Mojstrici rokodelki Petra Plestenjak Podlogar in Lili Panjtar sta prikazali peko malih loških kruhkov.

Na Visokem se je cedil med ...

Med je bil glavna tema rokodelskega dogodka Medeno na Visokem, v okviru katerega so preteklo nedeljo prikazali čebelarjenje in rokodelske veščine, povezane s čebelarstvom.

Visoko – Pretekla nedelja je bila nadvse sladka za vse, ki so obiskali prireditev Medeno na Visokem z medenim sejmom. V Rokodelskem centru DUO Škofja Loka so tako želeli predstaviti neskončno možnosti za ustvarjanje, ki jih ponuja med. Predstavili so celoten krog od čebel in čebeljih panjev do priprave in točenja medu ter uporabe medu in voska v različnih izdelkih. Pri delu je bilo mogoče opazovati mojstre rokodelce, ki za ustvarjanje uporabljajo med in vosek, predstavili so se tudi čebelarji in čebelarska društva. Na celotnem škofjeloškem območju imajo namreč po besedah Katarine Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO dolgoletno tradicijo čebelarstva, tako da jim je z medeno tematiko res uspelo povezati to območje.

Uporabo medu v rokodelstvu je tudi na Škofjeloškem mogoče srečati pri peki medenega peciva, kot so mali loški kruhki in dražgoški kruhki. »Oboji so si podobni po sestavi testa, okusu in simboliki, a prve odtiskujejo v modelčke, dražgoške kruhke pa oblikujejo in okrasijo ročno,« je razliko med njimi razložila Katarina Sekirnik. Na prireditvi sta peko malih loških kruhkov predstavili Petra Plestenjak Podlogar, edina nosilka mojstrskega znanja izdelovanja modelov za mali loški kruhek, in rokodelka Lili Panjtar, ki je originalno recepturo loških kruhkov priredila za današnji čas. »Želela sem namreč, da bi jih lahko vsak pripravil doma in da jih ne bi imeli samo za okras, ampak bi jih tudi pojedli,« je pojasnila in tako dolgo kombinirala sestavine, da ji je uspelo pripraviti izredno mehke, a kljub temu obstojne kruhke, ki so lani postali tudi uradni pasijonski spominek. Modelčke za peko izdeluje Petra Plestenjak Podlogar, ki je posebej za dogodek na Visokem izdelala pet različnih modelov s stilizirano čebelo. Obiskovalci so lahko tudi sami s pomočjo njenih modelčkov in testa, ki ga je pripravila Lili Panjtar, izdelali svoj kruhek. Lahko so ga vzeli kot spominek za domov, a se jih je večina že prej stopila v ustih.

Na Visokem so se v nedeljo predstavili še številni drugi mojstri rokodelci, ki ustvarjajo izdelke, povezane s čebelami in medom, omenjeno tematiko pa so vpletli tudi v razstave in predavanja, ki so spremljala dogodek, ter zgodbe in glasbo, s katero so popestrili dogajanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. maj 2016 / 13:05

Kalcer Radomlje novi prvoligaš

Nogometaši iz Radomelj so na derbiju druge lige v Kranju premagali Triglav in le še potrdili vrnitev med elito. Zarica Kranj ostaja v drugi ligi, Šenčur pa bo izpadel.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:53

V Ejga tudi prenočišča

Sredi Jesenic zgodbo o uspehu z restavracijo in penzionom s prenočišči Ejga pišeta bivša smučarka Alenka Dovžan in njen partner Edvin Karahodžić.

Kranj / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:52

Programi za ohranjanje zdravja

Center za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, je nadgradnja preventivnih aktivnosti nekdanjega zdravstvenovzgojnega centra. Kot je povedal vodja centra Jošt Torkar,...

Kultura / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:51

Novi časi pred sto leti

Prejšnji teden so v Sokolskem domu v Škofji Loki odprli razstavo z naslovom Slovenci, začenjajo se novi časi (1918–1920), ki so jo pripravile sodelavke Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Razstavo spremlj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:50

Ni obetavno, a tudi ne kritično

»Prihodnost v slovenskem kmetijstvu morda ni obetajoča, a tudi ne tako kritična,« je dejal Branko Ravnik, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, na predstavi lanskih dosežkov in letošnjih na...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. januar 2019 / 14:50

Tjašin prostor

Tjašo Dobravec, štiriindvajsetletno Bohinjko, smo spoznali v zadnjem šovu Slovenija ima talent, kjer je zmagala. Prejšnji teden je povabila na odprtje D’placa v Bohinjsko Češnjico: svojega prostora oz...