Obiranje mandarin zahteva kar nekaj potrpežljivosti.

Rumeno zlato

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi rumeno neretvansko zlato. Jih je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Med njimi najdemo tudi znamenite klementine, a žal spadajo med občutljivejše, ker imajo zelo tanko lupinico. Tako je pri njihovem obiranju potrebna precejšna previdnost in potrpežljivost.

Tradicionalno obiranje mandarin (3)

Tako velikih skupin v nasade s klementinami lastniki plantaž ne vodijo.

Obiranje mandarin je namreč najboljše ročno. »Mandarino primeš in zavrtiš vstran, je ne vlečeš k sebi, ker potem ali ostane na njej pecelj ali pa se odtrga,« nam je že prvič, ko smo se odpravili na obiranje mandarin s Kompasom, razložil pravilni postopek obiranja Jozo Crnčević, ki nas je sprejel in pospremil na plantažo z 'rumenim zlatom' tudi letos. Jozo sam je še mnenja, da je najboljša mandarina sveža. »Ko jo sami odtrgate z drevesa, olupite in pojeste.«

Na plantaži pa so nam tudi tokrat domačini izrekli do­brodošlico s suhimi figami in aperitivom, potem pa smo se lotili obiranja. Med številnimi nasadi mandarin smo bili letos pozorni še na njive z drugimi poljščinami. Videli smo tudi precej oljk, zadnja leta več pozornosti v teh krajih namenjajo nasadom granatnih jabolk, sploh pa nas ni presenetila že rahlo 'rdeča' njiva z zasajenimi jagodami, kjer je vse kazalo na to, da bodo spet obrodile. Naš vodnik Krešimir Tomas nam je namreč že prej omenil, da dolina Neretve obrodi dvakrat, včasih celo trikrat letno.

Ko smo z obiranjem zaključili, se je naša pot nadaljevala s trupicami, kot pravijo posebnim ladjicam, po jezeru Kuti do Jozotovega kmečkega turizma, kjer so se tudi tokrat mize šibile pod krožniki, polnimi lokalnih specialitet: ribjo rižoto, ribjimi kroglicami, jeguljo, žabjimi kraki ... Zanimiv in okusen pa je bil tudi kruh izpod peke, ki je drugačen od hlebcev, kakršnih smo vajeni pri najbliž­jem peku.

Jozo je v tem poslu že več kot dvajset let in svoje znanje uspešno prenaša na mlajšo generacijo. Kosila pri njem vedno spremlja živa glasba, kar je recept za zabavo v nadaljevanju. Tudi tokrat plesalcev ni manjkalo, a letos je bilo več pevsko razpoloženih. Kdor je želel, je pred ponovnim vkrcanjem na 'trupice' in odhodom proti Sloveniji na mini tržnici pod jedilnico kupil še fige, česen, granatna jabolka, priljubljeni mandarinovec, domačo travarico pa marmelado iz mandarin, olivno olje in še kakšno okusno dobroto iz teh krajev.

Večina se je strinjala, da res 'škoda, ker moramo že domov'. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Ertl: Akcija Sever preprečila miting

Tomaž Ertl, republiški sekretar za notranje zadeve med letoma 1980 in 1990, je za Gorenjski glas dejal, da je predsednikovo priznanje, ki je bilo dve desetletji po akciji Sever zanj presenečenje, doka...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Počitnice na ekološki kmetiji

Andreja Hribovšek in Mih Lindič z Ekološke kmetije pri Jernejk v Motniku sta tudi za letošnje poletje pripravila več počitniških otroških taborov za ustvarjalno in poučno preživljanje prostega ča...

Kultura / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Iz zbirke Moderne galerije

Od konca julija naprej je v Moderni galeriji v Ljubljani na ogled razstava 20. stoletje / Kontinuitete in prelomi. Gre za izbor del iz nacionalne zbirke Moderne galerije (1906–1991), ki so...

Nasveti / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Župnija v Žabnici

Odlomek iz članka Bogdana Kolarja, objavljen je v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Prosti čas / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Veselica je uspela

Velika vrtna veselica pred gasilskim domom v Kovorju je v soboto zvečer privabila kar lepo število obiskovalcev.

Zanimivosti / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Dan oglarjev na Starem vrhu

Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.