Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 15. december 2006 / 06:00

Učiteljice bi se najraje zjokale

Pismo dedku Mrazu: "Učenci Podružnične šole Žabnica smo zelo pridni. Prosimo te, če lahko prišepneš občinskim veljakom, da smo vredni dostojnejših šolskih prostorov."

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 31. oktober 2018 / 11:00

Iskren spomin je v srcu, zato prižgimo svečo manj

Akcija: nagrobna sveča namesto 1,49 evra (samo) 0,89 evra. Ali pa: z opravljenim nakupom ste pridobili še kuponček za tridesetodstotni popust na sveče. Vam je to nekam znano, kajne? Akcije...

Volitve 2019 / sreda, 31. oktober 2018 / 10:58

Židan podprl Zadnikarja kot kandidata za župana

Bistrica pri Tržiču – Nedavnega druženja Socialnih demokratov (SD) v Old English House v Bistrici sta se udeležila tudi njihov predsednik in glavni tajnik Dejan Židan in Dejan Levanič. Židan je izr...

Volitve 2019 / sreda, 31. oktober 2018 / 10:58

Sajovic želi priteči skozi cilj

Cerkljanski župan Franc Čebulj bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral sedmič, največkrat med gorenjskimi župani. Devet pa jih bo poskusilo na volitvah četrtič, med njimi tržiški župan Borut S...

GG Plus / sreda, 31. oktober 2018 / 10:29

Cankarjeva Snovanja

Leto 2018 mineva tudi v znamenju stote obletnice smrti Ivana Cankarja (1876–1918). Vrstijo se dejanja, ki pisateljevo življenje in delo prikazujejo v novi luči in e-času primerno. Cankarju se seveda p...

Kranj / sreda, 31. oktober 2018 / 10:26

Zemljevid za gibalno ovirane osebe

Kranj – Pred kratkim je Mestna občina Kranj v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije izdala prvi zemljevid dostopnih lokacij za gibalno ovirane osebe. Zemljevid je namenjen kot pripomoček ob...