Vodnik Krešimir in voznik našega avtobusa Zlatko, s katerima smo v treh dneh preživeli precej skupnega časa.

Deževni Neum

Tudi letos sta Gorenjski glas in Kompas organizirala obiranje mandarin v dolini Neretve. Tridnevno popotovanje pa je tokrat še dodatno obogatil obisk Mostarja, priljubljene prestolnice Hercegovine.

Tradicionalno obiranje mandarin (1)

Ko smo se v zgodnjih jutranjih urah v petek odpravili na pot, smo precej časa namenili pogovoru o vremenu, saj se je obetal bolj kot ne deževen konec tedna. Na srečo je vremenska napoved veljala le za prvi dan, ki pa smo ga v večini preživeli v avtobusu. Z Gorenjskega do Neuma oziroma Grand Hotela Neum, kjer smo bili tokrat nastanjeni, je kar precej ur vožnje.

Neum je pravzaprav občina in mesto v Bosni in Hercegovini, ki leži ob morju, z obeh strani pa ga obkroža Hrvaška. Ko se Slovenci pogovarjajo o njem, rečejo, da je to 'bosansko morje', Kompasov vodnik Krešimir Tomas pa nam je postregel še s kakšno zanimivostjo o samem Neumu. Teh 13 kilometrov njihove obale je bilo namreč vse do konca leta 1995 nekako zaprtih za domače turiste, saj so bile turistične kapacitete na razpolago le takratni bosanski eliti. In turizem je tisto, od česar Neum živi. Pozno popoldne smo se sprehodili še ob obali, mimogrede pa izvedeli, da je Bosna dežela, kjer morski dateljni – školjke, ki so sicer iz rodu dagenj – prosto najdejo pot na mize restavracij in gostiln. V Bosni namreč njihovo nabiranje ni prepovedano. Morski datlji živijo na apnenčasti podlagi, vendar niso pritrjeni, temveč vanjo vrtajo rove in v njih rastejo. Za nabiranje je zato treba razbijati kamnito morsko dno, da so zanimivi za nabiralce, pa morajo imeti vsaj dvajset let in več. Krešimir je še dodal, da se sem in tja kdo cinično pošali, da bi verjetno sosednji polotok Klek že izginil, če bi vsi morski datlji prišli iz Bosne … Je star maček v svojem poslu, ki najde odgovor na vsako vprašanje, in v treh dneh so ga ljudje enostavno vzljubili.

Tokratno obiranje mandarin smo popotniki Gorenj­skega glasa združili z obiskom Mostarja. Skozi Čapljino smo najprej prispeli do Počitelja, a smo ogled slikovitega srednjeveškega naselja ob Neretvi pustili za konec. Kraj je nastal v času osmanskega imperija in glavne mestne zanimivosti so se ohranile še iz tistega časa. Najprej smo se ustavili ob izviru Bune pri Blagaju, kjer pod 240 metrov visoko pečino stoji tekija oziroma samostan Tekija Blagaj. Gre v bistvu za izjemen spoj arhitekture in narave, samostan pa že vrsto let služi različnim redovom dervišev.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:40

Deset let Društva blejskih fijakerjev

Bled – Društvo blejskih fijakerjev letos praznuje desetletnico delovanja. Fijakerji ali izvoščki tudi v teh vročih poletnih dneh čakajo na svoje stranke v senci na postajališču za kočije ob Festiva...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 21. december 2010 / 07:00

Anketa: Enotni kot nikoli prej in potem

Dvajset let je, odkar smo se na plebiscitu izrekli za svojo lastno državo. Kako danes na to gledajo državljani, so se naša takratna pričakovanja izpolnila?

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Ekstremna kuhinja nenavadnih kombinacij

Včasih so jo poimenovali kar 'hudičeva', potem pa so gostje sem in tja malce čudno pogledali, češ saj vendar prihaja novo leto, december je bolj prazničen, čemu torej tako ime. Pa jim je ekipa zn...

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Muškatna juha z ingverjem in kapesanto

Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Nasveti / torek, 21. december 2010 / 07:00

Jaslice

Nisem prepričan, ali je božič največji cerkveni praznik, sem pa toliko bolj, da je najlepši. Verjetno, ker je decembra, ki ga imamo za tako lep mesec in ker se je usedel čisto na koncu leta, ko že vsi...