Uvodno srečanje z etnologinjo dr. Sašo Poljak Istenič, vodjo študijskega krožka

Kaj se kuha v Tržiču

Pri Ljudski univerzi Tržič je bilo prejšnji četrtek prvo srečanje udeležencev študijskega krožka na temo tržiške kulinarične dediščine, ki ga vodi etnologinja dr. Saša Poljak Istenič.

Tržič – Dr. Saša Poljak Istenič se večinoma ukvarja z razvojem podeželja. Kot je povedala, jo zanima predvsem, na kakšen način lokalne skupnosti uporabljajo svojo tradicijo oziroma dediščino, da ljudje lahko ostanejo doma na vasi in se ne odseljujejo, in kako lahko vsaj en družinski član ustvari dovolj prihodka s tem, da s pomočjo dediščine razvija npr. turistično dejavnost.

Leta 2000 je sicer že bil en krožek v Tržiču na temo Kako so kuhale naše babice, na to temo je izšla knjižica s pripovedmi in recepti, vendar je po šestnajstih letih – tudi ob drugačnih trendih v prehrani – že čas za novega. Že ob naslednjem srečanju, teh bo namreč več, so v torek obiskali Tržiški muzej in poizvedeli o prehrani tržiških šuštarjev. Ideja vodje študijskega krožka je tudi, da bi udeleženci v okoljih, v katerih živijo, zbrali in zapisali stare recepte, poizvedeli, kdaj so kakšno jed jedli, ob zaključku pa bi izdali sodobno oblikovano knjižico tržiške kulinarike, jedi pa morda predlagali tudi lokalnim gostincem, da jih uvrstijo na jedilnik. Kakšno jed bo treba tudi skuhati in pokusiti, so se strinjali udeleženci, ki so prav pisana druščina: od študentke etnologije, ki je povedala, da takšnih vsebin na fakulteti običajno ne sliši, oblikovalke, turistične delavke in oskrbnice taborniškega doma, ki vidijo v kulinariki izjemen potencial, do gospodinj, ki uživajo v preizkušanju novih receptov, še zlasti tržiških, in edinega moškega predstavnika, ki recepte zbira. Izvedbo študijskega krožka je finančno omogočilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 07:00

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi imeli lastno podjetje?

»Če bi se po vseh letih moral odločiti za eno samo vrlino, bi izbral sposobnost določanja prioritet. Kot podjetnik si vsak dan in vsako uro zasut z enormno količino informacij, ki te lahko...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 15. oktober 2009 / 07:00

Otroška peresa

Moja prva operacija Rodila sem se leta 1997. Imela sem deformacijo stopal, zato so mi čez nekaj ur po rojstvu dali na nogi mavec in me odpeljali v Ljubljano. Tam so m...

Mularija / četrtek, 15. oktober 2009 / 07:00

Mladi nastopali za starejše

V programu za otroke na devetem Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki je v začetku oktobra potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani pod geslom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij, so...

Mularija / četrtek, 15. oktober 2009 / 07:00

Pred besniškim vrtcem dišalo po kostanju

Pred besniškim vrtcem so prejšnji teden pripravili tradicionalni Kostanov piknik. »Glavni namen je, da bi se otroci bolje spoznali med seboj in da bi njihovi starši navezali stike, saj smo z novi...

Prosti čas / četrtek, 15. oktober 2009 / 07:00

George, Jager in Hilot

George bi bil star dvesto let, zeliščni liker se približuje polnoletnosti, različnim masažam, ki jih slovenski javnosti ponujajo, pa se je pridružila še filipinska umetnost starodavnega zdravljenja.

Avtomobilizem / četrtek, 15. oktober 2009 / 07:00

Veliki minusi pri dostavnikih

Prodaja lahkih gospodarskih vozil je po dveh tretjinah leta globoko pod lansko.