Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 3. december 2014 / 15:24

Predsednica ostaja Ljudmila Novak

Vrhnika – Na kongresu Nove Slovenije na Vrhniki so člani za predsednico ponovno izvolili Ljudmilo Novak, ki je dobila tričetrtinsko podporo pred protikandidatom Alešem Hojsom. Oba kandidata sta pre...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 30. januar 2015 / 19:24

Dežurstvo za potrjevanje vezanih knjig računov

Kranj – Zavezanci, ki so doslej pri gotovinskem poslovanju izdajali račune iz paragonskih blokov (razen zakonsko določenih izjem), to lahko zadnjič storijo še danes, v petek, že jutri, v soboto, pa...

Šport / petek, 30. januar 2015 / 18:57

Peter in Špela razrezala torto

Med tekmama na Japonskem in v Nemčiji so smučarski skakalci zadnje uspehe proslavili s torto, pridružile pa so se jim tudi skakalke, ki v tej zimi dosegajo odlične uvrstitve.

Šport / petek, 30. januar 2015 / 17:42

Triglav boljši od prvoligaša

Radomlje – Nogometaši kranjskega Triglava so odigrali tretjo pripravljalno tekmo. Na igrišču v Radomljah so z 1:3 (1:1) premagali Kalcer Radomlje. Zaradi bolezni prvoligaši niso nastopili v najmočn...

Škofja Loka / petek, 30. januar 2015 / 13:13

Drevi koncert za oškodovane v požaru

Škofja Loka – V Škofji Loki poteka zbiranje pomoči za družine, oškodovane v silvestrskem požaru. Denar zbirajo na računu Rdečega križa Škofja Loka SI56 0700 0000 0187 397 (sklic 00 235, namen: poža...

Humor / petek, 30. januar 2015 / 13:12

Od zadaj

Tajkunska evolucija: najprej ukradem, potem premoženje uspešno skrijem, se izogibam sodišču, pišem pritožbe, po pravnomočni obsodbi hudo zbolim in postanem trajno nezmožen odslužiti zaporno kazen.