Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. november 2017 / 14:45

Zahteva vrnitev na policijo

Ljubljana – Ljubljansko delovno in socialno sodišče je ta teden znova obravnavalo tožbo, ki jo je nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj vložil zoper ministrstvo za notra...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:42

Miss Slovenije Leščanka

Zmagovalka letošnjega izbora Miss Slovenije 2014 je postala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc. Naziv prve spremljevalke je prejela Anja Mihelič, druga pa je bila Anja Kragelj. Julija bo tako zastopal...

Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:36

Dež jih ni pregnal

Kljub dežju je bilo živahno na tromeji, Hrastov memorial bo čez dve leti dopolnil dvajset let, najlepšo slovensko popevko je zapela Darja Švajger, sobotno pivsko in modno Jesen v mestu pa so zaradi de...

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2014 / 13:30

Marijina kapelica spet stoji

Na Poljanski cesti v Gorenji vasi so na mestu, kjer je nekoč že stala, znova postavili kapelico po originalnem načrtu Josipa Šubica.

Naklo / četrtek, 18. september 2014 / 13:29

Spomin na poslednji boj

V nedeljo je minilo 72 let od spopada drugega bataljona Kokrškega odreda z Nemci v Udin borštu, v katerem je bilo ubitih 24 partizanov.