Zrezki v gorčični omaki in kuskus z drobnjakom

Vsi si želimo, da bi bili zrezki, ki jih pripravljamo, sočni, mehki, polnega okusa … Ti svinjski zrezki imajo vse te lastnosti. Poleg kremne omake iz gorčice in smetane lahko postrežemo kuskus, ki ga obogatimo s kančkom masla ter drobnjaka.

Za pripravo svinjskih zrezkov v kremni omaki potrebujemo: 4 svinjske zrezke, 0,5 dl belega vina, 0,5 dl jušne osnove (nadomestimo lahko tudi samo z vodo), 1 žlico gorčice, 2 dl smetane za kuhanje, sol in poper, 4 rezine sira, 2 žlici olja.

Zrezke operemo, osušimo ter jih z obeh strani na rahlo natremo s soljo in poprom. V ponvi dobro segrejemo dve žlici olja in na njem z obeh strani popečemo zrezke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani, da dobijo hrustljavo skorjico. Zrezke preložimo na krožnik in jih pokrijemo. V ponev, v kateri smo pekli meso, prilijemo belo vino. S kuhalnico postrgamo vse koščke, ki so ostali od peke mesa. Primešamo gorčico ter smetano za kuhanje. Prilijemo še 0,5 dl jušne osnove. V omako položimo popečene zrezke, ponev pokrijemo in kuhamo pri nižji temperaturi še 15 minut. Nazadnje na zrezke položimo še rezine sira in počakamo minuto, da se ta stopi.

Nasvet: Za zrezke uporabimo svinjsko stegno ali kare. Za bolj aromatičen okus izberemo gorčico, ki vsebuje še cela gorčična semena. Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kislo smetano. Uporabimo lahko tudi sladko smetano.

Za pripravo kuskusa z drobnjakom potrebujemo: 200 g kuskusa, 400 ml jušne osnove ali vode, 1 zravnano žličko soli (če uporabimo juho, jo izpustimo), 1 šopek drobnjaka, 50 g masla.

V posodo stresemo kuskus, primešamo sol ter zalijemo s 400 ml tekočine. Zavremo in kuhamo v pokriti posodi še 5 minut. Drobnjak sesekljamo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo kuhan kuskus in potresemo z drobnjakom. Z vilicami dobro premešamo. Postrežemo skupaj z zrezki.

Nasvet: Prednost kuskusa je predvsem v njegovi hitri pripravi. Kuha se le tri do pet minut. Je bolj hranljiv od riža, saj vsebuje več beljakovin in vlaknin, ki poskrbijo za daljše obdobje sitosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 9. avgust 2007 / 07:00

Bašljani ne bodo plačali računa

Krajani Bašlja so se ujezili, ko so na dom dobili položnice od Komunale Kranj v znesku 49,22 evra za redno menjavo vodomerov. Prej jim te storitve ni bilo treba plačati.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Pridite pogledat in poslušat

Hribarjev bršljan se je povzpel do vrha hrasta, v času cvetenja pa privablja številne čebele.

Šport / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Prezljeva spet najboljša v Evropi

Lignano, Italija - Od 10. do 20. septembra so bile v Lignanu evropske veteranske igre. V enaindvajsetih športnih panogah se je pomerilo več kot deset tisoč športnikov. Atletika j...

GG Plus / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Jesenske barve gozdnih plodov

Jesen ni samo čas za pobiranje pridelkov v vrtu, jesen nam da tudi veliko darov na izletu v gozd.

Nasveti / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Za leseno mizo

Za leseno mizo smo se zbrali sami marketingarji. To smo tisti, ki smo plačani za to, da smo komercialisti, ekonomisti, nabavniki, prodajalci, tržniki … Skratka to smo tisti, brez katerih svet ne...

Šport / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Napadalcem se bo odprlo

Tako pravi in verjame Siniša Brkič, trener nogometašev Triglava Gorenjske, trenutno devetouvrščene ekipe na lestvici prve lige.