Stoječe ovacije …
... za Sandorja Javorkaia, izjemnega madžarskega violinista, ki je imel v Radovljiški graščini mojstrski razred v organizaciji KUD Casa de Kamna za obetajoče violiniste. In je mestu in udeležencem mojstrskih razredov daroval koncert s skladbami Vražjega goslača, kakor so še za življenja govorili o legendarnem in pustolovskem virtuozu Nicoloju Paganiniju (1782, Genova–1840, Nica). Sandorju Javorkaiu je dal oče v roke violino, ko je imel komaj tri leta. Ko je dopolnil peto, je že stal na koncertnem odru. Do letos, ko se zaokrožujejo štiri desetletja njegovega življenja, je kot solist prepotoval svet, nastopal v najprestižnejših glasbenih dvoranah in z najslavnejšimi orkestri – velikokrat v duetu z mlajšim bratom Adamom, nič manj nadarjenim violončelistom, in navduševal. Temnolas mož z neukrotljivimi kodri je jemal dih ob izvedbi 24 Paganinijevih capricciev, od katerih je trinajsti poimenovan Hudičev smeh. Ob njihovem nastanku je vladalo mnenje, da so neizvedljivi. Kdor jih obvlada danes, so mu koncertni odri odprti. Osupljiva muzikalnost, drznost zapletene tehnike in ognjen temperament, neskončna fantazija barvite izraznosti, lahkotnost in hitrost Javorkaievih gibkih prstov so vzbujali občutek nezemskosti. In magični mojster strun in loka se je po skoraj uri in pol vrtoglavega igranja na pamet z nasmeškom, kot da sploh ni utrujen, poslovil od prevzetega občinstva ... Spomin, ki ga rada obnavljam.
Torta pisana paprika
Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, sok polovice neškropljene limone, 120 g kozje skute, 2 rumenjaka, 4 žlice oljčnega olja, 1 strok česna, sol, kajenski poper ali ostro papriko po okusu, pest sesekljanih zelišč – baziliko, meto, origano, žajbelj (pazimo, da ne bo prevladal okus slednjega), 200 g listnatega testa, 1 žlico kisle smetane, okrogel nizek pekač s premerom 22 cm.
Papriko prerežemo po dolgem in jo očistimo. Na pekač položimo list papirja za peko in zložimo nanj polovice paprik. Nato opečemo paprike pod žarom, da lupina postane črnikasta in se začnejo delati mehurji. Zatem damo papriko v polivinilasto vrečko za zmrzovanje, jo zapremo in ohladimo. Ko papriko lupimo, prestrežemo sok, ki se je izcedil iz sadežev. Polovice paprik še enkrat prerežemo. Česen stremo.
Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija.
Skuto gladko zmešamo s sokom paprik, rumenjakoma, oljčnim oljem, česnom in limoninim sokom ter začinimo s soljo in kajenskim poprom po okusu.
Dno okroglega nizkega pekača prekrijemo s papirjem za peko. Lističe paprik spiralno zložimo v krog tako, da se malce prekrivajo. Zatem paprike premažemo z nadevom in posujemo s sesekljanimi zelišči.
Listnato testo razvaljamo in z njim prekrijemo pekač. Testo obrežemo 1 cm pod robom in ga po vrhu premažemo s kislo smetano. Pečemo 20–25 minut. Pekač z debelimi kuhinjskimi rokavicami vzamemo iz pečice in nanj položimo večji servirni krožnik. Krožnik previdno poveznemo na pladenj, obrnemo in pazimo, da nas morebitne kapljice vročega olja ne opečejo. Odstranimo papir za peko in ponudimo še toplo torto s hrustljavo listnato solato.
Pa dober tek!