Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez težav in nepotrebnega drobljenja testa, njihovega okusa pa ne morejo nadomestiti nobeni kupljeni piškoti. Kokosovi rogljički in francoski poljubčki zagotovo ustrezajo vsem tem kriterijem.

Za pripravo kokosovih rogljičkov potrebujemo: 350 g moke, 250 g margarine, 120 g mletega sladkorja, 2 jajci, 100 g kokosove moke, pol pecilnega praška, 2 vanilin sladkorja, 1 žlico kisle smetane, 2–3 žlice mleka, mleti sladkor za posip.

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Ohlajeno testo razdelimo na pet delov in iz vsakega dela oblikujemo za prst debel svaljek. Svaljke razrežemo, da dobimo 6 cm dolge kose. Iz teh kosov oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pomaščen pekač ali prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem.

Za pripravo francoskih poljubčkov potrebujemo: 300 g moke, 200 g masla, 70 g mletega sladkorja, sok pol limone, poljubna marmelada.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Iz testa izrežemo manjše kroge. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo 10 minut na 180 stopinj, da se zlato rumeno zapečejo. Polovico ohlajenih piškotov premažemo z marmelado. Vsak namazan piškot prekrijemo z nenamazanim piškotom. Nazadnje še potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: če nimamo primernega okroglega modelčka za piškote, si lahko pomagamo kar s kozarčkom za žganje, ki nam da primerno velike kroge.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 5. julij 2007 / 07:00

Častni občan Jože Možgan

Minulo soboto so v Železnikih pripravili slavnostno akademijo ob občinskem prazniku.

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 27. maj 2022 / 17:05

Popeljali vas bodo v čas srednjega veka

Bistrica pri Tržiču – Gutenberški dan v organizaciji Kulturnega društva Ampus bo v soboto, 28. maja, na pobočju gradu Altgutenberg nad Bistrico pri Tržiču. Prireditev bo potekala od 9. do 19. ure i...

Bled / petek, 27. maj 2022 / 17:04

Pomladna različica Legende o potopljenem zvonu

Bled – V soboto, 28. maja, bodo v Grajskem kopališču na Bledu ob 21. uri uprizorili najbolj znano blejsko legendo – Legendo o potopljenem zvonu. Kot pojasnjujejo na Javnem zavodu Turizem Bled, bodo...

Kamnik / petek, 27. maj 2022 / 16:45

Prva kmečka tržnica v Motniku

Motnik – Člani Turističnega društva Motnik vabijo v soboto, 28. maja, med 8. in 12. uro na prvo kmečko tržnico – tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov kmetij iz Motnika in okolice, ki jo bodo prip...

GG Plus / petek, 27. maj 2022 / 16:41

Pesmi v objemu sonca

»Za pesnika je najlepše doživetje, ko se pesem porodi v srcu, drugo najlepše doživetje je, ko ta dar lahko razdeliš med prijatelje,« je na literarnem večeru ob izidu pesniške zbirke V objemu Sonca pov...

Zanimivosti / petek, 27. maj 2022 / 16:38

Kulinarična izmenjava na Homu

Hom – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (Ragor) v sklopu projekta KUHAM DOMAče pripravlja dogodek, ki so ga poimenovali Kulinarična izmenjava na Homu. V soboto, 28. maja, med 11. in 13. uro bodo...