Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Nogometno igrišče v Naklem

Tri kratka vprašanja smo zastavili tudi prebivalcem Nakla. Zanimalo nas je, kje bi bilo najbolje urediti novo nogometno igrišče, kako je v Naklem poskrbljeno za prometno varnost in kaj bi morali najpr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 2. december 2008 / 07:00

Večina delnic se je podražila

V preteklem tednu je gibanje delniških tečajev prineslo nekaj optimizma na Ljubljansko borzo.

Gospodarstvo / torek, 2. december 2008 / 07:00

Izdali še 7.505 dohodninskih odločb

Ljubljana - Republiška davčna uprava je v petek izdala dohodninske odločbe še 7.505 zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine ali napoved za odmero dohodnine. D...

Gorenjska / torek, 2. december 2008 / 07:00

Nagrajenci MO Kranj za leto 2008

Na današnji slovesnosti ob prazniku bodo podelili tudi občinske nagrade, naziv častnih občanov Mestne občine Kranj pa bosta od letos naprej nosila prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in Marko Aljančič.

Kranj / torek, 2. december 2008 / 07:00

Kranj na poti k preporodu

Osrednja gorenjska občina v december 2008 stopa z javno razpravo o razvojni strategiji za prihodnjih petnajst let. Župan Damijan Perne je po dveh letih županovanja zadovoljen z opravljenim delom.

Avtomobilizem / torek, 2. december 2008 / 07:00

Na kratko

Porche: V novem Porschejevem muzeju so v delu zadnje priprave za odprtje, 31. januarja 2009. 5.600 kvadratnih metrov veliko razstavišče je postavljeno na samo tri tako...