Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod vodstvom profesorice Marije Arh Ivanšek so številne ljubitelje dobre hrane navdušili z izvirnimi idejami uporabe medu pri pripravi jedi.

Dan medu v kulinariki

Medu že dolgo več ne uporabljamo samo kot zdravilo, kot namaz na kosu kruha za zajtrk ali kot sladilo za čaj. Na Dnevu medu v kulinariki so v Čebelarskem centru v Lescah obiskovalcem predstavili številne možnosti uporabe medu pri pripravi slanih ter sladkih jedi in pijač.

Lesce – Čebelarska zveza Slovenije je v soboto v Čebelarskem centru v Lescah pripravila prireditev z naslovom Dan medu v kulinariki. Organizatorji so pripravili različne delavnice in predstavitve, med drugim delavnico določanja vrste medu, predstavitve jedi z medom, degustacijo ajdove medene torte in apiterapijo. Pred centrom je bila tudi tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, delavnice in pestra ponudba medenih pijač.

Kljub slabemu vremenu je pester program prireditve na Dan medu privabil številne obiskovalce, tako čebelarje kot vse tiste, ki imajo med radi in jih zanima njegova uporaba v kulinariki. »Ljudje pri nas imajo radi med. Seveda ga še vedno največ pojedo za zajtrk, namazanega na kruh, pa v čaju, a tudi v kulinariko na splošno vedno bolj prodira,« je povedala profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je s svojimi dijaki pripravila imenitno degustacijo različnih jedi z medom.

»Uporaba medu se povezuje še s sladicami, medenjaki in orehovo potico, na današnji prireditvi pa smo želeli predstaviti še mnogo več možnosti uporabe medu v kulinariki,« je povedala Nataša Klemenčič, svetovalka za ekonomiko pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Janko S. Stušek, predsednik združenja gorenjskih čebelarjev, pravi, da so potrošniki danes zahtevnejši pa tudi bolj izobraženi. »Na prireditve, kakršna je Dan medu v kulinariki, pridejo, da se še več naučijo pa tudi da spoznajo čebelarje, se z njimi pogovorijo. Ker so bolj seznanjeni, tudi bolj zaupajo, tako da je tovrstno sodelovanje dobro za vse.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. december 2021 / 10:35

Nova linija za električna vozila BMW

LTH Castings je v Ljubljani zagnal novo linijo za proizvodnjo avtomobilskih delov električnih vozil BMW.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Vroča tekma

Več kot petnajst tisoč navijačev si je minulo nedeljo ogledalo tekmo na stožiškem stadionu, na kateri sta se pomerili naša in angleška reprezentanca. Slovenija je na njej povedla in bila vse do kon...

Kultura / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Kitara poletju pri sv. Volbenku

Škofja Loka – Tudi letošnje leto kitaristi Glasbene šole Škofja Loka na Logu v cerkvi sv. Volbenka v petek, 19. junija, ob 20. uri organizirajo kitarski koncert Kitara poletju. Poleg škofjeloških k...

Kultura / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Čas za krpanke

Kranj – Danes, v petek, 19. junija, ob 19. uri bo v Galeriji Desetnica odprtje razstave krpank, ki so jih v šolskem letu 2014/15 izdelale slušateljice Male šole krpanke, ki jo v okviru kra...

Medvode / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Festival Medvode so »fest«

Medvode – Občina Medvode občinski praznik praznuje 8. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, ki se je na ta dan leta 1845 rodil v Zavrhu pod Šmarno goro. Ob praznovanju so pripravili sklop priredite...

Jesenice / petek, 19. junij 2015 / 07:00

Aparat za razgibavanje za bolnišnico

Jesenice – Člani Rotary cluba Bled so se odločili, da bodo Splošni bolnišnici Jesenice podarili aparat za razgibavanje po operaciji kolena, ki bo bolnikom omogočil hitrejšo in kakovostnejšo rehabil...