Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 26. september 2016 / 12:49

Peti mednarodni festival Likovnih umetnosti

Kranj – Z novinarsko konferenco in odprtjem prve razstave se bo v ponedeljek, 26. septembra, ob 11. uri začel že tradicionalni, 5. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU. Prva festiva...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 20. september 2023 / 06:00

RANE EKRANA

Škofja Loka / sreda, 20. september 2023 / 19:43

S kužki rišemo nasmehe

Škofja Loka – Ambasadorji nasmeha pripravljajo humanitarno akcijo S kužki rišemo nasmehe. Potekala bo to soboto, 23. septembra, med 9.30 in 11. uro na Trgu pod gradom v Škofji Loki.

Medvode / sreda, 20. september 2023 / 19:42

V Režijskem obratu iščejo pomoč študentov

Medvode – V Režijskem obratu Občine Medvode iščejo pomoč dveh študentov ali študentk. Pomoč potrebujejo predvsem pri vzdrževanju javnih površin in objektov v upravljanju Režijskega obrata (tržnica,...

Kronika / sreda, 20. september 2023 / 19:41

Na Brani skala padla na plezalko

Med plezanjem po pobočju Brane je na alpinistko padla skala, tuji pohodnik si je pri slapu Peričnik zvil gleženj, na Veliki planini je krava poškodovala dve osebi ...

Kranjska Gora / sreda, 20. september 2023 / 19:39

Pregledna razstava Korošci plezajo

V Slovenskem planinskem muzeju bo vse do sredine oktobra na ogled gostujoča razstava Koroškega pokrajinskega muzeja – Korošci plezajo.