Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 12:06

Srečanje s Francijem

Potem pa je Minkina mama nenadoma zbolela, začela je pokašljevati, in dokler ni nekoč bruhnila kri, so se vsi skupaj tolažili, da jo je napadel le malo bolj trdovraten prehlad. Kljub težki diagnozi...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 23. december 2021 / 21:08

Silvestrovanja na prostem ne bodo dovoljena

Ljubljana – Silvestrovanja na prostem ne bodo dovoljena, bodo pa na silvestrovo lahko gostinski obrati odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami, pogoj pa bo opravljen...

Kronika / četrtek, 23. december 2021 / 17:38

V krožišču izsilil prednost

Mengeš – V petek okoli 18.30 se je na obvoznici v krožišču pri bencinskem servisu v Mengšu zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnega vozila in kombija. Povzročil jo je...

Kranj / četrtek, 23. december 2021 / 17:38

Izbrali najbolj urejene hiše

Kokrica – Turistično društvo (TD) Kokrica je tudi letos izpeljalo ocenjevanje urejenosti hiš in vrtov, zaradi trenutne epidemiološke slike pa priznanj in nagrad niso mogli podeliti na odpovedani pr...

Šport / četrtek, 23. december 2021 / 17:35

Tadeju Pogačarju nova lovorika

Po športniku leta je postal še kolesar leta.

Kronika / četrtek, 23. december 2021 / 17:35

Med obračanjem nasedel

Kranj – Na Savski cesti v Kranju je v četrtek popoldan pri obračanju voznik tovornega vozila nasedel na klančino ob cestišču. Pri tem je predrl rezervoar za gorivo, ki je začelo iztekati na cestišč...