Zrezki v gorčični omaki in kuskus z drobnjakom

Vsi si želimo, da bi bili zrezki, ki jih pripravljamo, sočni, mehki, polnega okusa … Ti svinjski zrezki imajo vse te lastnosti. Poleg kremne omake iz gorčice in smetane lahko postrežemo kuskus, ki ga obogatimo s kančkom masla ter drobnjaka.

Za pripravo svinjskih zrezkov v kremni omaki potrebujemo: 4 svinjske zrezke, 0,5 dl belega vina, 0,5 dl jušne osnove (nadomestimo lahko tudi samo z vodo), 1 žlico gorčice, 2 dl smetane za kuhanje, sol in poper, 4 rezine sira, 2 žlici olja.

Zrezke operemo, osušimo ter jih z obeh strani na rahlo natremo s soljo in poprom. V ponvi dobro segrejemo dve žlici olja in na njem z obeh strani popečemo zrezke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani, da dobijo hrustljavo skorjico. Zrezke preložimo na krožnik in jih pokrijemo. V ponev, v kateri smo pekli meso, prilijemo belo vino. S kuhalnico postrgamo vse koščke, ki so ostali od peke mesa. Primešamo gorčico ter smetano za kuhanje. Prilijemo še 0,5 dl jušne osnove. V omako položimo popečene zrezke, ponev pokrijemo in kuhamo pri nižji temperaturi še 15 minut. Nazadnje na zrezke položimo še rezine sira in počakamo minuto, da se ta stopi.

Nasvet: Za zrezke uporabimo svinjsko stegno ali kare. Za bolj aromatičen okus izberemo gorčico, ki vsebuje še cela gorčična semena. Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kislo smetano. Uporabimo lahko tudi sladko smetano.

Za pripravo kuskusa z drobnjakom potrebujemo: 200 g kuskusa, 400 ml jušne osnove ali vode, 1 zravnano žličko soli (če uporabimo juho, jo izpustimo), 1 šopek drobnjaka, 50 g masla.

V posodo stresemo kuskus, primešamo sol ter zalijemo s 400 ml tekočine. Zavremo in kuhamo v pokriti posodi še 5 minut. Drobnjak sesekljamo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo kuhan kuskus in potresemo z drobnjakom. Z vilicami dobro premešamo. Postrežemo skupaj z zrezki.

Nasvet: Prednost kuskusa je predvsem v njegovi hitri pripravi. Kuha se le tri do pet minut. Je bolj hranljiv od riža, saj vsebuje več beljakovin in vlaknin, ki poskrbijo za daljše obdobje sitosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 2. september 2022 / 08:40

Nekaj pritiska je, a cilji so visoki

Na evropskem prvenstvu za balinarke v Ljubljani nastopa tudi Kranjčanka Ana Pevec, ki je pred enajstimi leti že postala evropska prvakinja v natančnem zbijanju. Visoka pričakovanja ima tudi letos.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 11. februar 2011 / 07:00

Prvi Rock Partyzani, zadnji pa Omar

Minuli teden je deset povabljenih izvajalcev za sodelovanje na Emi izžrebalo vrstni red, po katerem se bodo zadnjo nedeljo februarja zvrstili na odru. Najprej ga bodo zavzeli Rock Partyzani,

Prosti čas / petek, 11. februar 2011 / 07:00

Petrin "Nagajiv nasmeh"

Jazz Station so poseben band. Tak, za polepšati dan, band, ki zna januarja pričarati pomlad.

Prosti čas / petek, 11. februar 2011 / 07:00

Valentinov koncert Vlada Kreslina v Kranju

V prihodnjih dneh se bodo po Sloveniji zvrstili številni Valentinovi koncerti. Eden od njih bo v soboto, 12. februarja, ob 20. uri v dvorani Zlato polje v Kranju, kjer bo za zaljubljene in željne...

Prosti čas / petek, 11. februar 2011 / 07:00

Vikend poezije

Jedilnica hotela Zlatorog je bila polna, želodčki siti, ljudje zadovoljni. Vikend poezije je uspel. Veselo in kulturno je bilo tudi na Brezjah. V Kranj pa prihaja poslastica za ljubitelje dinozavrov....

Kultura / petek, 11. februar 2011 / 07:00

Počastili stoletnico rojstva Jožeta Vovka

V Podnartu so v soboto, 5. februarja, pripravili kulturni večer v spomin pesniku Francetu Prešernu, hkrati pa so počastili 100-letnico rojstva domačega pesnika in pisatelja Jožeta Vovka, ki je bi...