Paradižnik in bazilika

Verjetno ste ugotovili, da sta paradižnik in bazilika zadnje čase zelo pogosti sestavini v mojih receptih. Po mojem mnenju sta ena boljših kombinacij, ki vsako jed naredita okusno. Z njuno pomočjo lahko pripravimo solato, ki jo brez upiranja pojedo tudi največji sovražniki solat in zelenjave nasploh, ter mediteranske špagete, ki so kljub hitri pripravi pravi gurmanski užitek.

Za pripravo solate potrebujemo: 0,5 kg kruha, 0,5 kg paradižnika, 1 bučko, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 čili, 4 žlice olivnega olja, 3 žlice kisa, baziliko, sol.

Paprike operemo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kose. Bučko zrežemo na kolobarje. Paprike in bučko skupaj popečemo na 3 žlicah olivnega olja. Ko je zelenjava skoraj že pečena, primešamo na majhne koščke narezan čili. Pečemo še 2–3 minute, nato vso zelenjavo stresemo v skledo. Kruh narežemo na kocke. V ponev, kjer smo pekli zelenjavo, prilijemo žlico olja. Na njem popečemo kruhove kocke. Paradižnik narežemo na krhlje, če je manjši, ga prerežemo samo čez polovico. Popečeno zelenjavo in paradižnik zmešamo v skledi. Osolimo in prelijemo s kisom. Potresemo s svežo baziliko. Nazadnje primešamo še popečene kruhove kocke.

Nasvet: Kruh lahko popečemo tudi tako, da narezane kruhove kocke razporedimo po pekaču, pokapljamo z olivnim oljem ter pečemo v pečici 10–15 minut.

Za pripravo mediteranskih špagetov potrebujemo (sestavine so navedene za eno osebo): 100–150 g špagetov, 3 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 200 g češnjevih paradižnikov, bazilika, sol, 1 pest parmezana.

Špagete skuhamo v slani vodi ter jih odcedimo. Česen olupimo, ga na drobno sesekljamo. Paradižnike prerežemo na polovice. V ponev prilijemo 2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo kuhane testenine, pomešamo ter jih v ponvi pražimo približno 3 minute, da se malce zapečejo. Potresemo z baziliko, prelijemo s preostalim olivnim oljem, dobro premešamo in serviramo na krožnik. Potresemo s parmezanom.

Nasvet: Med testenine lahko vmešamo še na koščke narezano mocarelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Stiki

Stiki, 18. maj 2012, št. 1

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 27. avgust 2023 / 21:41

Sredine delovne akcije v Medvodah

Za blažitev posledic poplav vsa sredstva, ki so v proračunski rezervi

GG Plus / nedelja, 27. avgust 2023 / 21:39

Ljubezen z Evo

Gorenjska / nedelja, 27. avgust 2023 / 14:53

Za jutri izdali oranžno opozorilo

Jutri nas čaka poslabšanje vremena. Obetajo se neurja z močnimi nalivi, hudourniški vodotoki bodo naraščali hitro in silovito. Agencija RS za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo...

Zanimivosti / nedelja, 27. avgust 2023 / 08:54

Solidarnost

Solidarnost je še prisotna. Ljudje številnim, ki so jih prizadele poplave, pomagajo na različne načine. Na terenu je bilo že prve dni po tej naravni katastrofi veliko prostovoljcev, ki so pomagali...

GG Plus / nedelja, 27. avgust 2023 / 08:51

Strganke in postrganke

»Pridejo leta, ko se moramo z marsičim soočiti na novo. V mojih mladih letih so temu ogledalu hudomušno rekli, da moraš vzeti glavo v roke. Zadnji čas je bil, da pospravim pisalno mizo. Vs...