Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 19. november 2014 / 10:55

Viva Espanija! Učitelji stavkajo (3. del)

Na sprehodu po Soriji, med spoznavanjem pesnikov in občudovanjem narave, so moški vneto debatirali o religiji. Belgijo sta zastopala dva učitelja: računalničar, ki je bil tudi vodja celotn...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 8. maj 2024 / 17:50

Rasim, France in Sašo

»Za božič se je Rasim, na poti v svoje rodne kraje, kjer je imel družino, ustavil tudi v naši ulici. Mami in Sašo sta nekam šla, bila sem sama doma. Ko sem mu odprla vrata, sem za trenutek...

Slovenija / sreda, 8. maj 2024 / 16:59

Kri je »častilo« več kot dvesto petdeset študentov

Kranj – Prejšnji mesec je potekala vseslovenska študentska krvodajalska akcija »Častim pol litra!«. Akcijo že več let zapored organizira Študentska organizacija Slovenije v sodelovanju s študentski...

Razvedrilo / sreda, 8. maj 2024 / 16:58

Stodrugi rojstni dan Slavice Gartner

V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah je zadnji četrtek v aprilu praznovala stodrugi rojstni dan Slavica Gartner. Praznovanja se je udeležila tudi njena sestrična Antonija Arhar, sicer tudi stanovalka...

Kultura / sreda, 8. maj 2024 / 16:56

Perku iris za življenjsko delo

Ljubljana – Združenje filmskih snemalcev Slovenije je nedavno podelilo nagrade iris za filmsko fotografijo. Nagrado za življenjsko delo je prejel Kamničan Valentin Perko, sicer magistrant slovite p...

Zanimivosti / sreda, 8. maj 2024 / 16:10

Naj zmaga žoga

Nedavno so na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica pripravili že tradicionalni dogodek, košarkarski turnir Žoga 1:0 Droga. Na koncu so se zmage veselili dijaki Ekonomske gimnazije in srednj...