Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 5. november 2009 / 07:00

Kar se večno zdi

Dejan Lapanja je pred časom izdal album Ni časa za preroke, na radijskih postajah pa že lahko slišimo pesem Kar se večno zdi.

Objavljeno na isti dan


Komenda / petek, 20. november 2009 / 07:00

Odprli prva modularna vrtca

V Škofji Loki so včeraj slovesno odprli prvi modularni vrtec na Gorenjskem. Tudi v Komendi od ponedeljka deluje štirioddelčni modularni vrtec.

Prosti čas / petek, 20. november 2009 / 07:00

Enajsti Dorijev večer

V petek, 20. novembra, bo v Laškem enajsti Dorijev večer, na katerem bosta Kvintet Dori in Oto Pestner predstavila skupni projekt, poimenovan Skupaj po domače.

Kranj / petek, 20. november 2009 / 07:00

Na obisk samo popolnoma zdravi

Golnik – Zaradi povečanja različnih virusnih obolenj dihal in okužb s sezonsko in pandemsko gripo v Bolnišnici Golnik svetujejo vsem tistim, ki imajo hospitalizirane svojce, prij...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Kronika tedna

Še enkrat o notarjevi odgovornosti Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo morali ponoviti sojenje zoper notarja Borisa Lepšo zaradi domnevne odškodninske odgovornosti,...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Tomaž je mrtev. Naj živi Tomaž.

»/…/ Za moje pojme je Tomaž Humar junak. Ne sicer na nacionalni, pač pa na osebni, človekovi ravni. Še zlasti je lahko Tomaž Humar junak in vzor tistim Slovenkam in Slovencem, ki nad svojim življ...