tanja odgovarja

Prebrala sem, da ste že 20 let pri časopisu. Čestitam in pozitivno energijo, ki jo delite v odgovorih, je res lepo prejemati. Prosim vas, če lahko pogledate v mojo prihodnost. Mi bo uspelo...

Mularija / torek, 16. junij 2020 / 17:57

Počitnice za vse otroke

Akcijo Pomežik soncu, s katero želijo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice, bodo letos izvedli že 21. leto. Lani so v sklopu omenje...