Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 7. december 2022 / 20:08

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan

Kranj – Znana sta finalista vaterpolskega finala pokala Slovenije. Čeprav je Ljubljana Slovan na povratni polfinalni tekmi v Kranju igrala neodločeno (11 : 11) z ekipo Calcit Water Polo, se je zane...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (16. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (16.krog - odigran 3.2. in 4.2.): Citypark Strele : G...

Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Člani Triglava v polfinalu, članice izgubile

Kranj - V soboto sta bili odigrani še dve tekmi četrtfinala v slovenski hokejski ligi. Kranjski Triglav je v Zalogu s 4:7 (0:1, 2:2, 2:4) premagal Slavijo. Dva zadetka...

Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Kamnik Slovan namučil Triglav

Kranj - V soboto sta bili odigrani le dve tekmi v 8. krogu prvega dela državnega članskega prvenstva za vaterpoliste. Obe tekmi sta se odigrali v kranjskem pokritem ol...

GG Plus / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Veliko zanimanje za naravoslovje

Neformalni informativni dan Študenti dijakom, ki ga pripravlja Klub študentov Kranj, je letos obiskalo okrog petsto prihodnjih brucev.

Gorenjska / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Anketa: Mraz nam ne pride do živega

Zima kaže svoje zobe in temperature zraka že nekaj dni vztrajajo pod ničlo. Mimoidoče smo tokrat poiskali v Žireh. Pri minus osmih stopinjah smo jih vprašali, kako prenašajo mraz in kaj naredijo, da j...