Ruska pivovarna v Ihanu
Zakonca Maxim in Ekaterina Boldyrev sta pred dvema letoma prišla v Slovenijo in decembra lani v Selu pri Ihanu odprla pivovarno Hopsbrew, kjer varita različne vrste craft (butičnega) piva.
Kako to, da sta se odločila priti v Slovenijo?
»Ljudje naju vedno sprašujejo, zakaj sva se odločila za Slovenijo. Potovala sva po Evropi, Slovenija se nama je zdela zelo lepa in odločila sva se, da ostaneva tukaj. Tudi prostor za proizvodnjo nama je bil takoj všeč.«
Pivovarno imata devet mesecev. Kako sta zadovoljna s prodajo? So Slovenci dobro sprejeli vajino pivo?
»Zelo hitro sva začela s proizvodnjo in prodajo, zato sva zadovoljna z odzivom. Slovenci so odprti za nove stvari, okuse. Presenečena sva bila, da je v Sloveniji veliko trgovin, ki ponujajo piva t. i. craft pivovarjev, saj so craft oz. mikropivovarne v Evropi prisotne šele zadnjih pet let.«
Koliko vrst piva je v vaši ponudbi?
»Skupaj jih je dvanajst. Nekatere vrste sva pripravila samo za potrebe festivalov, trenutno variva pivo za neko tekmovanje. Najin cilj je zvariti čim več vrst in ljudem ponuditi pestro izbiro okusov ter različne vrste hmelja.«
Se vama zdi, da ima Slovenija dovolj veliko ponudbo piva, kakovostnega piva?
»Je veliko pivovarn, ki naredijo zelo dobro ter kakovostno pivo. Všeč nama je tudi njihov način dela. Na začetku sva sodelovala s pivovarno Mali grad iz Kamnika in skupaj smo skuhali pivo 108 minut gravitacije. Odziv je bil dober, tako da sva odprta za vsa nova sodelovanja.«
Od kod izvira želja po varjenju piva? Gre morda za družinsko tradicijo?
»Ne. V Rusiji je bila trgovina s točenim pivom, ki je imela v ponudbi 30 vrst piva, med njimi tudi tujih. Zanimivo nama je bilo, kako pivo pravzaprav nastane, zato sva ga leta 2008 poskusila sama skuhati doma, z domačo opremo.«
Če primerjata Slovenijo in Rusijo glede na količino popitega piva. Kdo prednjači?
»V Rusiji je odvisno od tega, kje si. V centru Rusije je veliko majhnih pivovarn, njihovo pivo se dobro prodaja, bolj na vzhodu in na obrobju pa ljudje še ne poznajo dovolj tovrstnih piv. Načeloma se v Rusiji spije veliko piva in vina, ne samo vodke. V Sloveniji sva presenečena nad tem, da ima tako majhna država toliko dogodkov, festivalov za pivo in vino, kjer se lahko pivovarji predstavijo. Tega v Rusiji ni.«
Katere lastnosti mora po vajinem mnenju imeti dober pivovar?
»Vsak pivovar mora ohranjati kvaliteto, kar pomeni, da ne sme dati v prodajo vsakega piva, ki ga naredi. Če bo pivo slabo, bo izgubil stranke. Zelo pomembna stvar je izbira hmelja, kvasa in sladu. Najino pivo vsebuje veliko hmelja, ker imava rada poln okus piva. Vsak odgovarja za svojo proizvodnjo, zato moraš ves čas delati dobro, od začetka (nakupa surovin) do konca (nastanek izdelka).«
Od kod pridobivata surovine? Samo iz Slovenije ali tudi iz tujine?
»Večinoma jih pridobivava iz tujine. Hmelj je večinoma ameriški ali novozelandski, včasih slovenski. Kvas je prav tako ameriški, slad pa kupujeva v Nemčiji.«