Dobrodošlica iz Julijane s koščki ocvrtega piščanca z drobtinami rdeče pese in kokosovo peno. V dodanih kremah okušamo še grah, meto, koriander in ingver.

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, stane le šestnajst evrov, sodeluje kar šestinosemdeset restavracij in gostiln iz vse Slovenije. Teden se zaključi 20. marca.

Začel pa se je enajstega. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto. Na Gorenjskem jih tako letos sodeluje že enajst. Prvič so Teden restavracij organizirali leta 2012, takrat je sodelovalo le osem restavracij in gostiln. Vmes se je spomladanskemu Tednu pridružil tudi jesenski. Gostov je tudi vsako leto več. Sploh pa so v določenih gostilnah in restavracijah tisti trenutek, ko obelodanijo, da so rezervacije odprte, v roku nekaj ur razprodani. Največ je obiska v večernih urah in ob koncu tedna – in o tem sta spregovorila tudi naša naključno izbrana kuharska mojstra. Prvega, Škofjeločana Grega Rozmana, lahko spremljate tudi v vlogi žiranta v kuharskem šovu Moja mama kuha bolje!, sicer pa je šef kuhinje v restavraciji Lambergh iz Dvorske vasi; drugi, Simon Bertoncelj, pa je doma iz Kamne Gorice in šef biserčka, ki smo ga obiskala prvič. Grand Hotel Toplice Bled ima namreč restavracijo, za katero smo slišali lani nekako v smislu: kaj, ko bi šli v Julijano, baje imajo tam kuharja, ki naj bi dobro kuhal. In res ga imajo. In res dobro kuha.

Tako Simon kot Grega sta predstavnika mlajše generacije slovenskih kuharjev. Stremita k lepim krožnikom, kjer tudi okus ne zaostaja, a je popolnoma različen. Umetnika sta namreč odkrila vsak svoj stil barvanja na 'platno'. Če bi rekli, da so njuni krožniki polni glasbe, potem na Gregorjevih prevladujejo močnejši toni, vsaka jed zase ima svojo dinamiko, okušaš tudi eksperiment in drznost; medtem ko Simonovi toni ustvarjajo nežnejšo simfonijo, všečnost okusov, zlivanje tonov, romantično pesem. Spogledovanje z drznostjo obstaja, a avtorjevo delo odraža njegovo odraslost.

Tako Grega kot Simon sta za Teden restavracij pripravila ribji in mesni meni. Gregorjeva menija se razlikujeta, medtem ko ima Simon različno le glavno jed. Razložil nam je, da je več povpraševanja po ribjem zvečer, sicer pa gostje čez dan več naročajo mesnega, medtem ko pa Gregor opaža, da se pri njem za ribjega bolj odločajo ženske. Čeprav je treba pričakovati nepričakovano, saj ko že mislite, da bo večji hit ribji meni, pride dan, ko vsi naročajo mesnega – in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:29

Izginil golf

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo krajo osebnega avtomobila volkswagen golf TDI, srebrne barve, reg. št. LJ UV-082. Lastnik, ki je bil s tatvino oškodovan za nekaj tisoč evrov, ga pog...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 26. april 2017 / 18:19

Središče Kamnika bo gradbišče

Električna napeljava v središču Kamnika je dotrajana, zato bodo letos položili novo, ob tem pa bo občina zamenjala tudi drugo komunalno infrastrukturo. Zaradi investicije so svetniki že potrdili rebal...

Kamnik / sreda, 26. april 2017 / 18:18

Maistrov večer o gorah v vojni

Kamnik – Rojstna hiša Rudolfa Maistra vabi na Maistrov večer – predavanje dr. Matije Turka z naslovom Gore v vojni: Julijske Alpe 1915–1917, ki bo danes, v sredo, 26. aprila, ob 19. uri v...

Rekreacija / sreda, 26. april 2017 / 18:15

Prve skupne priprave

Sealps Challenge je prav gotovo letošnji rekreativnokolesarski dogodek leta. Dirka je na koledarju šele septembra, vendar je zanimanje že zdaj neverjetno veliko.

Kronika / sreda, 26. april 2017 / 18:12

Kokain pošiljali v Avstrijo

Med obtoženimi trgovine z drogo, ki so v petek sedli v zatožno klop kranjskega sodišča, ni bilo glavnega osumljenca Dejana Perića, ki se s tožilstvom še pogovarja o morebitnem priznanju krivde.

Razvedrilo / sreda, 26. april 2017 / 18:10

Na kresovanju z Malimi oglasi

Vodice – Člani Prosvetnega društva Vodice se pripravljajo na toplejše dni s tradicionalnim kresovanjem. V nedeljo, 30. aprila, ob 19. uri bo Pod lipami potekalo veselo druženje s kantri skupino Mal...