Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 28. december 2007 / 07:00

Brežani kupili in napolnili hladilnik

Breg ob Kokri - Septembra, ko so v Železnikih pustošile poplave, so mediji objavili prošnjo starejše gospe, ki je prosila za rabljen hladilnik. Brane Likozar je na Bregu o...

Objavljeno na isti dan


Šport / / 07:00

Kamničanke izgubile

Odbojkarice Calcita Kamnika so kar malce nepričakovano izgubile prvo četrtfinalno tekmo letošnje končnice. Po vodstvu z 2:0 v Kopru so Kamničanke nerazumljivo popustile in dovolile domači vrsti,...

Šport / / 07:00

Triglav : Branik 16:7 (7:3, 2:2, 3:0, 4:2)

Kranj – Pokriti olimpijski bazen v športnem centru Kranja, gledalcev 80, sodnika Margeta in Homovec (oba Kranj). Triglav: Šujica, Murgič, Anzeljc 2, Štirn 2, A...

Šport / / 07:00

Lokostrelci začeli z novo sezono

Dolenjske Toplice - Kar 178 lokostrelcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, iz 34 klubov, se je zbralo na uvodnem 3-D tekmovanju sezone v Dolenjskih Toplicah. Izredno razveseljivo...

Šport / / 07:00

Mladi risi zmagali na Nizozemskem

Hokejska reprezentanca Slovenije do 16 let se je v Tillburgu na Nizozemskem udeležila mednarodnega turnirja in ga brez poraza tudi osvojila.

Šport / / 07:00

Kuhar najboljši pri članih

V soboto so se tekmovalni turni smučarji pomerili na zadnji letošnji preizkušnji za Slovenski pokal, ki je štela tudi za državno prvenstvo posameznikov.