Lešnikovi in masleni piškoti

Nadaljujmo s peko piškotov. Recept za prvi okus sem izdelala na podlagi spomina okusa piškotov, ki sem jih nedavno kupila na Hrvaškem in so mi bili tako všeč, da sem si takoj zadala cilj, da naredim nekaj podobnega. Vendar, uspelo mi je narediti še nekaj boljšega. Za drugi recept so mi bili navdih slavni škotski piškoti shortbread. Neverjetno je, kako dobre piškote lahko naredimo iz zgolj nekaj osnovnih sestavin.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 400 g moke, 200 g lešnikov, 200 g masla, 2 jajci, pol pecilnega praška, 150 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žlico medu, 1 žlico čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade, 2 žlici rozin.

Lešnike zalijemo z vrelo vodo in počakamo 30 minut. Lešnike olupimo ter jih zmeljemo.

Moko pomešamo s pecilnim praškom in z mletimi lešniki. Jajci penasto stepemo s sladkorjem in z vaniljevim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in med ter stepamo naprej. Po žlici dodajamo mešanico iz moke ter potresemo s čokolado in rozinami. Zgnetemo čvrsto testo, ki ga razdelimo na dva ali več delov. Iz vsakega dela oblikujemo debelejši svaljek, ki naj ima premer približno tri centimetre. Svaljke zavijemo v plastično folijo ter jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Ohlajenim svaljkom odstranimo folijo. Narežemo jih na približno pol centimetra debela kolesca. Piškote polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Lupljenje lešnikov nam vzame nekaj časa in potrpljenja. Uporabimo lahko tudi neolupljene lešnike ali jih kupimo že zmlete. V tem primeru bosta okus in tekstura piškotov malo drugačna, a še vseeno zelo dobra.

Za pripravo maslenih piškotov potrebujemo: 380 g moke, 70 g gustina, 250 g masla, 120 g mletega sladkorja, ščepec soli.

Moko zmešamo z gustinom, s soljo in z mletim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in vse skupaj dobro zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na pomokani površini iz testa oblikujemo za prst debele manjše pravokotnike. V vsak pravokotnik naredimo več luknjic. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut.

Nasvet: za peko vseh slaščic, še posebej za peko piškotov, je priporočljivo, da imajo vse sestavine sobno temperaturo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 30. december 2017 / 20:01

Zapeljal s ceste in se prevrnil

Praprotno – Zunaj naselja Praprotno pri Škofji Loki je minulo sredo voznik z osebnim avtomobilom zapeljal s cestišča in se prevrnil. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali mesto nesreče, odklopili a...

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:01

Nekaj davčnih novosti v novem letu

Tudi v prihodnjem letu se obetajo nekatere davčne novosti. Med vidnejšimi je večje neto izplačilo božičnice in pravičnejši sistem dodatne davčne olajšave.

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:00

Na brniškem letališču izjemna rast prometa

Iztekajoče se leto si bodo v Fraportu Slovenija zapomnili po presežkih, ki so jih zabeležili.

Gospodarstvo / sobota, 30. december 2017 / 20:00

Ob pozebi so v sadovnjaku tudi kurili

Na kmetiji Pr' Štrith' v Podbrezjah se ukvarjajo s sadjarstvom, živinorejo in poljedelstvom. Ob letošnji pozebi so v sadovnjaku tudi kurili. »Izkušnja je bila odlična – učinkovita in dokaj poceni,« po...

Šport / sobota, 30. december 2017 / 18:45

Ledene risanke na kranjskem ledu

Kranj – V Drsalnem klubu Kranj so minulo sredo pripravili sedaj že tradicionalno novoletno revijo, ki je tokrat potekala pod naslovom Ledene risanke. Mladi drsalci so skupaj s trenerji in nekaterim...