Zala Eržen in Špela Capuder

Akrobatske baletke v zraku

Zadnje čase postaja 'pole dance' oziroma ples ob drogu vse bolj prepoznaven kot priljubljena plesna veščina, oblika rekreacije, pravzaprav učinkovita vadba za celotno telo.

Dejansko je ples ob drogu vadba, ki dobro vpliva na celotno telo.

Nekje v preteklosti je ples ob drogu dobil 'nalepko' in večina ob omenjenem izrazu takoj pomisli na posebno vrsto nastopanja, ki je značilno za nočne klube in tiste dvomljivega slovesa. V osnovi korenine plesa segajo stoletja nazaj, v Indijo. Izhajal naj bi iz tradicionalnega športa, povezanega z lesenim drogom 'mallakhamb'.

Danes se dekleta, ki se ukvarjajo z vadbo na drogu resnejše, se udeležujejo tudi tekmovanj (gole noge in pas imajo zaradi boljšega oprijema kože v stiku s kovino), še vedno srečujejo z grenkim priokusom, ki so ga ustvarila osemdeseta leta prejšnjega stoletja najprej v Kanadi, potem Ameriki.

Plesanje ob drogu ali na drogu ali celo 'acrobatic pole' – kakor so tovrstno umetnost poimenovali v blejskem ŠD Moj Klub – zahteva dober trening. In če malce pobrskate po svetovnem spletu, ugotovite, da so Kitajci iz plesa ob drogu naredili pravo umetnost na odru, cele akrobatske predstave. Akrobatski plesni liki na vertikalnem drogu so lahko povezani v dih jemajoč nastop, zapleteno koreografijo, ki je kombinacija športa in umetnosti – moške ali ženske.

Na nedavnem odprtju kulinaričnega novembra na Bledu smo tako lahko v glasbeno-plesnem programu spremljali pravi artistični nastop dvajsetletne Anje Šivic, ki si je s svojim nastopom v letošnjem šovu Slovenija ima talent prislužila zlati gumb in se tako uvrstila neposredno v polfinale izbora.

Po besedah lastnice omenjenega športnega društva Mojce Jakopič so oni naredili še korak naprej. Namreč v njihovem društvu so bili prvi, kjer se umetnosti plesa na drogu lahko učijo tudi otroci in kot pravita s trenerko Katjo Savković, jim podmladka ne manjka.

Dobro leto in pol se plesa učita tudi trinajstletnici Zala Eržen in Špela Capuder, ki smo ju imeli ravno tako priložnost videti na uvodni prireditvi. Na drogu sta bili videti kot graciozni akrobatski baletki, občinstvo pa je njun nastop nagradilo z glasnim aplavzom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 9. november 2021 / 12:56

Samo da ne bom lačen

Denisa Porčiča - Chorchypa je pred odhodom v Exatlon bolj kot tisto, kar ga v Dominikanski republiki čaka s športnega vidika, skrbelo, da ne bo imel pri sebi mobitela in da bo lačen. Na koncu se je iz...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 22. september 2021 / 21:55

Čeh kradel na Jezerskem

Jezersko – Kranjski kriminalisti so minuli konec tedna pridržali češkega državljana, ki ga sumijo, da je prejšnji teden na območju Jezerskega izvedel najmanj štiri tatvine. Prijeli so ga na podlagi...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Jeseničani dvakrat zapored zmagali

Kranj – V četrtek so hokejisti v Alpski hokejski ligi odigrali druge tekme rednega dela. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so gostovali v avstrijskem Linzu in tekmo s hokejisti Steel Wings Linz dob...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Za slovo srebrn v 'brzincu'

S srebrnim odličjem na svetovnem prvenstvu v balinanju v Franciji se je od reprezentančnega dresa poslovil Aleš Borčnik s Sela pri Vodicah.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. september 2021 / 21:50

Smajna nedelja na vasi

Na ljudskem večeru Smajna nedelja na vasi so člani etnološkega krožka Lahovče, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, predstavili zgodovinski pomen in razvoj t. i. smajne nedelje.

Zanimivosti / sreda, 22. september 2021 / 21:48

Predstavili nov kruh z drožmi

Lesce – V Žitu so na trg poslali novo vrsto kruha, pripravljenega z v zadnjem času vse bolj priljubljenimi drožmi, to je aktivnim kislim testom, ki nastane po daljšem naravnem postopku fermentacije...