Zeljne krpice
Zeljne krpice, tipična jesensko-zimska jed. Poleg okusa mi je pri tej jedi velika prednost to, da lahko testenine na enostaven način pripravimo sami doma. Če pa nimamo časa za pripravo testenin, uporabimo klasične kupljene testenine in jed bo ravno tako okusna.
Za pripravo zeljnih krpic potrebujemo: za krpice: 30 dag moke, 2 jajci, 1 žličko olja, 1 zravnano žličko soli; za omako: 60 dag zelja, 3 žlice zaseke, 1 čebulo, 3 ščepce soli, 2 ščepca popra.
V skledo presejemo moko. Na sredino moke ubijemo jajce in okrog pokapljamo olje. Zalijemo z decilitrom mlačne vode oz. toliko, da zamesimo testo, ki se ne prijemlje prstov. Delovno površino potresemo z moko. Testo razdelimo na dva ali tri hlebčke. Vsak hlebček razvaljamo na nekaj milimetrov debel pravokotnik. Razvaljano testo pustimo počivati vsaj pol ure, da se osuši. Testo obrnemo ter ga narežemo na krpice. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo z žličko soli in vanjo stresemo krpice. Počakamo, da ponovno zavre, ter kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Kuhane krpice odcedimo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na krajše trakove, ga damo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je v celoti pokrito. Zavremo in kuhamo 5 minut ter odcedimo. V ponvi na zaseki prepražimo čebulo. Dodamo zelje, posolimo in popopramo. Dušimo približno 30 minut, da se zelje zmehča in razpusti. Nazadnje vmešamo kuhane krpice, premešamo in vse skupaj pokuhamo še 5 minut.
Za pripravo testenin z zeljem potrebujemo: 230 g svedrastih testenin, 50 dag zelja, 1 žlico zaseke, 1 čebulo, 2 ščepca soli, 3 ščepce popra.
V ponvi segrejemo zaseko in prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo na krpice narezano zelje, posolimo in pražimo 30 minut, da se zelje zmehča. Medtem v osoljeni vodi skuhamo testenine 'al dente'. Dodamo jih k zelju, bogato popramo, dobro premešamo in postrežemo.
Nasvet: Namesto zaseke uporabimo na kocke narezano slanino. Sestavine so navedene za približno dve osebi.