Dobrodošlica iz Julijane s koščki ocvrtega piščanca z drobtinami rdeče pese in kokosovo peno. V dodanih kremah okušamo še grah, meto, koriander in ingver.

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, stane le šestnajst evrov, sodeluje kar šestinosemdeset restavracij in gostiln iz vse Slovenije. Teden se zaključi 20. marca.

Začel pa se je enajstega. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto. Na Gorenjskem jih tako letos sodeluje že enajst. Prvič so Teden restavracij organizirali leta 2012, takrat je sodelovalo le osem restavracij in gostiln. Vmes se je spomladanskemu Tednu pridružil tudi jesenski. Gostov je tudi vsako leto več. Sploh pa so v določenih gostilnah in restavracijah tisti trenutek, ko obelodanijo, da so rezervacije odprte, v roku nekaj ur razprodani. Največ je obiska v večernih urah in ob koncu tedna – in o tem sta spregovorila tudi naša naključno izbrana kuharska mojstra. Prvega, Škofjeločana Grega Rozmana, lahko spremljate tudi v vlogi žiranta v kuharskem šovu Moja mama kuha bolje!, sicer pa je šef kuhinje v restavraciji Lambergh iz Dvorske vasi; drugi, Simon Bertoncelj, pa je doma iz Kamne Gorice in šef biserčka, ki smo ga obiskala prvič. Grand Hotel Toplice Bled ima namreč restavracijo, za katero smo slišali lani nekako v smislu: kaj, ko bi šli v Julijano, baje imajo tam kuharja, ki naj bi dobro kuhal. In res ga imajo. In res dobro kuha.

Tako Simon kot Grega sta predstavnika mlajše generacije slovenskih kuharjev. Stremita k lepim krožnikom, kjer tudi okus ne zaostaja, a je popolnoma različen. Umetnika sta namreč odkrila vsak svoj stil barvanja na 'platno'. Če bi rekli, da so njuni krožniki polni glasbe, potem na Gregorjevih prevladujejo močnejši toni, vsaka jed zase ima svojo dinamiko, okušaš tudi eksperiment in drznost; medtem ko Simonovi toni ustvarjajo nežnejšo simfonijo, všečnost okusov, zlivanje tonov, romantično pesem. Spogledovanje z drznostjo obstaja, a avtorjevo delo odraža njegovo odraslost.

Tako Grega kot Simon sta za Teden restavracij pripravila ribji in mesni meni. Gregorjeva menija se razlikujeta, medtem ko ima Simon različno le glavno jed. Razložil nam je, da je več povpraševanja po ribjem zvečer, sicer pa gostje čez dan več naročajo mesnega, medtem ko pa Gregor opaža, da se pri njem za ribjega bolj odločajo ženske. Čeprav je treba pričakovati nepričakovano, saj ko že mislite, da bo večji hit ribji meni, pride dan, ko vsi naročajo mesnega – in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 23. december 2015 / 13:32

Knjižnica ohranja staro ime

Čeprav so kamniški svetniki pred dnevi glasovali za vnovično preimenovanje knjižnice, so komendski minuli četrtek brez razprave glasovali proti. Skupni javni zavod bo tako, kot kaže, ohranil ime Knjiž...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 22. avgust 2011 / 07:00

Dva ovinka do Švice in nazaj

"Ta teden sva zagotovo prevozila vsaj tisoč ovinkov," sem rekla Tomu, ko sva po sedmih dneh, več kot dva tisoč sto kilometrih, številnih prelazih, od katerih jih je bilo deset visokih prek dva tisoč m...

Slovenija / ponedeljek, 22. avgust 2011 / 07:00

Vikend v vojaškem kamionu

Na Hruški planini nad Plavškim Rovtom ima Janez Tarman urejen vikend v ameriškem vojaškem kamionu iz leta 1940.

Zanimivosti / ponedeljek, 22. avgust 2011 / 07:00

Barjanski kljunač

Po Ljubljanici že nekaj časa lahko spremljamo posebno pletnjo, namenjeno plutju po tekočih vodah, njen lastnik pa jo je zaradi kljunaste oblike v zgornjem delu poimenoval barjanski kljunač.

GG Plus / ponedeljek, 22. avgust 2011 / 07:00

Pariz za turiste

V začetku tega poletja sem nekajkrat »mihoval« o različnih načinih preživljanja dopusta, a bolj teoretično kot iz lastne izkušnje. To pot pa naj bo obratno. Te vrstice pišem v Parizu, eni najbolj...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. avgust 2011 / 07:00

Povezal Kamnik in Makedonijo

Kulturni in mladinski utrip v Kamniku zadnjega pol leta soustvarja mladi makedonski prostovoljec Filip Najdoski. Državi je povezal tudi na Kamfestu.