Sedem receptov o jajčevcih

Objavljam le enega, meni najljubšega. Ne odženem bolezni, celo z zdravili ne! In vendar grem na dolgo pot. S prijateljico Klariso, prevajalko in imenitno pevko, ki mi je poslala izbran aMandolat, zgoščenko, ki jo je posnela z ansamblom Della Segodba. Mandolat, hudo sladka božična sladica, znana tudi kot turški med ali španski torron, v glasbeni obliki primerna tudi za 'sugarbabies', je zbirka dvanajstih ljudskih pesmi od Madžarske preko Balkana do Sicilije in Španije. Zvečine gre za ljubezenske pesmi, sem in tja zelo intimne in lirične, kdaj pa kdaj razposajene in šaljive, v izrazitih ritmih, ki dvignejo od tal ali pa skozi zadnja vrata pripeljejo melanholijo. Zadnja pesem je Sedem receptov o jajčevcih, temperamentna, humorna, radoživa, tudi ta prepojena z ljubeznijo! Hvaljene so sosede pa odlike ženske 'žlahte', med recepti – ohlapno je omenjen postopek in kuharica – se sliši kratek refren o stricu Džerasiju, ki rad pije vino, veliko vina, in pri tem uživa!!! Seveda pišem Klarisi, kaj je s temi jajčevci, in dobim recepture iz pesmi z vsemi dodatnimi pojasnili. Jajčevci, preprosto pečeni v pečici, jajčevci v solati, jajčevci kot dolma, v paradižnikovi omaki z dišavnicami, polnjeni jajčevci s papriko, solata maljasina pa almodrote.

… Potem ko so bili Judje 1492 izgnani iz Španije, so se raztepli na vse štiri strani sveta. Najstarejšo sefardsko sinagogo na svetu, ki je zdaj svetišče in muzej obenem, so začeli graditi že 1408 leta v Dubrovniku Judje z Iberskega polotoka.

V Španiji ljudje v 17. stoletju niso cenili jajčevcev, saj so govorili, da je to zelenjava, ki jo jedo le Judje in Mavri … Ko naročim, naj bo med 'špecerijo' tudi osem jajčevcev, so očitni dvomi, če zdravilom niso primešane nore gobe. Slišim tudi trditev, da se leže kuhati ne da! Soglašam in čakam, da se iz vodoravnice spravim v navpičnico in medtem preučujem recepte. Če bi bila jaz v raju, me ne bi zapeljalo jabolko, ampak jajčevec. Ob oceni sem stala še bolj navpično, domače mnenje pa je bilo, da tale »modroc« lahko še kdaj spečem … Hvala, Klarisa!

Almodrote

Za 4–6 oseb potrebujemo: 4 srednje velike jajčevce, 2 stroka česna, 4 rezine dobrega kruha, namočenega v vodi in ožetega, 4 jajca, 150 g belega sira, lahko fete, 250 g naribanega grojerja ali ementalca; če je na voljo kačkavalj, še bolje; 1/3 skodelice oljčnega olja, četrtina skodelice sesekljanega peteršilja, sol, poper.

Cele jajčevce pečemo v pekaču na papirju za peko 35–45 minut, odvisno od pečice. Nato jih damo na cedilo, da se odtečejo, jih olupimo ter zrežemo na majhne koščke in vnovič damo na cedilo za 15–20 minut, da se razgrenijo.

Pečico ogrejemo na 200°. V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo ožet kruh, česen, koščke jajčevcev, peteršilj, nadrobljen beli sir in polovico naribanega sira. Dobro zmešamo, solimo in popramo po okusu. Zmes pretresemo v pogret in naoljen pekač, jo poravnamo, dobro pokapamo z oljčnim oljem ter damo v pečico. Po 10 minutah potresemo površino z drugo polovico naribanega sira in pečemo, dokler sir ne naredi zlatorjave skorjice. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 4. februar 2014 / 18:12

Nekateri težje dostopni kraji na Gorenjskem še vedno brez elektrike

Kranj - Na Gorenjskem po zadnjih podatkih brez elektrike ostaja še okrog 1000 odjemalcev v težko dostopnih, visokogorskih krajih. Že tri dni so brez elektrike na Sovodnju v Poljanski dolini, kjer j...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Gorenjski novinarki zaljubljeni v Dalmacijo, sivko in sončne rože

Gorenjki Mateja Ropoša, ki po novem živi v Tržiču, in Nina Valant iz Kranjske Gore, sta prijateljici že od srednje šole in sta v teh letih marsikateri dopust preživeli skupaj, skupa...

Prosti čas / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Navdih je življenje

Nataša Vester Trseglav z umetniškim imenom NaTaša je mlada skladateljica, akademska glasbenica in profesorica glasbe. Avtorica bogatega opusa različnih skladb je na nedavnem koncertu v Zasipu nastopil...

Prosti čas / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Zasuli so ju z rižem

Branka Kunstelj (26) in Rok Brenkuš (28) sta se poročila v soboto, danes pa sta že na poročnem potovanju. Štirinajst dni bosta uživala na Zakintosu.

Splošno / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Table napoved mirne prihodnosti

Torkove postavitve prve dvojezične krajevne table v Železni Kapli so se poleg visokih predstavnikov Avstrije udeležili tudi predsednik slovenske vlade Borut Pahor in župani nekaterih obmejnih občin iz...

Humor / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Ta je dobra

K… pa dieta in rekreacija 1. Če bi bila hoja zdrava, poštar nikoli ne bi umrl. 2. Kit plava cel dan, je samo ribe in pije vodo, pa je vseeno debel.