Na Triglavu bodo varili pivo
Ekipa petih pivoljubcev, pivopivcev in pivoznalcev se bo danes, 19. avgusta, odpravila na Triglav, kjer namerava zvariti pijačo bogov (ali krajše: pivo).
Kranj – Čudaki, posebneži in norci, kot so jih označili nekateri, ko so slišali za njihov podvig, se bodo na Triglav odpravili delat zato, ker iščejo zanimive in drugačne ideje za varjenje piva.
»Pivo in Triglav kot simbola Slovenije bomo združili in ustvarili najvišje zvarjeno pivo v Evropi,« je pojasnil vodja projekta in ustanovitelj Pivopis.si storitev Andrej Colarič. Na 2864 metrov nadmorske višine bodo morali prinesti od 30 do 35 kilogramov dodatne opreme, kar pomeni, da bo vsak član ekipe svoj hrbet opremil z nujnimi planinskimi zadevami in petimi kilogrami sestavin za pivo. »Dobro, da so naše gore tako radodarne, da bomo vodo lahko natočili na kakšnem izviru po poti,« je optimističen Colarič. Pivo pa ne bo posebno samo zaradi ledeniške vode, temveč tudi nadmorske višine, kjer se spremeni temperatura vrelišča.
Pot bo trajala dobra dva dneva, varjenje ob Aljaževem stolpu pa samo nekaj ur. V dolino bodo prinesli od 10 do 15 litrov piva, ki bo moralo še od dva do tri tedne fermentirati. Žejni planinci na vrhu tako še ne bodo mogli uživati v razgledu na slovensko morje s pivskimi brki pod nosom. »S svežim pivom se še ne bodo mogli odžejati, a zagotovo se bo v naših nahrbtnikih znašel kakšen liter piva za najbolj žejne,« je obljubil Colarič.
V alpsko pivo, ki bo ime dobilo na natečaju, na katerem lahko sodelujete prek portala pivopis.si ali na družbenem omrežju Facebook, bo moč namočiti jezik na posebnem dogodku 10. septembra, ko ustvarjalci portala organizirajo še pivovarski izlet.