Za predstavitev in smeh, da je bilo vse tako, kot je treba, sta pred večerjo odprtja Okusov Radol'ce v Vili Podvin, med njo in po njej letos skrbela Zdenka in Jože oziroma Katja Stušek in Nejc Poljanec. / Foto: arhiv organizatorja

Za ljubitelje okusov

Jesenski Teden restavracij, ki traja devet dni, je minil, kot bi mignil, Radovljičani so ga podaljšali v sedaj že tradicionalni mesec Okusov Radol'ce, sami pa smo se na lastne oči prepričali, da so bili nekateri gostinci med jesenskim Tednom ne samo polno zasedeni, temveč popolnoma razprodani.

Restavraciji, kot sta ljubljanska JB z znanim šefom Janezom Bratovžem pa recimo vipavski Dvorec Zemono oziroma Gostilna pri Lojzetu znanega slovenskega kuharja, ki ga vidimo tudi v televizijskih reklamah, Tomaža Kavčiča, sta bili že od prvega dne Tedna restavracij razprodani do zadnjega stola.

Mi smo tokrat obiskali restavracijo kranjskogorskega družinskega hotela Skipass, kjer vihti kuhalnico precej drzen in prodoren kuhar Mojmir Šiftar, ter gostilno z dolgo tradicijo Krištof v Predosljah. Tu smo naleteli na novo 'kuhalnico', Uroša Gorjanca.

Dovolj in okusno

Kljub zvenečim imenom hodov na obeh menijih tokratnega Tedna restavracij, od mize nihče ni šel lačen. Petek zvečer je bila restavracija Skipass polna do zadnjega kotička, čas kosila v soboto pa ni bilo pri Krištofu prav nič drugače. Ker pa smo prišli v družbi dveh osnovnošolk, so nas s predlaganim otroškim menijem, njegovo postrežbo – skratka izjemnim pristopom do otrok – v Predosljah pozitivno presenetili.

Lahko vam zaračunajo pogrinjek

Očitno pa se gostinci sami odločajo, kaj bodo dodali, spremenili, odvzeli na menijih za teh devet dni, čas Tedna restavracij. Najmanj trije hodi po enotni ceni 16 evrov so (kot kaže) izhodišče, ali na meni dodajo pozdrav iz kuhinje brezplačno, ponudijo sladico naknadno k trem hodom, zaračunajo pogrinjke ali ne, pa je pač njihova odločitev. Gost se seveda lahko sam odloči, ali je to zanj sprejemljivo ali ne. Smiselno je, da se o vsem tem pozanima pred dejanskim obiskom, prebere objavljene menije in povpraša o stvareh, ki ga zanimajo oziroma dobi pojasnilo, če česa ne razume. Tako si olajša izbiro restavracije oziroma gostilne že na začetku in se v s tem izogne presenečenjem, ki bi se lahko zgodila ob prihodu računa na mizo.

Saj veste: kdor jezika špara, kruha strada.

Dvanajst gorenjskih predstavnic

Slovenski chefi in chefinje so pripravili kar 152 posebnih menijev, polnih najboljših jesenskih in lokalnih sestavin. Tokrat je na Tednu restavracij sodelovalo 91 slovenskih vrhunskih restavracij in gostiln, med njimi kar dvanajst gorenjskih. Tudi nekatere iz radovljiške občine, ki bodo sedaj svojo kulinarično ponudbo podaljšale še do konca meseca novembra. Seveda z drugačnim menijem in pod imenom Okusi Radol'ce 2016.

Letos na Okusih sodeluje trinajst gostiln pa tudi spremljevalni program bo pester. Tudi tu velja: različni meniji iz lokalnih sestavin in enotna cena menija 16 evrov.

Okusi Radol'ce, sledi Bled

Uradno odprtje radovljiških okusov je konec tedna gostila z večerjo, tržnico domačih dobrot, glasbo v živo ter dražbo umetniškega stola Inje Zalta, priljubljena Vila Podvin v Mošnjah. Kot vsako leto je večerjo sestavljalo več hodov, vsakega pa so pripravili različni šefi gostiln oziroma restavracij, ki sodelujejo v novembrskih Okusih Radol'ce.

Konec tedna pa se radovljiškim okusom pridružujejo tudi na Bledu z Okusi Bleda, kar pomeni, da bo na Gorenjskem pestro vse do silvestrovega, saj bo november kulinarično obarvan in se bo samo nadaljeval z veselim decembrom. Kranjčani pa tudi že komaj čakajo Vinsko pot, predstavitev vinarjev v Rovih pod starim Kranjem, kar je v tem času tudi ena bolje obiskanih prireditev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 9. november 2007 / 07:00

Tadejo še vedno boli rama

Pred sezono sta se predstavili slovenska biatlonska moška in ženska reprezentanca. Za Janeza Mariča je sezona najverjetneje izgubljena, Tadeja Brankovič Likozar upa, da bo rama zdržala vsaj do svetovn...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 9. november 2020 / 16:51

Pfizer in BioNTech: Cepivo proti covidu-19 v tretji fazi 90-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, se je v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-ods...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. november 2020 / 15:07

Na letni ravni deflacija, na mesečni inflacija

Kranj – Cene življenjskih potrebščin so bile oktobra za 0,1 odstotka nižje kot v enakem lanskem mesecu in za 0,3 odstotka višje kot septembra letos. Na letno gibanje cen so najbolj vplivale pocenit...

Škofja Loka / ponedeljek, 9. november 2020 / 15:06

Sprejeli strateški načrt Loškega muzeja

Občinski svet v Škofji Loki je obravnaval in sprejel petletni strateški načrt Loškega muzeja.

Avtomobilizem / ponedeljek, 9. november 2020 / 15:06

Zima bo za naše avtomobile od petnajstega novembra

Zimskih pnevmatik ne nameščamo na svoje jeklene konjičke le zaradi zakona, ampak predvsem zaradi varnejše in zanesljivejše vožnje.

Gorenjska / ponedeljek, 9. november 2020 / 13:29

UKC Ljubljana zagotovil dodatne kapacitete

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je bil delež pozitivnih včeraj nižji, 22,49 odstotka, kar je še malenkost manj kot dan prej. V UKC Ljubljana so nove kapaci...