»Izbrana kakovost« za mleko

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo Izbrana kakovost tudi za mleko in mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka.

Kranj – Ministrstvo je na predlog zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, kmetijsko gozdarske zbornice, zadružne zveze in združenja kmečkih sirarjev pred nedavnim potrdilo specifikacijo »izbrana kakovost« za mleko ter za mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka, s katero je natančno predpisalo pogoje glede porekla, mikrobiološke kakovosti in svežine mleka. Specifikacija določa, da bo z zaščitnim znakom »izbrana kakovost« dovoljeno označevati le mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo mleko slovenskega porekla in so v celoti narejeni v Sloveniji. Pogoj je tudi, da surovo kravje mleko, kontrolirano pri rejcu, vsebuje največ 80 tisoč mikroorganizmov v mleku (zakonodaja dovoljuje 100 tisoč), surovo ovčje in kozje mleko pa največ 300 tisoč (zakonski prag je 1,5 milijona) in da od prevzema mleka v zbiralnici do sprejetja v mlekarni ne mine več kot petnajst ur. Za mleko in mlečne izdelke s kmetij veljata še dva dodatna kriterija: prvi določa, da kmetija, ki se ukvarja s predelavo mleka, lahko dokupuje mleko največ od petnajstih kmetij v krogu petindvajsetih kilometrov, drugi pa, da so siri narejeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Rejec, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mleka, se v postopek certificiranja lahko prijavi sam ali kot član skupine. Ko certifikacijski organ na terenu preveri izpolnjevanje zahtev iz specifikacije, izda certifikat, ki rejcu omogoča označevanje mleka in izdelkov z oznako »izbrana kakovost«. Kmetijska gospodarstva lahko v prvih petih letih od vključitve v shemo kakovosti uveljavljajo povračilo stroškov kontrole do tri tisoč evrov na leto.

Zaščitni znak »izbrana kakovost« bo potrošnikom zagotavljal slovensko poreklo surovine, nadstandardno kakovost izdelkov, dodatni nadzor pri pridelavi in predelavi ter tudi boljšo prepoznavnost, saj bo država skupaj z mlekarnami tako označeno mleko in mlečne izdelke še dodatno promovirala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 19. maj 2017 / 18:21

»Denar ni nič vreden, če ga ne zapraviš!«

To so besede legendarnega inovatorja, skoraj 99-letnega Petra Florjančiča z Bleda, svetovljanskega, drznega in duhovitega moža, katerega življenje in delo sta zdaj predstavljena na pregledni razstavi...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 21. oktober 2016 / 15:42

Poraza Ločanov in Domžalčanov

V tretji tekmi državnega prvenstva so košarkarji LTH Castingsa morali priznati premoč Krki, v Ligi prvakov pa je ekipo Helios Suns premagal Aris.

Gospodarstvo / petek, 21. oktober 2016 / 15:39

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne avgusta letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v po...

Nasveti / petek, 21. oktober 2016 / 15:17

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / petek, 21. oktober 2016 / 14:30

Rdeča kapica in blejski folklorni 'oktoberfest'

V nedeljo, 23. oktobra, bo Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah gostilo operno predstavo Rdeča kapica, v kateri nastopata Eva Černe in Klemen Torkar. Lani je glasbeni par za otroke na oder postav...

Slovenija / petek, 21. oktober 2016 / 14:14

Odvzem dečkov nezakonit

Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem koroških dečkov starima staršema iz Velenja nezakonit in protiustaven. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala interpelacijo.