Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 20. november 2016 / 19:48

Srečanje reševalcev veteranov

Kamnik – Z vsakoletnim srečanjem veteranov – teh je trenutno 126, mednje pa gorski reševalci prištevajo tiste svoje kolege, ki so dopolnili sedemdeset let ali več – se Gorska reševalna zveza Sloven...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 17. julij 2015 / 16:42

Leteli bodo na žlicah in »žefljah«

V soboto bo v Kranjski Gori prva Kosovirija, prireditev, ki ni namenjena le otrokom, temveč tudi sodelovanju med otroki in starši.

Razvedrilo / petek, 17. julij 2015 / 13:05

Mini gorenjska turneja

Tako je dvojec Maraaya napovedal svoje krajše gostovanje na Gorenjskem, ki ga začenja že to soboto na Bledu, nadaljuje konec naslednjega tedna v Kranju, v tem času pa bosta Raay in Marjetka obiskala š...

Kranj / petek, 17. julij 2015 / 12:57

Knjižnici mednarodna nagrada

Mestna knjižnica Kranj je za projekt Modro brati in kramljati prejela nagrado za inovativno promocijo branja v Evropi 2015.

Zanimivosti / petek, 17. julij 2015 / 12:28

Začetek poletnih razprodaj

Ta teden so se uradno začele poletne sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve. Mimoidoče smo povprašali, če ugodni popusti večine izdelkov – nekateri so znižani tudi do 60 odstotkov...

Kamnik / petek, 17. julij 2015 / 12:25

Krajevni praznik v Tunjicah

Tunjice – Krajevna skupnost Tunjice in Kulturno društvo dr. Franceta Steleta vabita na krajevni praznik, ki se bo v Tunjicah odvijal ta konec tedna. Danes, 17. julija, bo na igrišču po POŠ Tunjice...