Za ljubitelje okusov
Jesenski Teden restavracij, ki traja devet dni, je minil, kot bi mignil, Radovljičani so ga podaljšali v sedaj že tradicionalni mesec Okusov Radol'ce, sami pa smo se na lastne oči prepričali, da so bili nekateri gostinci med jesenskim Tednom ne samo polno zasedeni, temveč popolnoma razprodani.
Restavraciji, kot sta ljubljanska JB z znanim šefom Janezom Bratovžem pa recimo vipavski Dvorec Zemono oziroma Gostilna pri Lojzetu znanega slovenskega kuharja, ki ga vidimo tudi v televizijskih reklamah, Tomaža Kavčiča, sta bili že od prvega dne Tedna restavracij razprodani do zadnjega stola.
Mi smo tokrat obiskali restavracijo kranjskogorskega družinskega hotela Skipass, kjer vihti kuhalnico precej drzen in prodoren kuhar Mojmir Šiftar, ter gostilno z dolgo tradicijo Krištof v Predosljah. Tu smo naleteli na novo 'kuhalnico', Uroša Gorjanca.
Dovolj in okusno
Kljub zvenečim imenom hodov na obeh menijih tokratnega Tedna restavracij, od mize nihče ni šel lačen. Petek zvečer je bila restavracija Skipass polna do zadnjega kotička, čas kosila v soboto pa ni bilo pri Krištofu prav nič drugače. Ker pa smo prišli v družbi dveh osnovnošolk, so nas s predlaganim otroškim menijem, njegovo postrežbo – skratka izjemnim pristopom do otrok – v Predosljah pozitivno presenetili.
Lahko vam zaračunajo pogrinjek
Očitno pa se gostinci sami odločajo, kaj bodo dodali, spremenili, odvzeli na menijih za teh devet dni, čas Tedna restavracij. Najmanj trije hodi po enotni ceni 16 evrov so (kot kaže) izhodišče, ali na meni dodajo pozdrav iz kuhinje brezplačno, ponudijo sladico naknadno k trem hodom, zaračunajo pogrinjke ali ne, pa je pač njihova odločitev. Gost se seveda lahko sam odloči, ali je to zanj sprejemljivo ali ne. Smiselno je, da se o vsem tem pozanima pred dejanskim obiskom, prebere objavljene menije in povpraša o stvareh, ki ga zanimajo oziroma dobi pojasnilo, če česa ne razume. Tako si olajša izbiro restavracije oziroma gostilne že na začetku in se v s tem izogne presenečenjem, ki bi se lahko zgodila ob prihodu računa na mizo.
Saj veste: kdor jezika špara, kruha strada.
Dvanajst gorenjskih predstavnic
Slovenski chefi in chefinje so pripravili kar 152 posebnih menijev, polnih najboljših jesenskih in lokalnih sestavin. Tokrat je na Tednu restavracij sodelovalo 91 slovenskih vrhunskih restavracij in gostiln, med njimi kar dvanajst gorenjskih. Tudi nekatere iz radovljiške občine, ki bodo sedaj svojo kulinarično ponudbo podaljšale še do konca meseca novembra. Seveda z drugačnim menijem in pod imenom Okusi Radol'ce 2016.
Letos na Okusih sodeluje trinajst gostiln pa tudi spremljevalni program bo pester. Tudi tu velja: različni meniji iz lokalnih sestavin in enotna cena menija 16 evrov.
Okusi Radol'ce, sledi Bled
Uradno odprtje radovljiških okusov je konec tedna gostila z večerjo, tržnico domačih dobrot, glasbo v živo ter dražbo umetniškega stola Inje Zalta, priljubljena Vila Podvin v Mošnjah. Kot vsako leto je večerjo sestavljalo več hodov, vsakega pa so pripravili različni šefi gostiln oziroma restavracij, ki sodelujejo v novembrskih Okusih Radol'ce.
Konec tedna pa se radovljiškim okusom pridružujejo tudi na Bledu z Okusi Bleda, kar pomeni, da bo na Gorenjskem pestro vse do silvestrovega, saj bo november kulinarično obarvan in se bo samo nadaljeval z veselim decembrom. Kranjčani pa tudi že komaj čakajo Vinsko pot, predstavitev vinarjev v Rovih pod starim Kranjem, kar je v tem času tudi ena bolje obiskanih prireditev.