Paradižnik in bazilika

Verjetno ste ugotovili, da sta paradižnik in bazilika zadnje čase zelo pogosti sestavini v mojih receptih. Po mojem mnenju sta ena boljših kombinacij, ki vsako jed naredita okusno. Z njuno pomočjo lahko pripravimo solato, ki jo brez upiranja pojedo tudi največji sovražniki solat in zelenjave nasploh, ter mediteranske špagete, ki so kljub hitri pripravi pravi gurmanski užitek.

Za pripravo solate potrebujemo: 0,5 kg kruha, 0,5 kg paradižnika, 1 bučko, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 čili, 4 žlice olivnega olja, 3 žlice kisa, baziliko, sol.

Paprike operemo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kose. Bučko zrežemo na kolobarje. Paprike in bučko skupaj popečemo na 3 žlicah olivnega olja. Ko je zelenjava skoraj že pečena, primešamo na majhne koščke narezan čili. Pečemo še 2–3 minute, nato vso zelenjavo stresemo v skledo. Kruh narežemo na kocke. V ponev, kjer smo pekli zelenjavo, prilijemo žlico olja. Na njem popečemo kruhove kocke. Paradižnik narežemo na krhlje, če je manjši, ga prerežemo samo čez polovico. Popečeno zelenjavo in paradižnik zmešamo v skledi. Osolimo in prelijemo s kisom. Potresemo s svežo baziliko. Nazadnje primešamo še popečene kruhove kocke.

Nasvet: Kruh lahko popečemo tudi tako, da narezane kruhove kocke razporedimo po pekaču, pokapljamo z olivnim oljem ter pečemo v pečici 10–15 minut.

Za pripravo mediteranskih špagetov potrebujemo (sestavine so navedene za eno osebo): 100–150 g špagetov, 3 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 200 g češnjevih paradižnikov, bazilika, sol, 1 pest parmezana.

Špagete skuhamo v slani vodi ter jih odcedimo. Česen olupimo, ga na drobno sesekljamo. Paradižnike prerežemo na polovice. V ponev prilijemo 2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo kuhane testenine, pomešamo ter jih v ponvi pražimo približno 3 minute, da se malce zapečejo. Potresemo z baziliko, prelijemo s preostalim olivnim oljem, dobro premešamo in serviramo na krožnik. Potresemo s parmezanom.

Nasvet: Med testenine lahko vmešamo še na koščke narezano mocarelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 9. avgust 2023 / 22:59

Šampion kakovosti za Vogelnikove štruklje

Kranj – V okviru priprav na kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je že potekalo ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. 28 podjetij, podjetnikov in kmetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 15. september 2016 / 13:25

Avsenikovi zvoki so zlati

Zato naslov najnovejšega kataloga Avsenikove glasbe Zlati zvoki, ki je v četrtek ugledal beli dan, ne preseneča. Skupaj s sodelavci ga je napisal tržaški novinar in poznavalec Avsenikove glasbe Aleksi...

Rekreacija / četrtek, 15. september 2016 / 13:23

Body tehnika pri osteoporozi

Pomembnost stopal sem omenila v zadnjem podlistku. Stopala so pomemben temelj za hojo in zdravje vseh drugih sklepov po vertikalni liniji. Hrbtenica, kakršnakoli že je – optimalnih, prevelikih, pre...

Škofja Loka / četrtek, 15. september 2016 / 13:19

Na Trati ni tempirane ekološke bombe

Tako zatrjujejo v podjetju Ekologija, kjer nameravajo povečati predelavo nevarnih odpadkov, za kar so državo zaprosili za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, čemur pa so ostro nasprotovali opozicijsk...

Gorenjska / četrtek, 15. september 2016 / 13:14

Spominske slovesnosti

Minuli konec tedna so bile na Gorenjskem tri slovesnosti v spomin na dogodke iz naše zgodovine.

Razvedrilo / četrtek, 15. september 2016 / 12:59

Na Sori praznovali

Radio Sora je 37. rojstni dan praznoval z dnevom odprtih vrat v družbi glasbenih gostov in poslušalcev. Učenci OŠ Orehek navdušujejo z muzikalom Svet je tvoj, v nedeljo so ga uprizorili v Khislsteinu....