Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 26. december 2022 / 12:04

Dogodek na njivi krompirja

Da so Tunjičani dokaj iznajdljivi, če ne kar podjetni ljudje, mi boste prav gotovo pritrdili, če boste prebrali naslednjo zgodbo, ki sem jo izvedel pred nedavnim, ko smo sedeli za mizo v d...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 31. januar 2022 / 18:17

Kranjska čebela poletela v Dubaj

Brdo pri Lukovici – Kranjska čebela je tokrat poletela zelo daleč, na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer predstavlja sebe, slovensko čebelarstvo in čebelarski turizem, so sporočili iz Čebelarske...

Kronika / ponedeljek, 31. januar 2022 / 18:10

Odtujil bančno kartico in z njo skušal opraviti dvig

Mojstrana – V Mojstrani je neznani storilec iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujil bančno kartico in z njo skušal opraviti dvig. Lastnik je imel nastavljeno varnostno SMS-opozorilo in je karti...

Kamnik / ponedeljek, 31. januar 2022 / 18:09

Na Zduši prenavljajo vodovod

Zduša – Občina Kamnik se je pred dnevi lotila prenove dotrajanega vodovodnega omrežja v naselju Zduša – od Glavne ceste Mekinje–Godič pa vse do prvih hiš v Godiču. Gradbišče zajema 550 metrov dolgo...

GG Plus / ponedeljek, 31. januar 2022 / 16:15

Dražgoše, 1. del

Ko so med drugo svetovno vojno Slovenijo razkosali okupatorji, so Nemci zasedli Štajersko in Gorenjsko in tako je pod nemško oblast prišla tudi vas Dražgoše.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 31. januar 2022 / 16:13

Nadaljujejo obnovo ceste

Lučine – Občina Gorenja vas - Poljane in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo sta v sklopu obnove približno 1,5 kilometra dolgega odseka ceste od Lučin do Suhega Dola lani pred božičnimi...