Paradižnik in bazilika

Verjetno ste ugotovili, da sta paradižnik in bazilika zadnje čase zelo pogosti sestavini v mojih receptih. Po mojem mnenju sta ena boljših kombinacij, ki vsako jed naredita okusno. Z njuno pomočjo lahko pripravimo solato, ki jo brez upiranja pojedo tudi največji sovražniki solat in zelenjave nasploh, ter mediteranske špagete, ki so kljub hitri pripravi pravi gurmanski užitek.

Za pripravo solate potrebujemo: 0,5 kg kruha, 0,5 kg paradižnika, 1 bučko, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 čili, 4 žlice olivnega olja, 3 žlice kisa, baziliko, sol.

Paprike operemo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kose. Bučko zrežemo na kolobarje. Paprike in bučko skupaj popečemo na 3 žlicah olivnega olja. Ko je zelenjava skoraj že pečena, primešamo na majhne koščke narezan čili. Pečemo še 2–3 minute, nato vso zelenjavo stresemo v skledo. Kruh narežemo na kocke. V ponev, kjer smo pekli zelenjavo, prilijemo žlico olja. Na njem popečemo kruhove kocke. Paradižnik narežemo na krhlje, če je manjši, ga prerežemo samo čez polovico. Popečeno zelenjavo in paradižnik zmešamo v skledi. Osolimo in prelijemo s kisom. Potresemo s svežo baziliko. Nazadnje primešamo še popečene kruhove kocke.

Nasvet: Kruh lahko popečemo tudi tako, da narezane kruhove kocke razporedimo po pekaču, pokapljamo z olivnim oljem ter pečemo v pečici 10–15 minut.

Za pripravo mediteranskih špagetov potrebujemo (sestavine so navedene za eno osebo): 100–150 g špagetov, 3 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 200 g češnjevih paradižnikov, bazilika, sol, 1 pest parmezana.

Špagete skuhamo v slani vodi ter jih odcedimo. Česen olupimo, ga na drobno sesekljamo. Paradižnike prerežemo na polovice. V ponev prilijemo 2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo kuhane testenine, pomešamo ter jih v ponvi pražimo približno 3 minute, da se malce zapečejo. Potresemo z baziliko, prelijemo s preostalim olivnim oljem, dobro premešamo in serviramo na krožnik. Potresemo s parmezanom.

Nasvet: Med testenine lahko vmešamo še na koščke narezano mocarelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sobota, 15. september 2007 / 07:00

Evropski denar za oživitev Fiproma

Na Jesenicah so uspeli na razpisu in prejeli 2,2 milijona evrov za začetek urejanja območja nekdanjega Fiproma.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:14

Strela pobila trop gamsov

Strela je letos poleti na severni strani Kokrske Kočne pobila šest gamsov. Njihova trupla je našel alpinist in lovski čuvaj Davo Karničar.

Volitve 2019 / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:05

Kandidatka SMC je Lidija Ambrož Marčun

Domžale – Kandidatka Stranke Mira Cerarja v Domžalah je 49-letna univerzitetna diplomirana strojnica, nekdanja predsednica KS Radomlje in uspešna podjetnica Lidija Ambrož Marčun iz Radomelj. »Domža...

Zanimivosti / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:01

Gobe prišle na svoj račun

Če kdo, potem imajo deževno vreme rade gobe in letošnje poletje so zares prišle na svoj račun. Tole lepotico je naš fotograf ‘ujel’ v občini Cerklje, zagotovo pa je imela v širši okolici š...

Humor / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:58

Vizija Župančičeve Lenke

»Oton Župančič je mnogo let pred rojstvom Alenke Bratušek napisal odo Lenka, ki je te dni spet aktualna,« je prepričan slovenski filozof svetovnega slovesa Zlovoj Sfižek.

Škofja Loka / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:55

Neurje napravilo za več kot milijon škode

Škofja Loka – Avgustovsko neurje je naredilo veliko škode, zlasti v dolini Hrastnice in v Bodoveljski grapi je bilo veliko poškodb na občinski cestni infrastrukturi (poškodovanih naj bi bilo več ko...