Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 16. november 2014 / 11:07

»Šahiranje« po zračnem prostoru

Kontrolorji zračnega prometa kot hitropotezni šahisti razporejajo letala, ki priletijo v slovenski zračni prostor, le da so morebitne napake lahko veliko bolj usodne kot pri kraljevski igri. Zanimanje...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 3. avgust 2008 / 07:00

Oddani iskalci ljubezni (17)

Ko gledam pare, ki navzven delujejo idealno, ugotavljam, da jih največkrat veže navada.

GG Plus / nedelja, 3. avgust 2008 / 07:00

S knjigo v gore

Poletna hoja v gore naj ne bo le športno rekreacijsko početje. Doživetje višine bo globlje, če se nanj duhovno pripravimo. Možnosti za to je več, najbolj pripravno pa je, če pred turo in po njej prebe...

Šport / nedelja, 3. avgust 2008 / 07:00

Zgodovinski razvoj rokometne igre (2)

Od prvih korakov rokometne igre do prvih rokometnih pravil Rokometna igra ima korenine že v stari Grčiji, nato jo je zaslediti v antičnem Rimu in kasneje tudi v srednj...

Zanimivosti / nedelja, 3. avgust 2008 / 07:00

Blejci obiskali Škotsko višavje

Bled skupaj s kraji v Julijskih Alpah začenja sodelovanje s krajem Pitlochry v višavju Perthshire na Škotskem.

Gorenjska / nedelja, 3. avgust 2008 / 07:00

Na Gozdu ni bilo tornada

Ni konkretnih dokazov za trditve, da je 13. julija na Gozdu pustošil tornado, pojasnjuje Aleš Poredoš, vodja sektorja za operativne meteorološke prognoze na Agenciji RS za okolje.