Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 20. november 2020 / 10:05

Jeseniške novice, št. 20

Jeseniške novice, 20. november 2020, št. 20

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Dva dni in pol na kolesu

Andreja Jagodic, edina ženska na letošnji Dirki okoli Slovenije (DOS). Prekolesarila je 1138 kilometrov, vmes pa spala vsega štirikrat po petnajst minut.

GG Plus / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Obisk najlepših krajev

Izredna lega, sončna pobočja, planine, ugodne klimatske razmere, kmečka arhitektura vasi, ki se lepo stapljajo s sodobnimi gradnjami, da je pokrajini edinstveno razgibanost.

Zanimivosti / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Slovenski dan z rekordnim obiskom

Dragočajna - V Kampu Smlednik v Dragočajni je bilo v nedeljo zelo živahno. Potekal je Slovenski dan v Dragočajni, ki je tudi letos privabil veliko ljudi. Pravzaprav jih je vsako...

Gospodarstvo / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Domel ambiciozno v prihodnost

Domel v prvih petih mesecih leta posluje bolje od načrtov. Realizacijo so glede na isto obdobje lani povečali za 15 odstotkov oziroma ustvarili 33,4 milijona evrov prometa.

Bled / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Začenja se Festival Bled 2011

Bled - V četrtek, 30. junija, ob 20.30 se bo v Festivalni dvorani z Gala predstavo Passion! začel letošnji Festival Bled. V uvodnem delu z naslovom Labod bo ob glasbi C. S...