Materin stolp
Še vedno v Landsbergu. Pozno popoldne čez most preko Lecha do Materinega stolpa. Oče slikarja sira Herkomerja je bil izjemen mizar, liberalno usmerjen, in se je iz Landsberga z družino preselil v Anglijo. Ko je Herkomer zaslovel, je ob nekdanjem družinskem posestvu 1880 kupil zemljišče za svoj atelje. Družina se je vrnila v Nemčijo. Materi je bilo dano, da je le zadnji dve leti življenja (1887/89) užila na domačih tleh. V njen spomin je zrasel pravljični stolp, ki je res tak, kot bi bila v njem zaprta Motovilka iz pravljice bratov Grimm. Zraven stolpa je muzej s Herkomerjevimi zbirkami. Bil je izjemen portretist in grafik … Lastita si ga Anglija in Nemčija.
Naslednje jutro nas še enkrat zvabi v Hudičevo kuhinjo. Legenda pravi, da so v Landsbergu pokopali žensko, ki je bila 'coprnica', pa je izginila iz groba in pustila v njem kup premoga. Prestrašeni meščani so ga prenesli k potoku v Hudičevi kuhinji in ga odvrgli v vodo, kjer se je sam vžgal, preden je ugasnil. In odtlej se še danes nad Hudičevo kuhinjo kadijo goste bele megle ali razpršene meglice. Meglic ni bilo, voda pa in v restavraciji Devils Kitchen tudi postrvi.
Kuhana postrv z zelenjavo
Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže postrvi, vsaka po okoli 300 g, 2,5 l vode, 0,34 l suhega belega vina, 2 korenčka, 2 šalotki, 1 reženj zeleninega gomolja, 6 vejic peteršilja, 2 lovorova lista, 1 vejico timijana, 2 ploščka neškropljene limone z lupino vred, 0,1 balzamičnega kisa, 1 žlico mešanih poprovih zrn, 1 žlico soli.
Olupimo šalotko, operemo korenček in zeleno. Korenček, zeleno, šalotko, vino in vsa zelišča damo v vodo, najbolje v ovalno posodo za pripravo rib, in postavimo na štedilnik.
Ko zavre, solimo in kuhljamo približno 30 minut.
Medtem očistimo postrvi in dobro speremo trebušno votlino, saj ostanki krvi neprijetno grenijo. Če hočemo postrv na modro, ne smemo odstraniti sluzi. Nato postrv solimo, a le od znotraj. Z debelejšim belim sukancem, ki ga s šivanko potegnemo skozi škrge, zvežemo skupaj glavo in rep.
Potem zavrelico precedimo v skledo, korenček in zeleno damo na toplo, zavrelico zlijemo nazaj v posodo in na dno položimo mrežico. Še enkrat zavremo, zložimo postrvi na mrežico, postrvi morajo biti prekrite s tekočino. Posodo prekrijemo, jo pustimo na najmanjšem ognju, da se ribe cmarijo od 12 do 15 minut. Naredimo preizkus: če iz mesa zlahka potegnemo hrbtno plavut, je riba kuhana.
Postrvi z ravno penovko previdno vzamemo iz zavretka, počakamo za hip, da se odtečejo, jih zložimo na krožnike, v odprtino pa nadevamo na kocke narezano zelenjavo. Zabelimo z maslom ali damo na mizo z nantsko omako, ki je zelo dobra, a izredno kalorična.
Nantska omaka
Za 4 osebe potrebujemo: 2–3 drobno zrezane šalotke, 2 žlici zavrelice, v kateri smo kuhali ribe, 2 dl suhega belega vina, 2 žlici vinskega kisa, 120 g mrzlega masla, sol in poper, 1 žlico limoninega soka.
Šalotko, vino in kis damo v zavrelico ter na močnem ognju dobro ukuhamo, da je pokrito le še dno posode. Zelo mrzlo maslo zrežemo na koščke, dodajamo postopoma in mešamo z metlico. Po okusu dodamo še limonin sok.
Ribe oblijemo po robu krožnika.
Pa dober tek!