Dobrodošlica iz Julijane s koščki ocvrtega piščanca z drobtinami rdeče pese in kokosovo peno. V dodanih kremah okušamo še grah, meto, koriander in ingver.

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, stane le šestnajst evrov, sodeluje kar šestinosemdeset restavracij in gostiln iz vse Slovenije. Teden se zaključi 20. marca.

Začel pa se je enajstega. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto. Na Gorenjskem jih tako letos sodeluje že enajst. Prvič so Teden restavracij organizirali leta 2012, takrat je sodelovalo le osem restavracij in gostiln. Vmes se je spomladanskemu Tednu pridružil tudi jesenski. Gostov je tudi vsako leto več. Sploh pa so v določenih gostilnah in restavracijah tisti trenutek, ko obelodanijo, da so rezervacije odprte, v roku nekaj ur razprodani. Največ je obiska v večernih urah in ob koncu tedna – in o tem sta spregovorila tudi naša naključno izbrana kuharska mojstra. Prvega, Škofjeločana Grega Rozmana, lahko spremljate tudi v vlogi žiranta v kuharskem šovu Moja mama kuha bolje!, sicer pa je šef kuhinje v restavraciji Lambergh iz Dvorske vasi; drugi, Simon Bertoncelj, pa je doma iz Kamne Gorice in šef biserčka, ki smo ga obiskala prvič. Grand Hotel Toplice Bled ima namreč restavracijo, za katero smo slišali lani nekako v smislu: kaj, ko bi šli v Julijano, baje imajo tam kuharja, ki naj bi dobro kuhal. In res ga imajo. In res dobro kuha.

Tako Simon kot Grega sta predstavnika mlajše generacije slovenskih kuharjev. Stremita k lepim krožnikom, kjer tudi okus ne zaostaja, a je popolnoma različen. Umetnika sta namreč odkrila vsak svoj stil barvanja na 'platno'. Če bi rekli, da so njuni krožniki polni glasbe, potem na Gregorjevih prevladujejo močnejši toni, vsaka jed zase ima svojo dinamiko, okušaš tudi eksperiment in drznost; medtem ko Simonovi toni ustvarjajo nežnejšo simfonijo, všečnost okusov, zlivanje tonov, romantično pesem. Spogledovanje z drznostjo obstaja, a avtorjevo delo odraža njegovo odraslost.

Tako Grega kot Simon sta za Teden restavracij pripravila ribji in mesni meni. Gregorjeva menija se razlikujeta, medtem ko ima Simon različno le glavno jed. Razložil nam je, da je več povpraševanja po ribjem zvečer, sicer pa gostje čez dan več naročajo mesnega, medtem ko pa Gregor opaža, da se pri njem za ribjega bolj odločajo ženske. Čeprav je treba pričakovati nepričakovano, saj ko že mislite, da bo večji hit ribji meni, pride dan, ko vsi naročajo mesnega – in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 19. julij 2014 / 14:54

Tropska melanholija

»Kajti bolan človek sem, pravzaprav zelo resno bolan. Bolezen, ki me je popadla, pa je neozdravljiva in tudi v naših krajih prav zanesljivo precej pogostejša, kot si mislimo, vendar se je večina lj...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 1. maj 2014 / 22:40

Konjeniki pozdravili praznik

Več kot 120 konjenikov iz Italije, Avstrije in Slovenije se je zbralo na tradicionalnem prvomajskem srečanju konjenikov treh dežel, ki so ga tokrat gostili v Zgornjesavski dolini.

Kranj / četrtek, 1. maj 2014 / 21:44

Prvomajska budnica v Kranju

Kranj - Tako kot še marsikje po Sloveniji tudi v nekaterih krajih na Gorenjskem ohranjajo tradicijo prvomajskih budnic. Po kranjskih ulicah so se že navsezgodaj sprehodili člani Pihalnega...

Kronika / četrtek, 1. maj 2014 / 21:22

Rop v kranjskem Mercatorju

Kranj - V Mercatorjevem centru na Primskovem v Kranju sta bila sinoči na delu roparja. Neznana zamaskirana storilca sta namreč včeraj okoli 21.40 oropala delavko v trgovskem centru, so spo...

Kranj / četrtek, 1. maj 2014 / 20:44

Delodajalci naj spoštujejo človekove pravice

Na Joštu nad Kranjem je bilo že štirideseto prvomajsko srečanje, slavnostna govornica, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa se dotaknila tudi spoštovanja pravic delavcev. Danes je veliko p...

Slovenija / četrtek, 1. maj 2014 / 10:31

Prepoved obiskov

Ljubljana – Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obvešča vse obiskovalce, ki prihajajo na obisk k svojim sorodnikom ali prijateljem...