Paradižnik in bazilika

Verjetno ste ugotovili, da sta paradižnik in bazilika zadnje čase zelo pogosti sestavini v mojih receptih. Po mojem mnenju sta ena boljših kombinacij, ki vsako jed naredita okusno. Z njuno pomočjo lahko pripravimo solato, ki jo brez upiranja pojedo tudi največji sovražniki solat in zelenjave nasploh, ter mediteranske špagete, ki so kljub hitri pripravi pravi gurmanski užitek.

Za pripravo solate potrebujemo: 0,5 kg kruha, 0,5 kg paradižnika, 1 bučko, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 čili, 4 žlice olivnega olja, 3 žlice kisa, baziliko, sol.

Paprike operemo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kose. Bučko zrežemo na kolobarje. Paprike in bučko skupaj popečemo na 3 žlicah olivnega olja. Ko je zelenjava skoraj že pečena, primešamo na majhne koščke narezan čili. Pečemo še 2–3 minute, nato vso zelenjavo stresemo v skledo. Kruh narežemo na kocke. V ponev, kjer smo pekli zelenjavo, prilijemo žlico olja. Na njem popečemo kruhove kocke. Paradižnik narežemo na krhlje, če je manjši, ga prerežemo samo čez polovico. Popečeno zelenjavo in paradižnik zmešamo v skledi. Osolimo in prelijemo s kisom. Potresemo s svežo baziliko. Nazadnje primešamo še popečene kruhove kocke.

Nasvet: Kruh lahko popečemo tudi tako, da narezane kruhove kocke razporedimo po pekaču, pokapljamo z olivnim oljem ter pečemo v pečici 10–15 minut.

Za pripravo mediteranskih špagetov potrebujemo (sestavine so navedene za eno osebo): 100–150 g špagetov, 3 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 200 g češnjevih paradižnikov, bazilika, sol, 1 pest parmezana.

Špagete skuhamo v slani vodi ter jih odcedimo. Česen olupimo, ga na drobno sesekljamo. Paradižnike prerežemo na polovice. V ponev prilijemo 2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo kuhane testenine, pomešamo ter jih v ponvi pražimo približno 3 minute, da se malce zapečejo. Potresemo z baziliko, prelijemo s preostalim olivnim oljem, dobro premešamo in serviramo na krožnik. Potresemo s parmezanom.

Nasvet: Med testenine lahko vmešamo še na koščke narezano mocarelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 20. junij 2020 / 16:32

Dve zvezdici Ani Roš, ena tudi na Gorenjsko

Dočakali smo najtežje pričakovani kulinarični dogodek letošnjega leta: v torek so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike Michelinovih zvezdic. Pravzaprav je šlo za izjemen dogodek, saj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. april 2013 / 07:00

Vsiljivo beračil

Kranj - Kranjski policisti so v četrtek popoldne v Kranju zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju in vsiljivega beračenja obravnavali 43-letnega Kranjčana. Bil je tudi precej vinj...

Gospodarstvo / sreda, 10. april 2013 / 07:00

Na seznamu skoraj šestnajst tisoč dolžnikov

Kranj - Davčna uprava bo 15. aprila na svoji spletni strani prvič javno objavila seznam zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki so 25. marca presegale pet tis...

Zanimivosti / sreda, 10. april 2013 / 07:00

Anketa: Brez "mobilca" ne gre

Pred štiridesetimi leti so opravili prvi klic preko prenosnega telefona. Danes si mnogi življenja brez njega sploh ne znajo več predstavljati, saj jim pomaga ohranjati socialne stike, organizirati dan...

Kronika / sreda, 10. april 2013 / 07:00

Gledališče obiskal tudi vlomilec

Prešernovo gledališče v Kranju so zadnjih dvanajst dni oblegali gledalci predstav ob Tednu slovenske drame, za konec pa jih je obiskal še vlomilec.

Zanimivosti / sreda, 10. april 2013 / 07:00

Zbirali denar za šolske sklade

Slovenska filantropija je skupaj s prostovoljci ob koncu tedna že četrtič pripravila Dan za spremembe. Tokrat je bil namenjen izmenjavi predmetov, zbrana sredstva pa so namenili za šolske sklade.