Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 21. november 2014 / 13:56

Jeseniške novice, št. 20

Jeseniške novice, 21. november 2014, št. 20

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 13. maj 2015 / 13:35

Izkoristimo še zadnji čemaž

Marsikje v gozdu še lahko najdemo čemaž. Če je le možno, ga izkoristimo v polni meri, saj ga kmalu ne bo več in bomo morali počakati eno leto, da bo spet prikukal na plan. Predlagam, da pripravimo...

Tržič / sreda, 13. maj 2015 / 13:34

Brez zamer do drugih

Tržič – Ob dnevu zmage je bila v petek slovesnost pri obnovljenem spomeniku na Čegeljšah, kjer so okupatorski vojaki 8. julija 1942 iz maščevanja postrelili devet talcev. Slavnostni govornik, tržiš...

Rekreacija / sreda, 13. maj 2015 / 13:24

Najzvestejši prijatelji Ratitovca

V akciji Prijatelj Ratitovca je lani sodelovalo 527 pohodnikov, ki so ta vrh osvojili vsaj petnajstkrat. Zofka Tolar in Franc Čufar sta bila na Ratitovcu vsak dan. Za Tolarjevo to velja že enajst let....

Kronika / sreda, 13. maj 2015 / 13:22

Na listku je vse pisalo

Preddvor – Pri jezeru Črnava v Preddvoru je v nedeljo zvečer za brisalci avtomobila nekoga pričakal listek. Nanj je nekdo zapisal podatke o avtomobilu, ki je med zapuščanjem parkirišča trčilo v nje...

Gorenjska / sreda, 13. maj 2015 / 13:21

Psihoterapevtska svetovanja

Na območju zgornje Gorenjske se začenja projekt Anima Sana, namenjen krepitvi duševnega zdravja.