Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 25. november 2020 / 11:17

Prepaden, a spokojen

Veliki Pršivec (2056 m n. m.) – Neopazni vrh, z divjo prepadno steno nad dolino Krma

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / petek, 29. avgust 2008 / 07:00

Počitnice bi lahko podaljšali

Pred šolo je še čas za zabavo, so ugotovili v Lučinah. Letos so pripravili že deseto predšolsko zabavo, tokrat s Čuki.

Avtomobilizem / petek, 29. avgust 2008 / 07:00

Veliko škode tudi na avtomobilih

Zadnja neurja so predvsem v kamniški občini zaradi toče in podrtega drevja povzročila veliko škode na avtomobilih, ki jih lastniki niso mogli pravočasno spraviti na varno.

Humor / petek, 29. avgust 2008 / 07:00

Tole medaljo k´r pr´ mir´ pust´

Ekskluzivno objavljamo pogovor na enem od sprejemov za olimpijce med srebrno plavalko Saro Isakovič in ministrom za Šolstvo in šport Milanom Zverom.

Kronika / petek, 29. avgust 2008 / 07:00

Razjarjeni kolesar ji je razbil šipo

Mladi domačinki z Belce je kolesar razbil avtomobilsko steklo, ker je domov peljala po edini dovozni poti, ki je hkrati kolesarska steza.

GG Plus / petek, 29. avgust 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Spam je lahko tudi nevaren

Nezaželena elektronska pošta je velika nadloga pri komuniciranju s pomočjo elektronske pošte.