Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2018 / 13:22

Mirna roka

Mirna roka in oster pogled sta pomembna za strelca, ki meri v tarčo s ciljem, da zadene v črno. Kolikokrat je v polno v svojih dveh mandatih zadel škofjeloški župan Miha Ješe, volivci na nedeljskih...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:17

Za nov avtobusni terminal

Na kranjski občini so pripravili predstavitveno brošuro o prenovi širšega območja načrtovanega avtobusnega terminala, anketa pa je nato pokazala, da tako krajani Zlatega polja kot drugi Kranjčani podp...

Kronika / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:16

Pričal tudi nekdanji minister

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je zatrdil, da o podrobnostih projekta novih štirisedežnic na Voglu ni bil seznanjen. »Sprejemal sem le formalne odločitve,« je dejal.

GG Plus / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:15

V veganskih čevljih bo obhodil svet

Kranjčan Žan Rebolj je lani maja odšel od doma, saj se je odločil, da bo spoznaval svet. Večinoma hodi peš in dokazuje, da ima kot vegan dovolj energije za vedno nove podvige.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:14

Orel Sky prestrašil čivavo

Planinski orel Sky, ki je v lasti Nika Marčiča z Blejske Dobrave, je pred dnevi v Kamniku zgrabil in pošteno prestrašil malo čivavo. Ta je k sreči ostala nepoškodovana, Sky pa je postal prava medijska...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 20:44

Javno o zgodnji obravnavi

Poslanka SMC dr. Jasna Murgel skupaj s strokovnjaki na okroglih mizah predstavlja zasnovo zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Predstavitev za gorenjsko javnost je bila v Škofji Lok...