Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 18. december 2007 / 07:00

Pred predsedovanjem EU 2008

Slovenija bo v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala Evropski uniji, kar pomeni, da bo prvih 182 dni leta 2008 za Slovenijo napornih, a zanimivih. V oddaji Slovenija predseduje želi Televiz...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 8. april 2017 / 20:54

Še naprej ponosni na Alpino

Glasova preja je pretekli četrtek gostovala v Žireh, saj je bila posvečena jubileju žirovskega podjetja Alpina. Dne 30. aprila bo namreč minilo natanko sedemdeset let od ustanovitve Tovarne športnih č...

Gospodarstvo / sobota, 8. april 2017 / 20:52

Z nizkocenovnikom odslej v Amsterdam

Zg. Brnik – V ponedeljek nekaj pred deveto uro je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo prvo letalo nizozemskega nizkocenovnika Transavia, ki bo odslej trikrat tedensko povezovalo Amsterda...

Šport / sobota, 8. april 2017 / 20:52

Zarica Kranj si z zmago lahko zagotovi obstanek

Kranj – Nogometaši so med tednom odigrali prve tekme polfinala slovenskega nogometnega pokala. Domžalčani so doma z 2 : 0 premagali Krško. Povratna tekma bo prihodnji teden, še prej pa jih čaka nad...

Slovenija / sobota, 8. april 2017 / 20:51

Ob dnevu zdravja: depresija ni odraz šibkosti

Kranj – Pozornost ob svetovnem dnevu zdravja, ki smo ga obeležili, včeraj, v petek, 7. aprila, se usmerja v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije. Depresija ni značajska šibkost ali po...

Šenčur / sobota, 8. april 2017 / 20:49

Zlata plaketa za ravnateljico šole

Šenčur – Pred občinskim praznikom, ki ga v občini Šenčur slavijo na dan sv. Jurija, je občinski svet glasoval o letošnjih občinskih nagrajencih. Zlato plaketo bo dobila ravnateljica Osnovne šole Še...