Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 20. junij 2024 / 07:47

Začetek sezone na Gorenjski plaži

Tržič – Letni bazen na Gorenjski plaži v Tržiču je od minulega konca tedna že na voljo obiskovalcem. Kot so napisali na Facebooku, je kopanje možno vsak dan od 9. do 19. ure, jutranje rekreacijsko...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 3. november 2008 / 07:00

Moj svet je tudi tvoj svet

»Z nasmehom solza in s soncem dežja se je rodila ta plošča. Je iskrena, preprosta in polna življenja. Delček nje vsak nosi v sebi. Zato je ne išči. Ona te bo našla in nagovorila, ko boš to žel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2008 / 07:00

Lastniki gozdov proti državi, ne proti lovcem

Združenje lastnikov gozdov zahteva moratorij na izvajanje uredbe o koncesijah za gospodarjenje z divjadjo, kmetijsko ministrstvo vztraja pri svojem.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2008 / 07:00

V Domelu se krizi že prilagajajo

Globalna finančna kriza že pomembno vpliva na prodajo sesalnikov in elektromotorjev. Do konca leta so že ali še bodo zmanjšali število delavcev za 82, če pa se bo kriza še zaostrila, razmišljajo o skr...

Prosti čas / ponedeljek, 3. november 2008 / 07:00

V mistiko zavita Mina

Skupina Melodrom je s svojim glasbeno-vizualnim performansom navdušila obiskovalce kranjskega Izbruha.

Prosti čas / ponedeljek, 3. november 2008 / 07:00

Pionir elektronike v Ljubljani

Jean Michel Jarre spada med največje glasbene genije vseh časov. V njegovo čast so poimenovali celo asteroid - 4422 Jarre. 7. novembra bo nastopil v ljubljanski mali Hali Tivoli.