Ajdove palačinke in slana ajdova torta

O pozitivnih učinkih ajde in zakaj je prav, da jo uporabljamo, smo že večkrat pisali. Ker je prav, da je ne zapostavljamo in hkrati pripravimo še kašno novo jed, poskusimo z ajdovimi palačinkami. Uživamo jih lahko s standardnimi nadevi (marmelada, čokoladni namaz) ali pa zamešamo marmelado in kislo smetano. Če spečemo večjo količino palačink, pripravimo še slano ajdovo torto, kakršno jedo na severu za božič.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 230 g ajdove moke, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli; za polnilo: 2 žlici marmelade, 2 žlici kisle smetane.

V skledi stepemo jajca s sladkorjem, prilijemo mleko, osolimo ter z metlico dobro zmešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler masa ne postane gladka in taka, da se na rahlo drži skupaj, če jo z metlico dvignemo. Po potrebi dodamo še ajdovo moko ali prilijemo mleko. Za lepšo peko naj ajdova masa za palačinke počiva v hladilniku pol ure. Spečemo palačinke. Za polnilo zmešamo kislo smetano in marmelado. S tem namažemo palačinke, jih zvijemo ter postrežemo.

Za pripravo slane ajdove torte potrebujemo: 10 ajdovih palačink, 250 g sirnega namaza, 1 žličko suhega koprca, 200 g prekajenega lososa, 3 žlice vloženih kaper.

Sirni namaz zmešamo s suhim koprcem. Na krožnik položimo palačinko, ki jo premažemo z žličko pripravljenega namaza, potresemo z natrganim prekajenim lososom in posujemo z nekaj kaprami. Prekrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z zadnjo palačinko, ki je ne premažemo z nadevom. Torto postavimo za pol ure v hladilnik in jo nato narežemo ter postrežemo.

Nasvet: V nadev lahko vmešamo žlico namaza s hrenom. Namesto kaper damo lahko narezane olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 28. december 2018 / 20:30

Gorenjci zavzeli oder

V nedeljo se je zaključila sedma sezona televizijskega šova Slovenija ima talent. Letos smo imeli Gorenjci kar nekaj predstavnikov. V finale sta se uvrstila dva in oba na koncu pristala v superfinalu:...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 20. marec 2016 / 16:00

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, st...

Jesenice / nedelja, 20. marec 2016 / 16:32

Dvajsetega marca praznujejo Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice 20. marca, na dan, ko so Jesenice leta 1929 pridobile mestne pravice, obeležuje občinski praznik. Osrednja prireditev bo v nedeljo zvečer v Gledališču Toneta Čufarja, na...

Šport / nedelja, 20. marec 2016 / 16:33

Prevcu zmaga in kristalna globusa

Zadnji dan Planice je 33 tisoč gledalcev videlo dvojno slovensko zmago. Peter Prevc je slavil pred Robertom Kranjcem in nato dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in mali...

Zanimivosti / nedelja, 20. marec 2016 / 16:01

Pod snegom – avto

Na Vršiču so naleteli na osebni avto, zakopan pod trimetrsko snežno odejo.

Kranj / nedelja, 20. marec 2016 / 16:00

Umrl je Janez Peklenik

Ta teden je v devetdesetem letu umrl dr. Janez Peklenik, častni občan Mestne občine Kranj.