Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 14. oktober 2011 / 07:00

Miran Šubic je predsednik NK Triglav Kranj

Brdo pri Kranju – V ponedeljek so se na volilni skupščini sestali delegati ND Triglav 2000 in po obravnavi poročil in sprejetju novega Statuta razrešili staro vodstvo in izbrali novo. V no...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Quartissimo feet. Martina odleteli v Moskvo

Danes ob 11.20 so z Letališča Jožeta Pučnika na 54. izbor za pesem Evrovizije v Moskvo odpotovali slovenski zmagovalci Eme Quartissimo s pevko Martino.

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Tudi letos znižali sodni zaostanek

Na Okrožnem sodišču v Kranju so tudi lani zmanjšali število vseh nerešenih zadev in sodni zaostanek. Po drugi strani se je povečalo število nerešenih preiskovalnih, kazenskih, pravdnih in gospodarskih...

Šport / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Mladinci so si zagotovili nastop na EP

Kranj – V poljskem mestu Gorzow je bil od petka, 1. maja, do nedelje, 3. maja, kvalifikacijski turnir za uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo, na katerem so sodelovale vater...

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Našli žensko truplo

Serjuče – V torek dopoldne so v Serjučah v občini Domžale v vodnjaku našli truplo 71-letne ženske. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Kranj Maja Adlešič,...

Kronika / ponedeljek, 4. maj 2009 / 07:00

Kriminal

Vlomilci v Mednem Medno – V Mednem so pred dnevi »gostili« vlomilce. Najprej so vlomili v gostinski lokal, nato pa še v stanovanjsko hišo. Iz lokala so odnesli za dve...