Uvodno srečanje z etnologinjo dr. Sašo Poljak Istenič, vodjo študijskega krožka

Kaj se kuha v Tržiču

Pri Ljudski univerzi Tržič je bilo prejšnji četrtek prvo srečanje udeležencev študijskega krožka na temo tržiške kulinarične dediščine, ki ga vodi etnologinja dr. Saša Poljak Istenič.

Tržič – Dr. Saša Poljak Istenič se večinoma ukvarja z razvojem podeželja. Kot je povedala, jo zanima predvsem, na kakšen način lokalne skupnosti uporabljajo svojo tradicijo oziroma dediščino, da ljudje lahko ostanejo doma na vasi in se ne odseljujejo, in kako lahko vsaj en družinski član ustvari dovolj prihodka s tem, da s pomočjo dediščine razvija npr. turistično dejavnost.

Leta 2000 je sicer že bil en krožek v Tržiču na temo Kako so kuhale naše babice, na to temo je izšla knjižica s pripovedmi in recepti, vendar je po šestnajstih letih – tudi ob drugačnih trendih v prehrani – že čas za novega. Že ob naslednjem srečanju, teh bo namreč več, so v torek obiskali Tržiški muzej in poizvedeli o prehrani tržiških šuštarjev. Ideja vodje študijskega krožka je tudi, da bi udeleženci v okoljih, v katerih živijo, zbrali in zapisali stare recepte, poizvedeli, kdaj so kakšno jed jedli, ob zaključku pa bi izdali sodobno oblikovano knjižico tržiške kulinarike, jedi pa morda predlagali tudi lokalnim gostincem, da jih uvrstijo na jedilnik. Kakšno jed bo treba tudi skuhati in pokusiti, so se strinjali udeleženci, ki so prav pisana druščina: od študentke etnologije, ki je povedala, da takšnih vsebin na fakulteti običajno ne sliši, oblikovalke, turistične delavke in oskrbnice taborniškega doma, ki vidijo v kulinariki izjemen potencial, do gospodinj, ki uživajo v preizkušanju novih receptov, še zlasti tržiških, in edinega moškega predstavnika, ki recepte zbira. Izvedbo študijskega krožka je finančno omogočilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 2. december 2016 / 00:42

Pasijon na Unescovem seznamu

Škofja Loka – Škofjeloški pasijon je vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. To radostno novico je v četrtek pozno popoldne javnosti sporočil predsednik Muzejskega društva Škofja Loka...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. junij 2021 / 23:58

Medeni vrt slavi jubilej

Šenčurska kavarna in slaščičarna Medeni vrt že sladko desetletje razvaja svoje goste in mnogi se vsako leto z veseljem udeležijo praznovanja obletnice. Nihče ne dvomi, da bo tako tudi ta petek, 25....

Naklo / četrtek, 24. junij 2021 / 23:57

Upokojenci bodo kolesarili

Naklo – Društvo upokojencev Naklo že nekaj let v počastitev občinskega praznika in na dan dneva državnosti organizira kolesarjenje po občini. V petek, 25. junija, bo ta prireditev drugačna in števi...

Gorenjska / četrtek, 24. junij 2021 / 23:55

Testno uvajajo evropsko digitalno potrdilo

Vlada je ukrepom za zajezitev koronavirusne bolezni dodala nekaj sprememb. Z današnjim dnem v Sloveniji testno uvajajo evropsko covidno digitalno potrdilo.

GG Plus / četrtek, 24. junij 2021 / 23:49

Kaj je Slovenija dosegla v tridesetih letih in česa ni

Gorenjski glas je želel pridobiti od mene za slavnostno številko časopisa ob tridesetletnici naše domovine Slovenije zapis, kaj je Slovenija dosegla v tridesetih letih in česa ni. Naloga ni lahka, zat...

Gorenjska / četrtek, 24. junij 2021 / 23:47

Trideset let

Spomnim se, kako sem se zjutraj – dan po slovesni razglasitvi samostojnosti Slovenije – peljala v Ljubljano. V Šentvidu so bile barikade, preusmerili so nas na obvoz, mimo šentviške vojašnice sem s...