Zeljne krpice

Zeljne krpice, tipična jesensko-zimska jed. Poleg okusa mi je pri tej jedi velika prednost to, da lahko testenine na enostaven način pripravimo sami doma. Če pa nimamo časa za pripravo testenin, uporabimo klasične kupljene testenine in jed bo ravno tako okusna.

Za pripravo zeljnih krpic potrebujemo: za krpice: 30 dag moke, 2 jajci, 1 žličko olja, 1 zravnano žličko soli; za omako: 60 dag zelja, 3 žlice zaseke, 1 čebulo, 3 ščepce soli, 2 ščepca popra.

V skledo presejemo moko. Na sredino moke ubijemo jajce in okrog pokapljamo olje. Zalijemo z decilitrom mlačne vode oz. toliko, da zamesimo testo, ki se ne prijemlje prstov. Delovno površino potresemo z moko. Testo razdelimo na dva ali tri hlebčke. Vsak hlebček razvaljamo na nekaj milimetrov debel pravokotnik. Razvaljano testo pustimo počivati vsaj pol ure, da se osuši. Testo obrnemo ter ga narežemo na krpice. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo z žličko soli in vanjo stresemo krpice. Počakamo, da ponovno zavre, ter kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Kuhane krpice odcedimo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na krajše trakove, ga damo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je v celoti pokrito. Zavremo in kuhamo 5 minut ter odcedimo. V ponvi na zaseki prepražimo čebulo. Dodamo zelje, posolimo in popopramo. Dušimo približno 30 minut, da se zelje zmehča in razpusti. Nazadnje vmešamo kuhane krpice, premešamo in vse skupaj pokuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin z zeljem potrebujemo: 230 g svedrastih testenin, 50 dag zelja, 1 žlico zaseke, 1 čebulo, 2 ščepca soli, 3 ščepce popra.

V ponvi segrejemo zaseko in prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo na krpice narezano zelje, posolimo in pražimo 30 minut, da se zelje zmehča. Medtem v osoljeni vodi skuhamo testenine 'al dente'. Dodamo jih k zelju, bogato popramo, dobro premešamo in postrežemo.

Nasvet: Namesto zaseke uporabimo na kocke narezano slanino. Sestavine so navedene za približno dve osebi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 6. januar 2015 / 15:25

Marsikaj že zdaj zmorejo same

V decembru se je zaključil zanimiv enoletni projekt Program spodbujanja socialne vključenosti žensk – državljank tretjih držav na območju Kranja – Zmorem sama. Poudarek so dali znanjem, ki povečujejo...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...