Slap na krožniku
Mrači se nad Danico. V šotoru prijetno – slavnostno razpoloženje na 46. zboru Gorenjske turistične zveze. Slavnostni nagovori, podeljevanje priznanj za najlepše urejene kraje na Gorenjskem, za prizadevno prostovoljno delo posameznih zaslužnih članov turističnih društev in za cvetoče bogastvo gorenjskih nageljnov. Nastopa otroških in odraslih folkloristov in še vedre viže ansambla. Prijateljsko kramljanje in izmenjave mnenj. Sladka posebnost večera – slap na krožniku, ki te dni dobi certifikat kot originalna bohinjska sladica Savica.
Ko prinesejo krožnik, je na desnem robu kot senca tolmuna borovničeva omakca, na levem robu vijuga zmletih orehov spominja na droben prodec, v sredini se dviga bel puhast in kremast zaobljen grmiček, ki spominja na vzkipelo peno vode in je pokapan z zlatimi kapljicami. Na vrhu grmička lebdi majhen barvast kvadratek s slapom Savice. Dekorativnost, za katero slastnost okusov ne zaostaja. Seveda me zanima, kdo je avtor sladice. Nasmejana in ljubezniva gospa Milena iz TD Bohinj mi pojasni, da se v sestavinah združi, kar je mogoče dobiti od Ukanca pa do Savice. Mleko, skuta, smetana, borovnice, orehi, med; edina tuja stvar med domačimi sestavinami je fruktoza ali sadni sladkor, sladkorni trs v Bohinju pač ne raste. Na vprašanje, kje je sicer mogoče dobiti kulinarično Savico, je odgovor: v gostilni Danica. No, pa sem dobila naslov, kamor lahko povabim sladkosnedke med prijateljicami in po dolgem sprehodu, ko se bodo zdaj zdaj zlatili macesni, kalorije ne bodo poseben greh.
Na poti domov premišljam, kako bi iz bohinjskih dobrot sestavila en hod za nedeljsko kosilo, in se seveda odločim za bohinjski sir v motovilčevi solati. Motovilec in oreh v Bohinju rasteta, sir je dober, jabolčni kis imajo, hruške tudi, hren … A tujkom – soli, popru, olju – se ne bo mogoče izogniti.
Motovilčeva solata z bohinjskim sirom
Za 4 osebe potrebujemo: 150 g motovilca, 150 g naribanega bohinjskega sira, 150 g krompirja, ki se ne razkuha, 2 jajci, 1 pest sesekljanih zelišč, sol, poper, 1 lonček kisle smetane, 2–3 žlice jabolčnega kisa, odvisno, koliko je kisel, 1 žlico vode, 2–3 žlice orehovega olja, 1 pest sesekljanih zelišč.
Skuhamo krompir in jajci in olupimo. Motovilec operemo in dobro osušimo ter ga nadevamo na krožnike. V skledi zmešamo kis, olje, kislo smetano in vodo, posolimo in popramo. Krompir, še malo topel, in jajci zrežemo na ploščke in umestimo v sredino krožnika, okrog nasujemo sir in izdatno pokapamo s prelivom. Ponudimo s kmečkim kruhom.
Motovilčeva solata z bohinjskim sirom in hruškami
Za 6 oseb potrebujemo: 250 g motovilca, 3 žlice grobo sesekljanih orehov, 3 srednje velike hruške, 240 g bohinjskega sira, orehovo olje, jabolčni kis, sol in poper, 1 žlico hrena, 1 pest sesekljanih zelišč.
Sir razrežemo na kocke. Motovilec operemo in osušimo. Hruške operemo, odstranimo peške, sadeže narežemo na režnje. Orehe popražimo brez maščobe. V skledi iz olja, kisa, soli, popra, zelišč in hrena razžvrkljamo preliv. Previdno vmešamo motovilec, sir in hruške. Posujemo s sesekljanimi orehi. Ponudimo z dobrim kruhom.
Pa dober tek!