Mesne kroglice v paradižnikovi omaki

Receptov za mesne kroglice je malo morje. Na prvi pogled se nam zdijo podobni, vendar se lahko med seboj povsem razlikujejo. V tem receptu mesne kroglice odlično dopolnjujejo paradižnik, bazilika in rožmarin.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki potrebujemo: za mesne kroglice: 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 1 jajce, 3 žlice krušnih drobtin, 1 vejico rožmarina (ali 1 zravnano žličko suhega rožmarina), 5 listov bazilike (ali 1 zravnano žličko suhe bazilike), sol in poper, 3 žlice olja. Za omako: 0,5 kg svežega paradižnika, 1 čebulo, 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 lovorjev list, sol in poper.

Priprava kroglic: Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja do zlato rjave barve. Meso stresemo v skledo, ga osolimo in popopramo, potresemo z rožmarinom ter baziliko. K mesu ubijemo jajce in ga potresemo z drobtinami. Vse sestavine z rokami dobro pregnetemo. Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice. V posodi segrejemo preostali dve žlici olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo hrustljavo skorjico. Kroglice poberemo iz posode in jih shranimo na toplo.

Priprava omake: Paradižnik narežemo na večje kose in ga s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter jo prepražimo v posodi, kjer smo popekli mesne kroglice. Potresemo z žličko sladkorja, premešamo. Dodamo moko, z metlico dobro premešamo, da ne nastanejo grudice, in zalijemo s polovico paradižnikovega pireja. Omaki primešamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in lovorjev list. Zalijemo s preostalim paradižnikom, osolimo in popramo po okusu ter zavremo. V omako položimo popečene mesne kroglice in vse skupaj kuhamo še 20–30 minut. Kuhano pustimo počivati 10 minut.

Jed postrežemo s testeninami.

Nasvet: Baziliko in rožmarin lahko dodamo tudi v omako. Kadar imam opravka s paradižnikovimi jedmi ali jedmi s papriko, namesto popra lahko uporabimo mlet čili. Kroglice brez težav pripravimo v večji količini in jih kasneje pogrejemo ali jih zamrznemo. Če ga imamo na voljo, v mesne kroglice vmešamo še žlico mletega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 25. april 2020 / 09:05

Galjot v Parizu

V Parizu je marca izšel prevod Jančarjevega romana Galjot. Ta je sicer prvič izšel že leta 1978, dogaja pa se v 17. stoletju. Kljub temu se je prav ob izidu francoskega prevoda ta izkazal za nenavadno...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 10. januar 2023 / 18:50

Stipe in Viki, petdeset let skupnega delovanja

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bodo v petek, 13. januarja, ob 18. uri odprli razstavo Stipe in Viki – 50 let skupnega delovanja. Viki Grošelj in Stipe Božić tvorita...

Gospodarstvo / torek, 10. januar 2023 / 18:49

Z gozdom skrbno iz roda v rod

»Delo v gozdu je dolgoročno – to, kar aktualni gospodar seje, žanjejo šele njegovi nasledniki,« je dejal Miha Pretnar, prejemnik priznanja zavoda za gozdove za najbolj skrbnega lastnika gozda, in doda...

Šport / torek, 10. januar 2023 / 15:33

Manjkala odmevna slovenska uvrstitev

Na Pokljuki se je v nedeljo zaključil štiridnevni program tekem svetovnega pokala, ki si jih je ogledalo okrog 15 tisoč gledalcev. Največ uspeha so imeli Norvežani. Ta konec tedna bo Pokljuka gostila...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. januar 2023 / 15:32

Gradbeno dovoljenje za novo trgovino v Cerkljah

Kdaj bodo zabrneli stroji, pa zaenkrat ni znano. Prav tako ostajajo skrivnost ostale podrobnosti.

Naklo / torek, 10. januar 2023 / 14:54

Obnovljene jaslice

V podružnični cerkvi v Zgornjih Dupljah so na ogled obnovljene jaslice iz leta 1905.