Sedem receptov o jajčevcih

Objavljam le enega, meni najljubšega. Ne odženem bolezni, celo z zdravili ne! In vendar grem na dolgo pot. S prijateljico Klariso, prevajalko in imenitno pevko, ki mi je poslala izbran aMandolat, zgoščenko, ki jo je posnela z ansamblom Della Segodba. Mandolat, hudo sladka božična sladica, znana tudi kot turški med ali španski torron, v glasbeni obliki primerna tudi za 'sugarbabies', je zbirka dvanajstih ljudskih pesmi od Madžarske preko Balkana do Sicilije in Španije. Zvečine gre za ljubezenske pesmi, sem in tja zelo intimne in lirične, kdaj pa kdaj razposajene in šaljive, v izrazitih ritmih, ki dvignejo od tal ali pa skozi zadnja vrata pripeljejo melanholijo. Zadnja pesem je Sedem receptov o jajčevcih, temperamentna, humorna, radoživa, tudi ta prepojena z ljubeznijo! Hvaljene so sosede pa odlike ženske 'žlahte', med recepti – ohlapno je omenjen postopek in kuharica – se sliši kratek refren o stricu Džerasiju, ki rad pije vino, veliko vina, in pri tem uživa!!! Seveda pišem Klarisi, kaj je s temi jajčevci, in dobim recepture iz pesmi z vsemi dodatnimi pojasnili. Jajčevci, preprosto pečeni v pečici, jajčevci v solati, jajčevci kot dolma, v paradižnikovi omaki z dišavnicami, polnjeni jajčevci s papriko, solata maljasina pa almodrote.

… Potem ko so bili Judje 1492 izgnani iz Španije, so se raztepli na vse štiri strani sveta. Najstarejšo sefardsko sinagogo na svetu, ki je zdaj svetišče in muzej obenem, so začeli graditi že 1408 leta v Dubrovniku Judje z Iberskega polotoka.

V Španiji ljudje v 17. stoletju niso cenili jajčevcev, saj so govorili, da je to zelenjava, ki jo jedo le Judje in Mavri … Ko naročim, naj bo med 'špecerijo' tudi osem jajčevcev, so očitni dvomi, če zdravilom niso primešane nore gobe. Slišim tudi trditev, da se leže kuhati ne da! Soglašam in čakam, da se iz vodoravnice spravim v navpičnico in medtem preučujem recepte. Če bi bila jaz v raju, me ne bi zapeljalo jabolko, ampak jajčevec. Ob oceni sem stala še bolj navpično, domače mnenje pa je bilo, da tale »modroc« lahko še kdaj spečem … Hvala, Klarisa!

Almodrote

Za 4–6 oseb potrebujemo: 4 srednje velike jajčevce, 2 stroka česna, 4 rezine dobrega kruha, namočenega v vodi in ožetega, 4 jajca, 150 g belega sira, lahko fete, 250 g naribanega grojerja ali ementalca; če je na voljo kačkavalj, še bolje; 1/3 skodelice oljčnega olja, četrtina skodelice sesekljanega peteršilja, sol, poper.

Cele jajčevce pečemo v pekaču na papirju za peko 35–45 minut, odvisno od pečice. Nato jih damo na cedilo, da se odtečejo, jih olupimo ter zrežemo na majhne koščke in vnovič damo na cedilo za 15–20 minut, da se razgrenijo.

Pečico ogrejemo na 200°. V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo ožet kruh, česen, koščke jajčevcev, peteršilj, nadrobljen beli sir in polovico naribanega sira. Dobro zmešamo, solimo in popramo po okusu. Zmes pretresemo v pogret in naoljen pekač, jo poravnamo, dobro pokapamo z oljčnim oljem ter damo v pečico. Po 10 minutah potresemo površino z drugo polovico naribanega sira in pečemo, dokler sir ne naredi zlatorjave skorjice. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 2. december 2008 / 07:00

Razlaga vaših sanj

Včasih ljudje sanjamo o stvareh, o katerih se potem sprašujemo še ves dan.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 30. november 2016 / 23:52

Začasno postavljen na hladno

Kamnik – V priporu se je pred dnevi znašel Kamničan, ki so ga policisti prijeli zaradi več velikih tatvin. Sumijo ga, da je v zadnjem času na območju Kamnika večkrat na predrzen način vstopal v tuj...

Kranj / sreda, 30. november 2016 / 23:36

Pripravljeni na zimo

Kranj – Ta konec tedna je Zveza učiteljev in trenerjev smučanja pripravila že 42. Kranjski zimskošportni sejem. Kljub novitetam in novim postopkom dela, ki so jih uvedli zaradi davčnih blagajn, je...

Razvedrilo / sreda, 30. november 2016 / 23:27

Sedem do uspeha

Kranjski Cineplexx je konec tedna gostil posebno premiero športnega filma z naslovom 7 do uspeha.

Radovljica / sreda, 30. november 2016 / 23:21

Štirideset let Šivčeve hiše

V Galeriji Šivčeva hiša se je v štiridesetih letih njenega obstoja oblikovala obsežna zbirka različnih likovnih del, najštevilnejša pa je izbirka ilustracij, edina tovrstna v Sloveniji. Zanjo je zaslu...

Slovenija / sreda, 30. november 2016 / 23:20

O prihodnosti Evropske unije

V Kranju je potekala regionalna razprava o prihodnosti Evropske unije z evropsko poslanko Tanjo Fajon.