Zeljne krpice

Zeljne krpice, tipična jesensko-zimska jed. Poleg okusa mi je pri tej jedi velika prednost to, da lahko testenine na enostaven način pripravimo sami doma. Če pa nimamo časa za pripravo testenin, uporabimo klasične kupljene testenine in jed bo ravno tako okusna.

Za pripravo zeljnih krpic potrebujemo: za krpice: 30 dag moke, 2 jajci, 1 žličko olja, 1 zravnano žličko soli; za omako: 60 dag zelja, 3 žlice zaseke, 1 čebulo, 3 ščepce soli, 2 ščepca popra.

V skledo presejemo moko. Na sredino moke ubijemo jajce in okrog pokapljamo olje. Zalijemo z decilitrom mlačne vode oz. toliko, da zamesimo testo, ki se ne prijemlje prstov. Delovno površino potresemo z moko. Testo razdelimo na dva ali tri hlebčke. Vsak hlebček razvaljamo na nekaj milimetrov debel pravokotnik. Razvaljano testo pustimo počivati vsaj pol ure, da se osuši. Testo obrnemo ter ga narežemo na krpice. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo z žličko soli in vanjo stresemo krpice. Počakamo, da ponovno zavre, ter kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Kuhane krpice odcedimo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na krajše trakove, ga damo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je v celoti pokrito. Zavremo in kuhamo 5 minut ter odcedimo. V ponvi na zaseki prepražimo čebulo. Dodamo zelje, posolimo in popopramo. Dušimo približno 30 minut, da se zelje zmehča in razpusti. Nazadnje vmešamo kuhane krpice, premešamo in vse skupaj pokuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin z zeljem potrebujemo: 230 g svedrastih testenin, 50 dag zelja, 1 žlico zaseke, 1 čebulo, 2 ščepca soli, 3 ščepce popra.

V ponvi segrejemo zaseko in prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo na krpice narezano zelje, posolimo in pražimo 30 minut, da se zelje zmehča. Medtem v osoljeni vodi skuhamo testenine 'al dente'. Dodamo jih k zelju, bogato popramo, dobro premešamo in postrežemo.

Nasvet: Namesto zaseke uporabimo na kocke narezano slanino. Sestavine so navedene za približno dve osebi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. maj 2022 / 11:03

Anton Habjan z gosti

Operni solisti Janez Lotrič, Nuška Drašček, Tina Debevec in drugi glasbeni prijatelji Antona Habjana ter Orkester slovenske vojske bodo to nedeljo nastopili v Športni dvorani v Železnikih.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:45

Pri Janharju odprli vrata

Hraše – Jahalni center kmetije Janhar v Hrašah je imel prejšnjo soboto dan odprtih vrat z delavnicami za otroke, prikazom kovanja konj, izdelovanja kočij, sedlarstva, jahanja, vožnjami s kočijami,...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:42

Lepi pogledi

Pa naj še kdo reče, da se iz jame nič ne vidi. Še zlasti če Jama napišemo z veliko začetnico. V prvih jesenskih dneh se je ta čudoviti razgled odprl na Krvavec, ki je očitno lovil še zadnje sončne...

Bohinj / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:41

Srečanje turističnih delavcev

V Bohinju so se v soboto srečali turistični delavci iz gorenjskih turističnih društev. Najzaslužnejšim so podelili priznanja.

Slovenija / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:39

Med nagrajenci tudi Črtomir Frelih

Ljubljana – Na predvečer svetovnega dneva učiteljev, ki ga zaznamujemo 5. oktobra, so že petdeseto leto zapored podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Med letošnjimi enajstimi na...

Radovljica / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 10:08

Deset let sodelovanja

Podjetje EMMA in Varstveno-delovni center Radovljica sodelujeta deset let.