Testeninska solata

Testeninska solata je ena od jedi, ki poleti zagotovo ne smejo manjkati. Odlično se obnese kot priloga jedem z žara ali kot samostojni obrok. Pripravimo jo lahko na veliko različnih načinov. Za vas imam dva recepta, ki na prvi pogled delujeta enako, vendar sta po okusu povsem različna. Za prvo solato uporabimo majonezni preliv z jogurtom, drugo solato pa začinimo z oljčnim oljem in kisom.

Za pripravo prve testeninske solate potrebujemo: 200 g testenin, 200 g posebne salame, 1 paradižnik, 1 zeleno papriko, 1 večje korenje. Za preliv: 4 žlice majoneze, 2 žlici jogurta, 1 žlico gorčice.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi, jih odcedimo ter ohladimo. Salamo narežemo na centimeter velike kocke. Papriki odstranimo semena. Zelenjavo prav tako narežemo na manjše kocke. V skledi zmešamo vso zelenjavo in ohlajene testenine. Iz majoneze, jogurta in gorčice pripravimo preliv, tako da vse skupaj zmešamo. Preliv dodamo k testeninam in zelenjavi ter vse skupaj dobro premešamo.

Nasvet: Solato začinimo s koprom.

Za pripravo druge testeninske solate potrebujemo: 200 g testenin, 2 pločevinki tunine (približno 150 g odcejene tunine), 200 g stročjega fižola, 1 rdečo čebulo, 1 zeleno papriko, 1 paradižnik, 100 g sira feta. Za preliv: 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice vinskega kisa.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in ohladimo. Prav tako skuhamo tudi stročji fižol, ga odcedimo in ohladimo. Čebulo narežemo na kolobarje, papriko in paradižnik na kocke. Testenine zmešamo z zelenjavo. Prelijemo z oljčnim oljem in vinskim kisom. Dobro premešamo. Nazadnje na solato nadrobimo še feto.

Nasvet: Solato popestrimo z rožmarinom.

Za testeninsko solato uporabimo poljubne krajše testenine. Najprimernejši so polžki, peresniki ali svedri. Solata je najboljša, če pred postrežbo počiva v hladilniku eno uro, saj se okusi med seboj prepojijo. Na hladnem bo počakala brez težav tudi kakšen dan ali dva, tako da se nam ni treba bati, da bi jo pripravili preveč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 25. avgust 2017 / 08:55

Pogrešana je kunčja jazbečarka

Jazbečarka Chanel je zelo plašna, po zadnjih informacijah naj bi bila v okolici Kranja. Ima hudo alergijo na travo in nujno potrebuje zdravilo.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.