Zrezki v gorčični omaki in kuskus z drobnjakom

Vsi si želimo, da bi bili zrezki, ki jih pripravljamo, sočni, mehki, polnega okusa … Ti svinjski zrezki imajo vse te lastnosti. Poleg kremne omake iz gorčice in smetane lahko postrežemo kuskus, ki ga obogatimo s kančkom masla ter drobnjaka.

Za pripravo svinjskih zrezkov v kremni omaki potrebujemo: 4 svinjske zrezke, 0,5 dl belega vina, 0,5 dl jušne osnove (nadomestimo lahko tudi samo z vodo), 1 žlico gorčice, 2 dl smetane za kuhanje, sol in poper, 4 rezine sira, 2 žlici olja.

Zrezke operemo, osušimo ter jih z obeh strani na rahlo natremo s soljo in poprom. V ponvi dobro segrejemo dve žlici olja in na njem z obeh strani popečemo zrezke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani, da dobijo hrustljavo skorjico. Zrezke preložimo na krožnik in jih pokrijemo. V ponev, v kateri smo pekli meso, prilijemo belo vino. S kuhalnico postrgamo vse koščke, ki so ostali od peke mesa. Primešamo gorčico ter smetano za kuhanje. Prilijemo še 0,5 dl jušne osnove. V omako položimo popečene zrezke, ponev pokrijemo in kuhamo pri nižji temperaturi še 15 minut. Nazadnje na zrezke položimo še rezine sira in počakamo minuto, da se ta stopi.

Nasvet: Za zrezke uporabimo svinjsko stegno ali kare. Za bolj aromatičen okus izberemo gorčico, ki vsebuje še cela gorčična semena. Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kislo smetano. Uporabimo lahko tudi sladko smetano.

Za pripravo kuskusa z drobnjakom potrebujemo: 200 g kuskusa, 400 ml jušne osnove ali vode, 1 zravnano žličko soli (če uporabimo juho, jo izpustimo), 1 šopek drobnjaka, 50 g masla.

V posodo stresemo kuskus, primešamo sol ter zalijemo s 400 ml tekočine. Zavremo in kuhamo v pokriti posodi še 5 minut. Drobnjak sesekljamo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo kuhan kuskus in potresemo z drobnjakom. Z vilicami dobro premešamo. Postrežemo skupaj z zrezki.

Nasvet: Prednost kuskusa je predvsem v njegovi hitri pripravi. Kuha se le tri do pet minut. Je bolj hranljiv od riža, saj vsebuje več beljakovin in vlaknin, ki poskrbijo za daljše obdobje sitosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Nepremagljiva črno-bela kombinacija

Divja sedemdeseta so spet tu in z njimi zapeljivi "diva videzi" velikih ikon tistega časa. Črno-bela kombinacija ostaja nepremagljiva. Navdušujejo tako sijoči kamenčki kot kovinski videz.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 2. september 2016 / 19:00

Igram kot Avseniki

Letošnje Avsenikove glasbene delavnice, ki je trajala od 22. do 24. avgusta, se je udeležilo 31 glasbenic, glasbenikov in pevcev iz Slovenije in tujine. Delavnice so se začele v Begunjah,...

Razvedrilo / petek, 2. september 2016 / 18:08

Zbilje v ritmih hrvaškega popa

Zadnji avgustovski petek se je na tradicionalni 62. Zbiljski noči zbralo več tisoč obiskovalcev, ki so navdušeno peli, plesali in se zabavali ob največjih uspešnicah hrvaške glasbene scene. Da so b...

Slovenija / petek, 2. september 2016 / 23:34

Ministra na pogovore

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se ji interpelacija obeta, in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki ga glasovanje o interpelaciji zagotovo čaka, se morata pogovoriti s koalicij...

Tržič / petek, 2. september 2016 / 23:28

V nedeljo na šuštarski praznik

Tržič – Turistično društvo (TD) Tržič v nedeljo vabi na 49. Šuštarsko nedeljo. Sejem, ki je bil v Tržiču vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko industrijo, po propadu Peka dobiv...

Kranj / petek, 2. september 2016 / 23:13

V Kranj prihajajo najboljši plesni pari

Kranj – Jutri in v nedeljo bo v Športni dvorani Zlato polje potekalo tekmovanje Kranj Open – 1st Diamant cup. Gre za mednarodno tekmovanje, na katerem pričakujejo vrhunske plesalce iz več kot tride...