Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 15. januar 2014 / 15:48

S platna v steklo

V ponedeljek so v Muzeju Občine Šenčur odprli likovno razstavo akademskega slikarja Draga Bušića iz Zagreba in oblikovalke stekla in vitrajev Lene Šajn z naslovom Ti in jaz, skupaj riševa ta čas.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 11. februar 2022 / 16:04

Pahor razpisal redne volitve v državni zbor

Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade podelil kandidatu, ki bo zbral vsaj 46 podpisov podpore poslancev.

Kultura / petek, 11. februar 2022 / 15:55

V mesto po kulturo

Slovenski kulturni praznik je letos – sicer pod določenimi omejitvami zaradi epidemije – spet potekal v živo in moč je bilo najti nekaj umetniških užitkov.

Šport / petek, 11. februar 2022 / 15:52

Nogometaši znova na zelenicah

V Prvi ligi Telemach se ta konec tedna začenja spomladanski del prvenstva.

Šport / petek, 11. februar 2022 / 15:51

Prevc ima komplet medalj

Člana zlate skakalne ekipe sta tudi Gorenjca Nika Križnar in Peter Prevc.

Zanimivosti / petek, 11. februar 2022 / 15:50

Tekmovanje v smučanju po starem odpovedano

Škofja Loka – Mednarodno tekmovanje v smučanju po starem, ki je bilo predvideno za jutrišnji dan in bi ga člani Društva Rovtarji v Škofji Loki organizirali že dvaindvajsetič, je zaradi aktualnih zd...