Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Priložnost za mlade glasbenike

Domače skupine so dobile priložnost za predstavitev domači in mednarodni publiki.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 12. junij 2016 / 23:28

Dobra ocena za bolnišnico

Jesenice – V Splošni bolnišnici Jesenice je potekala redna letna presoja po mednarodnem akreditacijskem standardu DIAS – Det Norske Veritas Acreditation Standard. Presojevalska ekipa je v dveh dneh...

Šenčur / nedelja, 12. junij 2016 / 23:25

V pravilniku tudi športni park

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je spremenil pravilnik o oddajanju javnih športnih objektov in površin v najem. Pravilnik namreč določa pogoje, merila in namen oddajanja in uporabe športnih objek...

Kranjska Gora / nedelja, 12. junij 2016 / 23:24

Postavili bodo nov razgledni stolp

Podkoren – Razgledni stolp v naravnem rezervatu Zelenci je že zelo dotrajan, zato je trenutno zaprt in se ni mogoče povzpeti nanj. Kot so povedali na Občini Kranjska Gora, ga bodo v kratkem odstran...

Škofja Loka / nedelja, 12. junij 2016 / 23:23

Nov parkirni režim

Škofja Loka – V okviru ukrepov za umirjanje hitrosti in večjo varnost cestnega prometa na širšem območju Spodnjega trga, Poljanske ceste in Puštala so na območju Spodnjega trga vzpostavili tudi nov...

Kronika / nedelja, 12. junij 2016 / 23:20

Grozil policistom

Škofja Loka – Škofjeloški policisti zaradi kršitev javnega reda in groženj policistom obravnavajo občana, ki je v torek zvečer v zasebnem prostoru kršil javni red in mir, z nasilnim in drznim veden...