Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 12. november 2010 / 07:00

Vlomilci skozi zid do nakita

V Škofji Loki so preiskovali vlom v zlatarno v Blaževi ulici, od koder so odnesli za najmanj 70 tisočakov nakita, pred štirimi leti pa je škofjeloško zlatarno obiskal oboroženi ropar.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 8. junij 2019 / 17:35

Blejci v boju za drugo nogometno ligo

Kranj – Nogometaši v tretji slovenski nogometni ligi – center so v soboto odigrali tekme zadnjega kroga. Rezultati gorenjskih ekip: Bled Hirter – Ivančna Gorica 1 : 0, Žiri – Svoboda Ljubljana 1 :...

Slovenija / sobota, 8. junij 2019 / 16:10

Po letu dni GDPR-ja

Pred zadnjimi evropskimi volitvami je med drugim potekala tudi razprava o vprašanju, kaj smo Slovenci pridobili s članstvom v Evropski uniji. Sodim med zagovornike stališča, da so koristi...

Železniki / sobota, 8. junij 2019 / 16:10

V Železnikih za izredni odstrel volka

Občina Železniki je zaradi napadov volka na njenem območju predlagala izredni odstrel te zveri.

GG Plus / sobota, 8. junij 2019 / 16:09

Oče

Petrina mama je med vojno zanosila z nekim Nemcem. Bil je dobričina, otrokom je zmeraj delil bombone ali pa jim je iz hiše, kjer so imeli Nemci postojanko, prinesel štruco belega kruha. Zato so mu...

Gospodarstvo / sobota, 8. junij 2019 / 16:06

Poostrili nadzor

Kranj – Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta ob koncu maja začeli poostreni nadzor nad sezonsko prodajo sadja in zelen...