Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Nova igrala za najmlajše šolarje

Radovljica - Konec tedna so na travniku za osnovno šolo A. T. Linharta Radovljica odprli novo igrišče, namenjeno učencem prvih treh razredov osnovne šole in oddelkom vrtca, ki v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 20. februar 2023 / 17:43

Za spremembo alarmnega načrta

Gasilska zveza Kamnik združuje trinajst prostovoljnih gasilskih društev, ki skupno štejejo 3181 gasilk, gasilcev, veteranov in mladine. Operativnih gasilk in gasilcev je 628.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. februar 2023 / 17:42

Oddaja vloge od torka dalje

Ljubljana – Vnos vlog za pomoč gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize v letošnjem letu bo s spletno aplikacijo Javne agencije SPIRIT Slovenija mogoč od prihodnjega torka, 21. februarja,...

Slovenija / ponedeljek, 20. februar 2023 / 17:40

»Mislimo na vas« je lep opomnik

Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku so v društvu Junaki 3. nadstropja posebno pozornost posvetili ozaveščanju o tem, kako pristopiti k družinam, ki se borijo s to boleznijo. Pripravili so t...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. februar 2023 / 17:38

Najizkušenejši

Smučarski skakalec Peter Prevc bo naš najstarejši tekmovalec na bližnjem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Prvič v svoji uspešni dolgoletni karieri bo imel na tako velikem tekmovanju prilo...

Jesenice / ponedeljek, 20. februar 2023 / 11:03

Sotesko Vintgar odpirajo aprila

Jesenice – V kabinetu jeseniškega župana Petra Bohinca je potekal sestanek s predstavnikoma Turističnega društva Gorje Janezom Poklukarjem in Tomažem Bregantom o soteski Vintgar. Kot so sporočili z...