Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 23. november 2015 / 16:15

Vlomilec odnesel denar

Medvode – Medvoški policisti so v sredo zvečer prejeli obvestilo o vlomu v stanovanjsko hišo na območju Medvod. Pri ogledu kraja so ugotovili, da je neznani storilec tistega dne vlomil skozi atrijs...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 14. avgust 2024 / 09:29

Festival Fragmenti

Kranj – Fragmenti je majhnem, a raznolik festival, ki ga bo gostilo staro mestno jedro Kranja. To je prva edicija festivala, ki želi postati vsakoletni dogodek. S festivalom, ki ga je organizator p...

Mengeš / sreda, 14. avgust 2024 / 09:26

V Mengšu korak bližje vrtcu

Občina Mengeš je že pridobila zemljišče za novi vrtec.

Jesenice / sreda, 14. avgust 2024 / 09:26

Počastili krajevni praznik

Jesenice – Krajevna skupnost Podmežakla je v soboto dopoldne v tamkajšnjem parku pripravila tradicionalno srečanje krajanov in s tem počastila praznik krajevne skupnosti, 10. avgust, posvečen spomi...

Zanimivosti / sreda, 14. avgust 2024 / 09:25

Mehiška pustolovščina gorjanskih učencev

Julija se je sedem učencev Osnovne šole Gorje v spremstvu petih odraslih podalo na pustolovščino v Mehiko, kjer so na mednarodnih otroških igrah ICG v različnih športnih disciplinah zastopali svojo ob...

Radovljica / sreda, 14. avgust 2024 / 09:02

V Lesce prihajajo legendarni hrošči

Lesce – VW Hrošč klub Slovenija v prihajajočem koncu tedna na letališču v Lescah pripravlja srečanje starodobnih Volkswagnovih vozil. Ljubitelji legendarnih hroščev se bodo začeli zbirati že v četr...