Žur pod Storžičem
Letos je bilo vreme organizatorjem tradicionalnega Kmečkega praznika pod Storžičem naklonjeno. V soboto zvečer so nastopili Veseli svatje, v nedeljo pa so glasbeni oder zavzeli Slovenski zvoki.
Tudi letos so v Bašlju pri Preddvoru tradicionalno organizirali Kmečki praznik pod Storžičem, sicer tokrat dvodnevno dogajanje, ki je v majhno vas pod Storžičem privabilo kar lepo število obiskovalcev. Temu, da je bil morda v soboto obisk slabši, so verjetno botrovale številne prireditve, ki so se zadnji konec tedna v avgustu odvijale po vsej Gorenjski. Vreme pa je šlo Bašljanom na roko.
Bašljanski fantje so organizirali sobotni večer z Veselimi svati, a brez znamenitega 'šanka' oziroma Pekla tudi letos ni šlo. Slovenski zvoki so razveseljevali obiskovalce v nedeljo, ki so si tudi letos lahko med drugim ogledali prikaz starih kmečkih običajev, med njimi pa prvič zanimiv prikaz uporabe posnemalnika, okoli katerega so se zbrali starejši domačini in izkušeni v teh opravilih ter kar nekaj časa razpravljali, kaj je v tistih časih pomenil 'puter' in kaj 'maslo'. Namreč naloga posnemalnika je, da vanj vliješ mleko, potem pa (če povemo po domače) po eni cevi priteče ven sladka smetana, po drugi pa ostanek oziroma mleko. Iz smetane so potem delali 'puter', ki naj bi bil po tokratnih glasnih ugotovitvah tudi v nadaljevanju sestavina, iz katere so dobili maslo. Seveda se je iz razgovora razvilo še kup zanimivih zgodb, 'kaj je to vse pomenilo včasih'.
Fantje iz PGD Lahovče so predstavili staro brizgalno iz leta 1925, ponovno so se oglasili tudi iz Društva starodobnikov Voklo. Ambrož Rakovec in Franci Roblek sta skrbela za 'holcarski napitek' iz proje in žganja, za vezni tekst na Kmečkem prazniku pa Luka Roblek. Tokrat je bil izjemno zanimiv tudi kotiček za najmlajše, saj so lahko preizkušali poseben leseni 'ringlšpil', ki ga je poganjala človeška roka. Dekleta pri srečelovu pa so povedala, da 'skoraj vsaka srečka zadane, vse prazne pa gredo v skupno košarico, med katerimi pa se potem še enkrat žreba devet lepih nagrad'. In kogar ni zanimala degustacija okusnega sira, si je lahko privoščil masovnik, kislo mleko, ajdove žgance, domač kruh iz krušne peči, flancate, štruklje in kraljico veselice: posmoduljo, ki po videzu spominja na manjšo pico. Šime je ponovno skrbel za mesoljubce s svojimi svinjskimi rebri in odojkom, niso manjkali pa tudi golaž in seveda čevapčiči. Kogar pa so zasrbele roke, pa se je lahko preizkusil še v tradicionalnem kegljanju za jarca.