Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 17. december 2017 / 15:01

Pogled preko meje

Gorenjski glas se je kmalu po začetku izhajanja začel ozirati preko državne meje: največ na Koroško, deloma pa tudi v Italijo, v Kanalsko dolino, na Trbiž in v njegovo okolico. Profesor Črtomir Zor...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 07:00

Jesenov ožig že na Gorenjskem

Jesenov ožig povzroča na velikem jesenu sušenje poganjkov ter venenje in prezgodnje odpadanje listov.

Gospodarstvo / / 07:00

Prevzemna ponudba za Žičnice Vogel

Ljubljana - V ponedeljek je KD Kapital, finančna družba, d. o. o., objavil prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Žičnice Vogel Bohinj, za kar je pridobil dovoljenje Agencije z...

Gospodarstvo / / 07:00

V Petrolu predlagajo 5,9 evra dividende

Ljubljana - V Petrolu so ob koncu lanskega leta imeli 14,6 milijona evrov bilančnega dobička. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi ga 12,3 milijona evrov namenili za izp...

Gospodarstvo / / 07:00

Ogledali so si vrtnarijo, kmetijo in cerkev

Preddvor - V Turističnem društvu Preddvor so prejšnja leta pripravljali predavanja o gojenju rož in krasitvi domov v domu krajanov v Preddvoru, tokrat pa so se odločili za stroko...

Nasveti / / 07:00

Izkopljimo korenino bedrenca

"Čaj lajša v dihalih astmo in katar, hripavost, topi sluz. Z nesladkanim grgramo in čistimo grlo. Obnese se pri angini in bronhitisu ter vnetju v grlu, prehladih ...," tako je delček bedrenčevih zdrav...