Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 22. oktober 2020 / 15:53

Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 20. september 2016 / 07:00

Pogovor ob Tuškovi razstavi

Kranj – V okviru razstave Rdeče, modro, oblo ... akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada Vinka Tuška bo v torek, 20. septembra, ob 18. uri v Galeriji Prešernovih nagrajencev...

Razvedrilo / torek, 20. september 2016 / 13:35

Na Trainu večer za glasbene sladokusce

Kranj – Na Trainstation SubArt danes, 20. septembra, ob 20. uri prihajajo trije vrhunski in svetovno znani glasbeniki. Trinity je projekt legendarnega basista Jonasa Hellborga, ki je sodeloval že z...

Nasveti / torek, 20. september 2016 / 13:33

Kuhanje

Pri nas doma kuhamo veliko in ves čas. Najpogostejša hrana so juhe in enolončnice. Za veliko družino je to najpreprostejše, vedno se lahko pogreje, po možnosti kaj ostane še za naslednji dan ali se...

Razvedrilo / torek, 20. september 2016 / 13:32

Siddharta v četrtek na Khislu

Kranj – Akustični koncert zasedbe Siddharta bo potekal v četrtek, 22. septembra, ob 20. uri na Letnem gledališču Khislstein. Koncert je bil zaradi slabega vremena prestavljen, že kupljene vstopnice...

Kronika / torek, 20. september 2016 / 13:32

O razsvetljavi sedaj sodišče

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju razsvetljave na kranjski skakalnici se morajo na sodišču zagovarjati Primož Ulaga, Jaro Kalan in Zvonko Štefe. Kalan krivdo že zanikal.