Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / petek, 4. december 2009 / 07:00

Veseli posodobitve vasi

Podljubelj - Zadnji novembrski petek je bil zgodovinski dan za prebivalce Podljubelja. Zvečer so pred gasilskim domom pripravili slovesnost ob končanju obnove komunalnih napeljav...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. november 2012 / 07:00

Protesti v Kranju

Pod geslom "Ejga, konc je" se ljudski upor, ki se je začel s protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju, širi tudi po Gorenjskem.

Šport / četrtek, 29. november 2012 / 07:00

Koledar rekreacije 2013

Do 2. decembra zbiramo podatke o rekreativnih dogodkih v prihodnjem letu za pripravo koledarja rekreacije. Če pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, tekaški tečaj, maraton, gorski tek...

Kronika / četrtek, 29. november 2012 / 07:00

Protesti se širijo tudi na Gorenjsko

Pod geslom "Ejga, konc je" se ljudski upor, ki se je začel s protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju, širi tudi po Gorenjskem, včeraj se je na Jesenicah zbralo okoli sto protestnikov.

Prosti čas / četrtek, 29. november 2012 / 07:00

Veselo pod krivo jelko

Že štirinajstič je Kulturno turistično društvo (KTD) pod Krivo jelko v Dupljah organiziralo prireditev Vesela jesen pod Krivo jelko, dvorana v gasilskem domu pa je ´pokala po šivih´.

Avtomobilizem / četrtek, 29. november 2012 / 07:00

Na kratko

Volkswagen - Lang Lang in Volkswagen sta sklenila večletno pogodbo o sodelovanju. Svetovno znani pianist bo v prihodnje zastopal koncern kot njegov kulturni ambasador. V okviru partnerstva...