Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 23. december 2019 / 11:30

Streho bodo ozelenili

Kranjska občina je bila izbrana na natečaju za ozelenitev strehe.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 23. julij 2024 / 06:00

Kaj naredi dober igralni telefon: vodnik za kupce

Vir slike:

Kronika / torek, 23. julij 2024 / 18:39

Domnevnega roparja prijeli še isti dan

Mengeš – Policisti obravnavajo dvajsetletnega osumljenca, ki naj bi v petek popoldne oropal trgovino v Mengšu. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je v petek okoli 14.30 zamaskiran mošk...

Rekreacija / torek, 23. julij 2024 / 18:38

Donavska kolesarska pot, 7. del

Prenočili smo v Regensburgu v središču mesta. Prejšnji večer smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali glavne znamenitosti, od katerih sta najpomembnejši katedrala, ki izvira iz 8. s...

Šport / torek, 23. julij 2024 / 18:37

Nogometni prvoligaši že na zelenicah

Domžale – Minuli konec tedna so nogometaši v Prvi ligi Telemach odigrali prvi krog. Ekipa Domžal je v Mariboru izgubila s 4 : 1, Kalcer Radomlje pa je v Domžalah gostil Koper in izgubil z 0 : 1. Do...

Medvode / torek, 23. julij 2024 / 18:36

Začasna zapora Medvoškega loka

Medvode – V Medvodah bo predvidoma do začetka avgusta zaprta brv za kolesarje in pešce čez reko Savo, poimenovana Medvoški lok. Na občini pojasnjujejo, da bodo v okviru vzdrževalnih del izvedli san...