Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 20. november 2014 / 11:43

Tradicionalno najlepše doma

Turistično društvo Naklo je podelilo priznanja za lepo urejene hiše in vrtove.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Bojan Križaj ni več direktor

Nekdanji odlični tržiški smučar je bil v iskanju denarja za slovensko alpsko smučanje očitno premalo uspešen.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Waltin je novi selektor hokejske reprezentance

Od danes naprej ima naša hokejska reprezentanca novega selektorja, to je izkušeni 54-letni Šved Mats Waltin.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Z Zvonetom nazaj v Afriko

Ob okrogli polstoletnici si človek lahko želi marsikaj, eden naših najbolj znanih svetovnih popotnikov Zvone Šeruga pa si je po skoraj dveh desetletjih spet zaželel potovanja z motorjem v Afriko.

Kronika / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Nesreče

Padel pod traktor Košiše - V petek okoli 16.30 so Policijsko postajo Kamnik obvestili, da se je v gozdu pri kraju Košiše smrtno ponesrečil 75-letni do...

Kranj / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Večina volivcev za Tenetiše

Na referendumu je 85,19 odstotka volivcev podprlo gradnjo centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše pravi, da je referendum padel, ker je nekaj čez tisoč tamkajšnjih...