Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 10. december 2010 / 07:00

Avtobus zadel otroka

Naklo - V ponedeljek popoldne je na avtobusnem postajališču v Naklem voznik avtobusa trčil v otroka. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je 43-letni voznik avtobusa zapel...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 25. september 2012 / 07:00

Za šolo raste modularni vrtec

Komenda - Občina Komenda je skoraj dva mandata načrtovala gradnjo vrtca v okviru medgeneracijskega središča, ker pa svetniki projekta tik pred uresničitvijo niso podprli, so morali...

Gorenjska / torek, 25. september 2012 / 07:00

Okrogla miza za stanovalce središča Kamnika

Kamnik - Občina Kamnik in Skupina Štajn pripravljata okroglo mizo za pripravo Strategije razvoja in oživitve mestnega središča Kamnika, ki je namenjena stanovalcem, lastniko...

GG Plus / torek, 25. september 2012 / 07:00

Skupaj izbiramo cvetje, kuhamo ...

Osrednji dogodek letošnjega šolskega leta v organizaciji Biotehniškega centra Naklo bodo Trendi v floristiki. Mladi cvetličarji pa bodo prvič opravljali izpit FlorCert.

Avtomobilizem / torek, 25. september 2012 / 07:00

Balada za umirjanje

Test: Kia Rio Sport Sedan 1.4 CVVT EX Plus

GG Plus / torek, 25. september 2012 / 07:00

Jesenska opravila

Za nami je pestro poletje, ki ljubiteljem vrtov ni bilo preveč naklonjeno, saj je bilo polno vremenskih presenečenj, sprememb in nevšečnosti. Toda kljub temu so vrtovi obrodili, zato sta pred nami še...