Uvodno srečanje z etnologinjo dr. Sašo Poljak Istenič, vodjo študijskega krožka

Kaj se kuha v Tržiču

Pri Ljudski univerzi Tržič je bilo prejšnji četrtek prvo srečanje udeležencev študijskega krožka na temo tržiške kulinarične dediščine, ki ga vodi etnologinja dr. Saša Poljak Istenič.

Tržič – Dr. Saša Poljak Istenič se večinoma ukvarja z razvojem podeželja. Kot je povedala, jo zanima predvsem, na kakšen način lokalne skupnosti uporabljajo svojo tradicijo oziroma dediščino, da ljudje lahko ostanejo doma na vasi in se ne odseljujejo, in kako lahko vsaj en družinski član ustvari dovolj prihodka s tem, da s pomočjo dediščine razvija npr. turistično dejavnost.

Leta 2000 je sicer že bil en krožek v Tržiču na temo Kako so kuhale naše babice, na to temo je izšla knjižica s pripovedmi in recepti, vendar je po šestnajstih letih – tudi ob drugačnih trendih v prehrani – že čas za novega. Že ob naslednjem srečanju, teh bo namreč več, so v torek obiskali Tržiški muzej in poizvedeli o prehrani tržiških šuštarjev. Ideja vodje študijskega krožka je tudi, da bi udeleženci v okoljih, v katerih živijo, zbrali in zapisali stare recepte, poizvedeli, kdaj so kakšno jed jedli, ob zaključku pa bi izdali sodobno oblikovano knjižico tržiške kulinarike, jedi pa morda predlagali tudi lokalnim gostincem, da jih uvrstijo na jedilnik. Kakšno jed bo treba tudi skuhati in pokusiti, so se strinjali udeleženci, ki so prav pisana druščina: od študentke etnologije, ki je povedala, da takšnih vsebin na fakulteti običajno ne sliši, oblikovalke, turistične delavke in oskrbnice taborniškega doma, ki vidijo v kulinariki izjemen potencial, do gospodinj, ki uživajo v preizkušanju novih receptov, še zlasti tržiških, in edinega moškega predstavnika, ki recepte zbira. Izvedbo študijskega krožka je finančno omogočilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 24. november 2023 / 11:21

Ohranil je Veliko planino

Pred dnevi so v dvorani na gradu Zaprice Medobčinskega muzeja Kamnik ob 110. obletnici rojstva Vlasta Kopača premierno predvajali dokumentarni film o tem za Kamnik tako pomembnem Slovencu. Avtorici fi...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 9. september 2017 / 20:23

Kranj je gostil Filipa in Blaža

V kranjskem centru funkcionalnih vadb X-gym so prvega in drugega septembra potekali dnevi odprtih vrat, obiskovalci so se lahko preizkusili v vadbah Crossfita, Bootcampa in olimpijskega dvigovanja...

Tržič / sobota, 9. september 2017 / 20:22

Kmalu srečanje tržiških abrahamovcev

Lom pod Storžičem – Letos bo tradicionalno, že 35. praznovanje Tržiškega Abrahama pod Storžičem v znamenju rojenih leta 1967, ki so odraščali v Tržiču, in tistih, ki bodo letos dopolnili to starost...

Kranj / sobota, 9. september 2017 / 20:22

Popolna zapora ceste pri novem krožišču

Kranj – Iz Mestne občine Kranj so sporočili, da so gradbena dela v novem krožišču ob kranjskem sodišču v fazi, ki ji sledi preplastitev. Zaradi asfaltiranja napovedujejo celodnevno popolno zaporo C...

Kamnik / sobota, 9. september 2017 / 19:00

Povorka narodnih noš odpade

Kamnik – Organizatorji 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine (Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik) so zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali celotni program za nedeljo, 10. septe...

GG Plus / sobota, 9. september 2017 / 17:51

Glas kar trikrat na teden

Ime časopisa Glas Gorenjske je postalo z novembrom leta 1960 zgodovina. V soboto, 5. novembra, je bilo na prvi strani natisnjeno novo ime časopisa: Glas. Pridevnik »gorenjski« je šel kar za nekaj l...