»Izbrana kakovost« za mleko
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo Izbrana kakovost tudi za mleko in mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka.
Kranj – Ministrstvo je na predlog zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, kmetijsko gozdarske zbornice, zadružne zveze in združenja kmečkih sirarjev pred nedavnim potrdilo specifikacijo »izbrana kakovost« za mleko ter za mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka, s katero je natančno predpisalo pogoje glede porekla, mikrobiološke kakovosti in svežine mleka. Specifikacija določa, da bo z zaščitnim znakom »izbrana kakovost« dovoljeno označevati le mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo mleko slovenskega porekla in so v celoti narejeni v Sloveniji. Pogoj je tudi, da surovo kravje mleko, kontrolirano pri rejcu, vsebuje največ 80 tisoč mikroorganizmov v mleku (zakonodaja dovoljuje 100 tisoč), surovo ovčje in kozje mleko pa največ 300 tisoč (zakonski prag je 1,5 milijona) in da od prevzema mleka v zbiralnici do sprejetja v mlekarni ne mine več kot petnajst ur. Za mleko in mlečne izdelke s kmetij veljata še dva dodatna kriterija: prvi določa, da kmetija, ki se ukvarja s predelavo mleka, lahko dokupuje mleko največ od petnajstih kmetij v krogu petindvajsetih kilometrov, drugi pa, da so siri narejeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.
Rejec, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mleka, se v postopek certificiranja lahko prijavi sam ali kot član skupine. Ko certifikacijski organ na terenu preveri izpolnjevanje zahtev iz specifikacije, izda certifikat, ki rejcu omogoča označevanje mleka in izdelkov z oznako »izbrana kakovost«. Kmetijska gospodarstva lahko v prvih petih letih od vključitve v shemo kakovosti uveljavljajo povračilo stroškov kontrole do tri tisoč evrov na leto.
Zaščitni znak »izbrana kakovost« bo potrošnikom zagotavljal slovensko poreklo surovine, nadstandardno kakovost izdelkov, dodatni nadzor pri pridelavi in predelavi ter tudi boljšo prepoznavnost, saj bo država skupaj z mlekarnami tako označeno mleko in mlečne izdelke še dodatno promovirala.