S prstki, ja, s prstki

Prazniki so pred vrati. Na mizi kup voščilnic, seveda še nepopisanih. Sklep, ki si ga zadam vsak december, napisati voščilnice pred Lucijo … leta star vic! Dobro bi bilo, če bi se navadila, da se ročno izdelane začnejo delati, preden zagori prva adventna svečka. Saj bi bilo veliko bolj preprosto, da vse napišem na lepa voščila, a kaj, ko sem trmasta. Da ne govorim o mizi! Lepila, vsi mogoči mini okraski, čipke, okrasni lepilni trakovi. Danes v trgovinah za kreativnost dobiš vraga in pol! Če se mi kakšna posebno dobro posreči, je kot darilce. Slaba stran – izguba časa, dobra stran – premišljevanja in spomini na naslovnike. Samo sekundnega lepila nikar. Lani sem imela levico kot bi bila dvoprstnež! Še ena dobra stran – ta čas, ko se kaj suši, lahko listaš po receptih. Ta dva sta še za mimogrede. Pa še s prstki se lahko je.

Polpetke z meto brez mesa

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g mešanih stročnic: bel fižol, čičerka, leča; 1 lovorov list, 1 strok česna, 1 majhno čebulo, 2 jajci, 2 žlici sesekljane sveže mete, 1–2 žlici drobtin, 2 žlici moke, poper, olje za cvrenje.

Stročnice zvečer namočimo, najbolje vsako posebej, ker je dolžina kuhanja različna. Zjutraj vodo odlijemo, pristavimo fižol in damo v vodo še en lovorov list. Stročnice dodajamo k fižolu po navodilu. Ko so stročnice kuhane, jih dobro odcedimo in zdrobimo z vilicami, sekljalnik ni primeren.

Česen in čebulo sesekljamo. Jajci ubijemo v skledo in dodamo česen, čebulo, stročnice in meto (če nimamo sveže, vzamemo posušeno). Solimo in popramo in dodamo drobtine, če masa ni dovolj čvrsta.

Z žlico zajamemo testo, oblikujemo polpetke in jih povaljamo v moki. Olje segrejemo na 165–170° in cvremo na vsaki strani 3–4 minute. Odcedimo na papirnati brisači. Ponudimo z orehovo pomako.

Orehova pomaka

Za 4 osebe potrebujemo: 2 stroka česna, 50 g orehovih jedrc, 50 g drobtin, 50 mg čiste zelenjavne juhe, 50 ml limoninega soka, 1 žlico oljčnega olja, sol, pol žličke sladke paprike.

Česen olupimo in stremo. Orehe, česen, drobtine, zelenjavno juho, feferon in limonin sok damo v mikser in zmiksamo. Prilijemo oljčno olje, solimo in po okusu začinimo.

Pomako lahko hranimo v hladilniku tri dni.

Goveje kroglice na nabodalu

Za 9 nabodal potrebujemo:

za nabodala: 2 čebuli, 600 g zmletega govejega mesa, 2 žlici ostre gorčice, 1 žlico paradižnikove mezge, pol žličke origana, sol, poper;

za nadev: 4 majhne vložene zelene feferone (pekoče ali nepekoče), 90 g fete, 9 zelenih oliv, polnjenih s papriko ali sardelami,

9 lesenih nabodalc, olje za cvrenje.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zmešamo z mesom, gorčico in paradižnikovo mezgo. Feferone zrežemo na primerne koščke (če so pekoči, uporabimo rokavice), feto zrežemo na 9 enakih koščkov. Iz mase oblikujemo 27 kroglic – 9 kroglic napolnimo s polnjenimi olivami,16 pa s feto in feferoni. Na eno nabodalo damo eno kroglico s polnjeno olivo in dve kroglici s feto in feferonom. Nabodalca ocvremo v olju, ogretem na 170°. Enkrat jih obrnemo in damo na servirni krožnik. Lahko jih ponudimo s solato ali kakšnim čatnijem.

Teknejo tople ali hladne.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 5. avgust 2010 / 07:00

Podlaga za celovito ureditev Planice

Upravljanje in delovanje Nordijskega centra Planica so podrobneje pravno uredili v posebnem zakonu, katerega predlog so minuli teden sprejeli na seji vlade.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 14. december 2016 / 12:26

Navijali na Pokljuki

Lepo vreme in najboljši biatlonci na svetu so na tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki od petka do nedelje privabili okrog 16.500 gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko tujce...

Nasveti / sreda, 14. december 2016 / 12:22

December

Zadnji mesec v letu skriva v sebi tudi veliko simbolike. Je zadnji in to pomeni, da za njim pride nekaj novega. Pregledujemo, kaj vse dobrega smo naredili in doživeli. Bodimo dobri do sebe in se po...

Kronika / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Evakuirali petdeset ljudi

Kranj – V poslovni coni Laze v Stražišču pri Kranju so v nedeljo popoldne zaradi sproščanja plina butan propan kranjski poklicni gasilci iz treh poslovnih objektov evakuirali približno pet...

Rekreacija / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Zaledje morja

Kojnik (802 m) – Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Kranj / sreda, 14. december 2016 / 12:09

Brezplačen brezžični internet

Z decembrom so pri Mestni občini Kranj vzpostavili odprto omrežje wi-fi z imenom KRANJopen. Omrežje je na voljo vsakemu uporabniku brezplačno do dve uri dnevno, tako v mestu kot tudi v vseh krajevnih...