Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 15. december 2014 / 12:18

Evakuacijska vaja

Naš fotograf je minuli teden v svoj objektiv ujel nenavadno gost promet na pločniku nasproti poslovne stavbe Kare A ob Koroški cesti v Kranju. Ker je šlo za zgodnjo popoldansko uro, ko se delovni č...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Prihaja optično omrežje

Družba Gratel je z Občino Jesenice podpisala pogodbo za gradnjo najsodobnejšega širokopasovnega optičnega telekomunikacijskega omrežja.

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Tudi javno razsvetljavo bo napajalo sonce

Občina Jesenice bo začela uporabljati obnovljive vire energije, od energije sonca, lesne biomase, biodizla ...

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Županove novičke

Na zadnji seji občinskega sveta je župan Tomaž Tom Mencinger občinske svetnike seznanil z nekaterimi aktualnimi informacijami. - Parkirišče pri pokopališču na Blejski Dobravi je že a...

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Za hitrejši razvoj vasi

Igor Arh z Blejske Dobrave je občinski svetnik na listi SD. "Nobena stvar ni tako slaba, da ne bi mogla biti za nekaj koristna," se glasi eno od njegovih vodil.

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Energetsko potratno stanje pripravljenosti

Električni aparati elektriko porabljajo ne samo takrat, ko delujejo, ampak tudi takrat, ko čakajo v pripravljenosti. Večina gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike so večino časa, ko jih ne u...