Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 10:41

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. december 2023 / 00:54

Nove orgle v Špitalski cerkvi

Ideja je zorela desetletja, uresničila pa se je na predvečer dne, ko poteka sklop prireditev Ta veseli dan kulture. V Špitalski cerkvi na Spodnjem trgu v Škofji Loki bo odslej velikokrat slišati mogoč...

Kranj / sreda, 13. december 2023 / 00:45

S prenovo hidroelektrarne do zelene elektrike

V Kranju so pred dnevi uradno odprli prenovljeno hidroelektrarno Standard, s katero povečujejo delež obnovljivih virov energije. Mestna občina Kranj je ob objektu uredila parkirišče, v neposredni bliž...

Šport / sreda, 13. december 2023 / 00:44

V lovu na vstopnice

Kdo se ne spomni zasneženega igrišča iz Ukrajine 17. novembra leta 1999, ko je slovenska reprezentanca v Kijevu poskrbela za nogometno evforijo v Sloveniji, saj se je prvič kot samostojna država uv...

Žirovnica / sreda, 13. december 2023 / 00:43

Četrta Božična piškotarna

Žirovnica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica že četrtič organizirata Božično piškotarno za občinske otroke, ki bodo letos prejeli paket s sestavinami i...

Šenčur / sreda, 13. december 2023 / 00:42

S centrom do razvoja turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj in Občina Šenčur sta v okviru aktivnosti Poletje in jesen na Trbojskem jezeru predstavila idejo o vzpostavitvi turističnoinformacijskega centra v Trb...