Dobrodošlica iz Julijane s koščki ocvrtega piščanca z drobtinami rdeče pese in kokosovo peno. V dodanih kremah okušamo še grah, meto, koriander in ingver.

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, stane le šestnajst evrov, sodeluje kar šestinosemdeset restavracij in gostiln iz vse Slovenije. Teden se zaključi 20. marca.

Začel pa se je enajstega. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto. Na Gorenjskem jih tako letos sodeluje že enajst. Prvič so Teden restavracij organizirali leta 2012, takrat je sodelovalo le osem restavracij in gostiln. Vmes se je spomladanskemu Tednu pridružil tudi jesenski. Gostov je tudi vsako leto več. Sploh pa so v določenih gostilnah in restavracijah tisti trenutek, ko obelodanijo, da so rezervacije odprte, v roku nekaj ur razprodani. Največ je obiska v večernih urah in ob koncu tedna – in o tem sta spregovorila tudi naša naključno izbrana kuharska mojstra. Prvega, Škofjeločana Grega Rozmana, lahko spremljate tudi v vlogi žiranta v kuharskem šovu Moja mama kuha bolje!, sicer pa je šef kuhinje v restavraciji Lambergh iz Dvorske vasi; drugi, Simon Bertoncelj, pa je doma iz Kamne Gorice in šef biserčka, ki smo ga obiskala prvič. Grand Hotel Toplice Bled ima namreč restavracijo, za katero smo slišali lani nekako v smislu: kaj, ko bi šli v Julijano, baje imajo tam kuharja, ki naj bi dobro kuhal. In res ga imajo. In res dobro kuha.

Tako Simon kot Grega sta predstavnika mlajše generacije slovenskih kuharjev. Stremita k lepim krožnikom, kjer tudi okus ne zaostaja, a je popolnoma različen. Umetnika sta namreč odkrila vsak svoj stil barvanja na 'platno'. Če bi rekli, da so njuni krožniki polni glasbe, potem na Gregorjevih prevladujejo močnejši toni, vsaka jed zase ima svojo dinamiko, okušaš tudi eksperiment in drznost; medtem ko Simonovi toni ustvarjajo nežnejšo simfonijo, všečnost okusov, zlivanje tonov, romantično pesem. Spogledovanje z drznostjo obstaja, a avtorjevo delo odraža njegovo odraslost.

Tako Grega kot Simon sta za Teden restavracij pripravila ribji in mesni meni. Gregorjeva menija se razlikujeta, medtem ko ima Simon različno le glavno jed. Razložil nam je, da je več povpraševanja po ribjem zvečer, sicer pa gostje čez dan več naročajo mesnega, medtem ko pa Gregor opaža, da se pri njem za ribjega bolj odločajo ženske. Čeprav je treba pričakovati nepričakovano, saj ko že mislite, da bo večji hit ribji meni, pride dan, ko vsi naročajo mesnega – in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 16. avgust 2015 / 10:45

Sporni ekološki otok ukinili

Po vedno novih prekrških in razburjenju domačinov na Visokem v Poljanski dolini, kjer so domačini in obiskovalci na ekološkem otoku puščali vse vrste smeti, so se pri Loški komunali odločili, da zbira...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 23. avgust 2010 / 07:00

Od Paga do Palagruže

Slovenski top model se začenja, Davor Radolfi preživlja poletje od Paga do Palagruže, Anja je poleg voditeljstva odkrila še eno ljubezen, v Piranu pa je bil nedeljski večer posvečen lepoti.

Gorenjska / ponedeljek, 23. avgust 2010 / 07:00

Pojasnilo: Spor dveh, kazen še sosedom

V članku Spor dveh, kazen še sosedom, ki je bil objavljen v številki 65, smo na strani 3 navedli, da je pod izjavo za javnost družbe Peko podpisana Mira Čarman, vodja kadrovske službe. Ome...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. avgust 2010 / 07:00

Glasov jež: "Če bo prišel Hipokrat, boste vsi tepeni"

Upokojenka J. V. (naslov imamo v uredništvu) je očitno zaskrbljena nad odločitvijo zdravnikov o umiku soglasij za delo preko polnega delovnega časa in nam je glede na številne sestanke na to temo...

Prosti čas / ponedeljek, 23. avgust 2010 / 07:00

Novembra dobra glasba na zgoščenki

Tole se je zadnje čase dogajalo na Valu 202, 2. programu Radia Slovenija: 151 prijavljenih skladb,dolgi popoldnevi žiriranja in rezultat – šestnajst izbranih skladb javnega razpisa VAL 010 – H...

Prosti čas / ponedeljek, 23. avgust 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sodelavka (s katero se v resničnem življenju ne razumeva dobro) me je službeno poslala v Staro Gorico v knjižnico. Čeprav nisem sploh vedela, kje je ta knjižnica, si je nisem upala vprašati z...