Na Triglavu bodo varili pivo

Ekipa petih pivoljubcev, pivopivcev in pivoznalcev se bo danes, 19. avgusta, odpravila na Triglav, kjer namerava zvariti pijačo bogov (ali krajše: pivo).

Kranj – Čudaki, posebneži in norci, kot so jih označili nekateri, ko so slišali za njihov podvig, se bodo na Triglav odpravili delat zato, ker iščejo zanimive in drugačne ideje za varjenje piva.

»Pivo in Triglav kot simbola Slovenije bomo združili in ustvarili najvišje zvarjeno pivo v Evropi,« je pojasnil vodja projekta in ustanovitelj Pivopis.si storitev Andrej Colarič. Na 2864 metrov nadmorske višine bodo morali prinesti od 30 do 35 kilogramov dodatne opreme, kar pomeni, da bo vsak član ekipe svoj hrbet opremil z nujnimi planinskimi zadevami in petimi kilogrami sestavin za pivo. »Dobro, da so naše gore tako radodarne, da bomo vodo lahko natočili na kakšnem izviru po poti,« je optimističen Colarič. Pivo pa ne bo posebno samo zaradi ledeniške vode, temveč tudi nadmorske višine, kjer se spremeni temperatura vr­elišča.

Pot bo trajala dobra dva dneva, varjenje ob Aljaževem stolpu pa samo nekaj ur. V dolino bodo prinesli od 10 do 15 litrov piva, ki bo moralo še od dva do tri tedne fermentirati. Žejni planinci na vrhu tako še ne bodo mogli uživati v razgledu na slovensko morje s pivskimi brki pod nosom. »S svežim pivom se še ne bodo mogli odžejati, a zagotovo se bo v naših nahrbtnikih znašel kakšen liter piva za najbolj žejne,« je obljubil Colarič.

V alpsko pivo, ki bo ime dobilo na natečaju, na katerem lahko sodelujete prek portala pivopis.si ali na družbenem omrežju Facebook, bo moč namočiti jezik na posebnem dogodku 10. septembra, ko ustvarjalci portala organizirajo še pivovarski izlet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 28. april 2015 / 22:39

Glasbeni cukrčki

S koncertom francoskih šansonov in slovenskih popevk v izvedbi pevke Nuške Drašček in pianista Blaža Jurjevčiča se je v petek začel cikel Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...