Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Marjan Zgonc poje Avsenikove pesmi

Marjan je začel prepevati že v rosnih letih, javno nastopati pa v zrelejših. S svojim žametnim tenorjem je hitro osvojil velik krog poslušalcev. V soboto ga lahko vidite in slišite v Kranju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 23. oktober 2009 / 07:00

Dva mrtva v enem popoldnevu

V ponedeljek so gorenjske ceste terjale dve življenji: na Belci je voznik osebnega vozila zbil 46-letnega cestnega delavca, v Železnikih pa je desetletni fant padel pod tovornjak.

Slovenija / petek, 23. oktober 2009 / 07:00

V Svizu bodo glasovali o dogovoru glede plač

Ljubljana - Približno štirideset tisoč članov Sviza v devetsto zavodih od srede glasuje o aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki so ga predstavniki sindikatov javnega se...

Nasveti / petek, 23. oktober 2009 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Ocvrti sir na ohrovtovi solati Sestavine: 40 dag ohrovta, 30 dag mladih cukinov, 2 drobni zeleni papriki, 3 mlade čebule, 3 žlici razredčenega pehtranovega kisa, 3...

Gospodarstvo / petek, 23. oktober 2009 / 07:00

Brez psov ni pravega lova

Lovsko kinološko društvo Gorenjske letos praznuje trideset let delovanja.

Slovenija / petek, 23. oktober 2009 / 07:00

Vlada nagradila uspešne športnike

Ljubljana - Vlada bo športnike, ki so s svojimi dosežki nad pričakovanji promovirali Slovenijo, nagradila z enkratno denarno nagrado. Med njimi je tudi nekaj Gorenjcev. Sara Isak...