Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Začetek rekonstrukcije regionalne ceste

Žirovnica - Težko pričakovana rekonstrukcija regionalne ceste skozi Žirovnico ter gradnja pločnika in avtobusnih postajališč ob njej se je ta teden le pričela. Ta čas na cesti po...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 11. avgust 2023 / 06:00

10 x 2 vstopnici za sejem Agra za naročnike Gorenjskega glasa!

61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Šport / petek, 11. avgust 2023 / 17:00

Loški nogometaši so tekmo preložili

Škofja Loka – Po poplavah minuli konec tedna so preložili nogometne tekme v slovenskih ligah. V Prvi ligi Telemach bodo Domžale jutri ob 17.30 gostovale pri Olimpiji, Kalcer Radomlje pa bo ob 20.15...

Gorenjska / petek, 11. avgust 2023 / 16:55

Na najbolj prizadetih območjih bo od sobote veljal poseben režim za dostop prostovoljcev

Ljubljana – Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je z odredbo določil, da za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč in Mozirja od sobote do preklica zaradi varnosti velja poseben režim z...

Gorje / petek, 11. avgust 2023 / 16:55

Soteska Vintgar zaradi sanacije po poplavah zaprta

Gorje – Vodna ujma, ki je pred tednom dni prizadela večji del Slovenije, ni prizanesla niti soteski Vintgar. Narasla voda je odnesla nekaj infrastrukture, prinesla naplavine lesa in hudourniške nan...

Slovenija / petek, 11. avgust 2023 / 12:57

Iz solidarnostnega sklada štiristo milijonov

Po petkovih uničujočih poplavah na prizadetih območjih interventne službe še naprej poskušajo zagotoviti čim bolj normalne razmere. Zbirajo se sredstva za pomoč prizadetim, pomoč prihaja tudi iz tu...