Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / petek, 14. december 2018 / 11:49

Dobrodelni Božičkov tek in pohod

Domžale – V Domžalah bodo v soboto, 15. decembra, pripravili dobrodelno rekreativno prireditev, na kateri bodo zbirali denar za zavod Cirius Kamnik in nakup prilagojenih fitnes naprav za invalidno...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 22. maj 2014 / 13:11

Dobrodelni koncert v Adergasu

Adergas – Katja Kern in Matej Meglič se poleti v okviru projekta Gremo v Mongolijo kot prva slovenska dobrodelna odprava podajata na 13.000 kilometrov dolgo pot, ki jo bosta preko enajstih držav pr...

Kranj / četrtek, 22. maj 2014 / 12:58

Soočilo se je sedem kandidatov

Na povabilo Društva za razvoj kritične misli Odgovor se je v Kranju soočilo sedem kandidatov za poslance v Evropski parlament.

Gospodarstvo / četrtek, 22. maj 2014 / 12:46

Začutite prednosti lesene montažne hiše

Kranj – Jelovica bo v soboto, 24. maja, od 10. do 17. ure na Cesti na Brdo 10 v Kovorju pri Tržiču predstavljala svojo leseno hišo. S tem želijo novograditeljem in vsem, ki jih zanima sodobna gradn...

Kranj / četrtek, 22. maj 2014 / 12:45

Rok za doplačilo dohodnine poteče 30. maja

Kranj – Davčni zavezanci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2013 z datumom odpreme 31. marec 2014 in imajo doplačilo dohodnine, morajo razliko doplačati do vključno 30. maja, kot...

Razvedrilo / četrtek, 22. maj 2014 / 12:44

Humanitarni Thrash

Legendarna kranjska skupina Sarcasm se konec tedna odpravlja na Thrash festival v Novi Sad – zaradi katastrofalnih razmer v Srbiji bo koncert humanitarne narave.