Smučišče oživiti tudi poleti

Nadzorni svet Smučarsko turističnega centra (STC) Stari vrh je po odstopu Janeza Pelipenka pred dobrim mesecem za novega vršilca dolžnosti direktorja družbe za obdobje enega leta imenoval Tomaža Trobiša. Ta čas se intenzivno pripravljajo na novo smučarsko sezono.

Zapreval – Vodenje te družbe zagotovo ni enostavno, je ob zamenjavi vodstva poudaril predsednik nadzornega sveta STC Stari vrh Ciril Alič. Družbo namreč pesti okrog 3,5 milijona evrov posojila, ki ga morajo še vrniti. Letni prihodki, ob tem priznava Trobiš, pa praviloma ne zadoščajo za poplačilo vseh obveznosti, ki se, kot pravi, iz leta v leto kot jara kača vlečejo vse od nakupa šestsedežnice dalje.

Težave, ki so se nakopičile v družbi, so po Trobiševih besedah posledica zimskih sezon brez snega, previsokih stroškov in dejstva, da družba nima programa, ki bi zagotavljal prihodke tudi zunaj zimske sezone. »Družba se sooča z likvidnostnimi težavami, kar vsako leto privede do enake kalvarije pri zagotavljanju pogojev za začetek smučarske sezone,« je poudaril Trobiš in dodal, da je družba sicer lani ustvarila dobrih 482 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 47 odstotkov več kot leto prej. »A taka nihanja in odvisnost od števila snežnih dni na dolgi rok vsekakor ne zagotavljajo realne možnosti preživetja družbe.« Ob tem pa se oprema ne glede na prevoženo število smučarjev stara, kar spet zahteva več sredstev za vzdrževanje, da zagotavljajo varnost smučarjev. Tudi letos se tako po Trobiševih besedah le dobaviteljem in občinama Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka kot največjima lastnicama lahko zahvalijo, da so se sploh začeli pripravljati na smučarsko sezono. Glede na to, da so smučišče v začetku oktobra odklopili iz električnega omrežja, so morali v preteklih dneh najprej poskrbeti, da so spet dobili električno energijo. Šele potem so lahko konec tedna izvedli servis šestsedežnice, nadaljujejo pa s pripravo sedežnice za tehnični pregled, ki mu bo sledilo pridobivanje uporabnega dovoljenja, ki se jim izteče v decembru, je razložil Trobiš.

Do zadnjega so zato odlašali z odločitvijo, ali naj sploh začnejo s predprodajo smučarskih vozovnic, je priznal Trobiš, čeprav si tako zagotovijo še kako potrebna sredstva za pripravo opreme na sezono. »Po razgovorih s ključnimi deležniki nam je uspelo zagotoviti pogoje za pripravo in izvedbo letošnje sezone, tako da smo s predprodajo kot eno izmed zadnjih smučišč v Sloveniji začeli 19. oktobra,« je še pojasnil Trobiš, ki upa, da pozen začetek predprodaje vozovnic ne bo povzročil odliva smučarjev na druga smučišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 8. avgust 2014 / 11:12

Volkswagen 19. Ljubljanski maraton letos z novo traso

Samo en krog bo dovolj, da pretečete »Ljubljanca«.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.