Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

V spomin: Janez Jan (1917-2012)

Malo je med nami sodržavljanov, ki so bili rojeni še v »rajnki Avstriji«, zlasti med moškimi. Eden zadnjih je bil Janez Jan iz Žirov (starejši brat profesorja Rada), visoki častnik v pokoju in lj...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 20. november 2015 / 07:00

O davčnem potrjevanju računov

Kranj – Zakon o potrjevanju davčnih računov, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, prinaša novosti tudi za kmetije. Kmetijska svetovalna služba bo zato na to temo pripravila prihodnji teden tri pre...

Slovenija / petek, 20. november 2015 / 07:00

Rastoče zanimanje za šport

Pretekli teden je bil v prostorih Zveze Bank v Celovcu občni zbor Slovenske športne zveze, edine organizacije Slovencev na Koroškem na področju športa. Zveza, v katero je včlanjenih že 34...

Gorenja vas-Poljane / petek, 20. november 2015 / 07:00

Leto uspešno končanih naložb

Občina Gorenja vas - Poljane v ponedeljek, 23. novembra, praznuje občinski praznik, saj je bila na ta dan v Loškem urbarju datirana prva pisna omemba krajev v občini. Ob tej priložnosti bo jutri ob 19...

Razvedrilo / petek, 20. november 2015 / 07:00

V soboto srečanje harmonikarjev

Ljubno – V Ljubnem bodo v soboto pripravili tradicionalno srečanje harmonikarjev na frajtonarici. Prireditev, ki bo letos že peto leto zapored, se bo v dvorani doma športnega društva začela ob 19....

Kranjska Gora / petek, 20. november 2015 / 07:00

Sejem rabljene smučarske opreme

Kranjska Gora – V prostorih Osnovne šole Josipa Vandota v Kranjski Gori bodo ta konec tedna pripravili sejem rabljene smučarske opreme. Smučarski sejem, ki ga soorganizirajo turistično društvo, osn...