Meduzina glava
Meduza je bila ena izmed Gorgon v grški mitologiji. Bila ja prelepo bitje. Ko pa jo je boginja Palas Atena v enem svojih templjev zalotila v ljubezenskem aktu s Pozejdonom, bogom morja, jo je spremenila v spako. Namesto las so ji glavo obdale kače, dobila je merjaščeve čekane, bronaste roke in zlata krila. Postala je pošast. Meduzo je usmrtil polbog Perzej in ko ji je odsekal glavo, je iz njene krvi poletel v nebo prvi krilati konj Pegaz. Pozejdon je namreč zapeljal Meduzo v podobi konja … Ena izmed anekdot o pokojnem modnem carju Gianniju Versaceju navaja, da se je kot fantiček igral v grških razvalinah nedaleč od rojstnega mesta Reggio Calabria, videl v kamen vklesane Gorgone in pozneje izbral Meduzino glavo za svoj logotip. Versace je po maturi študiral arhitekturo, kot modni kreator se je uveljavil v osemdesetih letih, ena izmed njegovih najljubših manekenk pa je bila Naomi Campbell. Njegova moda je bila slikovita, barvita, veliko Versacejevih občudovalcev je bilo iz umetniškega sveta. Nekateri so mu hoteli naprtiti napačen sloves, češ da je vulgaren, a so ostali osamljeni. Rad je imel antične motive, drzne vzorce, barve italijanskega juga, ni skrival telesa, nič manj kot ženski se je posvečal moški modi. Versace se je uveljavil kot sijajen kostumograf v milanski Scali. Njegova novo baročna oblačila za opero in balet so bila vulkan fantazije. S svojim stalnim ljubimcem d' Amicom je najraje bival v svoji luksuzni vili, imenovani Casa Casuarina v Miamiju. 15. julija 1997, ko je šel po časopis, je krogla iz morilskega revolverja pretrgala njegovo življenjsko nit. Pogrebne slovesnosti so bile v milanski katedrali, čeprav so se cerkvene oblasti zaradi njegovega načina življenja sprva temu upirale. Psalm št. 25 sta zapela Elton John in Sting. Družinsko podjetje je prevzela sestra Donatella … Kljub krizam se Meduzina glava še vedno uveljavlja ne le na oblekah, ampak tudi na usnju, dišavah, nakitu, porcelanu in ploščicah na petih celinah. V Casi Casuarina je zdaj hotel in dve restavraciji Gianni's.
Zapečene bučke
Za 4–5 oseb potrebujemo: 800 g paradižnika v koščkih (pločevinka), 2 stroka česna, sol, poper, ščep sladkorja, 1 bivolja mozzarella (300–400 g), 50 g naribanega sira grana padano, 6 bučk (po približno 70 g), 8 žlic olja, 2 žlički posušenih italijanskih zelišč ali origano, 4 vejice bazilike.
Paradižnik damo v kozico, dodamo strt česen, sol, poper in sladkor. Zavremo in kuhljamo na blagem ognju 15 minut.
Mozzarello damo na tri plasti kuhinjske brisače, da se odteče.
Bučke operemo, osušimo in jih po dolgem zrežemo na pol cm debele rezine. Na olju opečemo rezine bučk in jih posolimo ter damo na poseben krožnik.
Pečico ogrejemo na 220°. Po potrebi omako dodatno začinimo. Primeren pekač rahlo namažemo z oljem in vanj zlijemo omako, v katero kot opeke naložimo rezine bučk. Posujemo z naribanim sirom. Mozzarello narežemo in nesimetrično razporedimo po bučkah.
Pečemo v pečici 15–20 minut in pazimo, da mozzarella ne porjavi preveč. Preden ponudimo jed, jo posujemo z natrganimi listi bazilike.
Pa dober tek!