Lešnikovi in masleni piškoti

Nadaljujmo s peko piškotov. Recept za prvi okus sem izdelala na podlagi spomina okusa piškotov, ki sem jih nedavno kupila na Hrvaškem in so mi bili tako všeč, da sem si takoj zadala cilj, da naredim nekaj podobnega. Vendar, uspelo mi je narediti še nekaj boljšega. Za drugi recept so mi bili navdih slavni škotski piškoti shortbread. Neverjetno je, kako dobre piškote lahko naredimo iz zgolj nekaj osnovnih sestavin.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 400 g moke, 200 g lešnikov, 200 g masla, 2 jajci, pol pecilnega praška, 150 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žlico medu, 1 žlico čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade, 2 žlici rozin.

Lešnike zalijemo z vrelo vodo in počakamo 30 minut. Lešnike olupimo ter jih zmeljemo.

Moko pomešamo s pecilnim praškom in z mletimi lešniki. Jajci penasto stepemo s sladkorjem in z vaniljevim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in med ter stepamo naprej. Po žlici dodajamo mešanico iz moke ter potresemo s čokolado in rozinami. Zgnetemo čvrsto testo, ki ga razdelimo na dva ali več delov. Iz vsakega dela oblikujemo debelejši svaljek, ki naj ima premer približno tri centimetre. Svaljke zavijemo v plastično folijo ter jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Ohlajenim svaljkom odstranimo folijo. Narežemo jih na približno pol centimetra debela kolesca. Piškote polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Lupljenje lešnikov nam vzame nekaj časa in potrpljenja. Uporabimo lahko tudi neolupljene lešnike ali jih kupimo že zmlete. V tem primeru bosta okus in tekstura piškotov malo drugačna, a še vseeno zelo dobra.

Za pripravo maslenih piškotov potrebujemo: 380 g moke, 70 g gustina, 250 g masla, 120 g mletega sladkorja, ščepec soli.

Moko zmešamo z gustinom, s soljo in z mletim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in vse skupaj dobro zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na pomokani površini iz testa oblikujemo za prst debele manjše pravokotnike. V vsak pravokotnik naredimo več luknjic. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut.

Nasvet: za peko vseh slaščic, še posebej za peko piškotov, je priporočljivo, da imajo vse sestavine sobno temperaturo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 23. december 2019 / 16:49

Nadomestilo tudi za nezazidana stavbna zemljišča

Sprejet je Odlok o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v občini Medvode, s katerim uvajajo tudi nadomestilo za nezazidana stavbna zemljišča. Teh je v občini kar dobrih sto štirideset hek...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 1. marec 2009 / 07:00

Bernard Vajdič naš najboljši

Z nedeljskim slalomom se je v Kranjski Gori končal 48. Pokal Vitranc, ki je prinesel veliko pohval organizatorjem in zgolj eno samo uvrstitev za točke svetovnega pokala našim smučarjem.

Kronika / nedelja, 1. marec 2009 / 07:00

Pogrešana gornika našli mrtva

Kamniški reševalci so ponoči v Bobnarjevi grapi pod Kamniškim sedlom našli mrtva gornika.

Šport / nedelja, 1. marec 2009 / 07:00

V Šenčurju rekordno število lokostrelcev

Šenčur - Lokostrelski klub Šenčur je prejšnji konec tedna v športni dvorani v Šenčurju pripravil 18. državno dvoransko lokostrelsko prvenstvo, ki se ga je udeležilo kar 235...

Kultura / nedelja, 1. marec 2009 / 07:00

Sonetni venec še na zgoščenki

"Zgoščenka bo našla pot do vseh, ki imajo radi Prešerna," razmišlja skladatelj Vitja Avsec, čigar uglasbitev Prešernovega Sonetnega venca je zapel Komorni pevski zbor De Profundis.