Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. december 2006 / 06:00

Odgovor Save Tires in Goodyear EPE

Pojasnila k prispevku novinarja Štefana Žargija, z naslovom Razvojni center Goodyeara tudi v Kranju, z dne 8. decembra 2006.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 11. julij 2009 / 07:00

Stres naš vsakdanji (2)

Odzivanje na stres se razlikuje od človeka do človeka. Kar je nekomu izziv, je lahko drugemu veliko breme. Poleg intenzivnosti stresnega dogajanja in časovne omejitve je predvsem naše doživljanje...

Prosti čas / sobota, 11. julij 2009 / 07:00

Prvi in drugi poleti

Oči nostalgije, poletna preobleka televizijske oddaje Prvi in drugi

Kronika / sobota, 11. julij 2009 / 07:00

Številni vlomi v avtomobile

Kranj, Lesce, Kranjska Gora – Gorenjski policisti v zadnjih dneh opažajo povečano število vlomov v osebne avtomobile. Neznanec je v noči na torek v okolici Kranja z razbitjem ste...

Šport / sobota, 11. julij 2009 / 07:00

Učili so se od Anžeta Kopitarja

Hokejist Anže Kopitar je v soboto v Kranjski Gori končal svoj tretji in-line tabor. Teden dni je preživel skupaj s 25 mladimi hokejskimi navdušenci.

Kranj / sobota, 11. julij 2009 / 07:00

Za direktorja Komunale štirinajst vlog

Kranj - Za direktorja Komunale Kranj, sedanjemu direktorju Ivanu Hočevarju se izteče mandat jeseni, se je prijavilo štirinajst kandidatov. Po neuradnih podatkih naj bi bil med ka...